• BIST 9079.97
  • Altın 2302.998
  • Dolar 32.3201
  • Euro 35.1053
  • Kayseri 21 °C
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C

1 Ocak'ta Sürücü belgeleri yenileniyor

1 Ocak'ta Sürücü belgeleri yenileniyor
Emniyet Genel Müdürlüğü, 01 Ocak 2016 tarihinden itibaren eski tip sürücü belgelerinin 5 yıl içerisinde yeni tip sürücü belgeleriyle değiştirileceği bildirildi.

Yeni yılın ilk gününden itibaren ilk defa sürücü belgesi alacaklar ile herhangi bir sebeple sürücü belgesi iptal edilenlerden yeni sürücü belgesi alacaklar, sürücü belgesinin alındığı tarihten itibaren 2 yıl süreyle aday sürücü olarak kabul edilecekler.

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, 17 Nisan 2015 tarihinde Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle, mevcut sürücü belgelerinin 01 Ocak 2016 ile 31 Aralık 2020 tarihleri arasında yeni tip sürücü belgeleri ile değiştirileceği bildirildi. Belirlenen süre içerisinde değiştirilmeyen sürücü belgeleri geçersiz sayılacağı, yeni tip sürücü belgeleriyle vatandaşların Uluslararası Sürücü Belgesi almaksızın 84 ülkede araç kullanabilecekleri belirtildi.

Yeni tip sürücü belgelerinin geçerlilik sürelerinin minibüs, otobüs, kamyon ve çekici sınıfları için 5 yıl, motosiklet, otomobil, traktör ve iş makineleri sınıfları için ise 10 yıl olacağının kaydedildiği açıklamada, “Eski tip sürücü belgeleri 9 sınıftan oluşmakta iken, yeni tip sürücü belgeleri 17 sınıftan oluşacak. Otomobil ve kamyonet için B sınıfı, minibüs için D1 sınıfı, minibüs ve otobüs için D sınıfı, lastik tekerlekli traktör için F sınıfı, iş makinesi türündeki araçlar için G sınıfı, 2, 3 ve 4 tekerlekli motorlu bisikletler için M sınıfı sürücü belgesi istenecek” ifadeleri yer aldı.

Sürücü belgelerini yenilemek isteyen vatandaşların, ‘Sürücü Olur’ sağlık raporu ( tek hekimden), 1 adet biyometrik fotoğraf, parmak izi ve 15 TL sürücü belgesi değerli kağıt bedeli ve sürücü belgesi hizmet bedeli ödendi makbuzlarıyla herhangi bir trafik tescil kuruluşuna başvuru yapmaları yeterli olacak. Başvuruları onaylanan sürücülere, 15 gün süreyle geçerli “Sürücü Belgesi Yerine Geçen Belge” verilecek. Tek merkezden basımı yapılan sürücü belgeleri, başvuru esnasında belirtilen adrese posta kanalıyla gönderilecek.

ADAY SÜRÜCÜLÜK

Açıklamaya göre; 1 Ocak 2016’dan itibaren, ilk defa sürücü belgesi alacaklar ile herhangi bir sebeple sürücü belgesi iptal edilenlerden yeni sürücü belgesi alacaklar, sürücü belgesinin alındığı tarihten itibaren 2 yıl süreyle aday sürücü olarak kabul edilecekler.

ADAY SÜRÜCÜ NE DEMEK?

Aday sürücülük 01 Ocak 2016 tarihinden itibaren başlatılacak. Aday sürücülük sürücü belgesinin alındığı tarihten itibaren iki yıl süreyle devam edecek. Aday sürücünün yanında refakatçi bulunmadan kendi başına araç kullanabilecek. Aday sürücülerin; iki yıl boyunca trafik ışıklarını üç kez ihlal etmesi, iki yıl boyunca belirlenen hız limitlerine üç kez uymaması, iki yıl boyunca sağa-sola ve dönel kavşaklarda yayalara, bisiklet kullanıcılarına geçiş hakkını üç kez ihlal etmesi durumunda, iki yıl boyunca okul geçitlerinde öğrenci geçişlerini üç kez ihlal etmesi durumunda, iki yıl boyunca emniyet kemerinin iiç kez takılmaması durumunda, ki yıl boyunca uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri bir kez almış olmaları, bir yılda toplam 75 ceza puanına ulaşmış olması veya ölümle sonuçlanan trafik kazalarına asli kusurlu olarak sebebiyet verilmesi durumunda, iki yıl boyunca bir kez 0,20 promilin üzerinde alkollü olarak araç kullanması durumunda, iki yılda toplam 75 ceza puanına ulaşmış olması, durumunda sürücü belgeleri iptal edilecek.

Belgesi iptal edilenlerin tekrar sürücü belgesi alabilmeleri için; sürücü kurslarına devam etmeleri ve yapılan sınavlarda başarılı olarak motorlu taşıt sürücüsü sertifikası almaları gerekecek. Bu kişilerin sürücü kurslarında eğitime başlayabilmeleri için tabi tutulacakları psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanı muayenesi sonucunda sürücülüğe engel hali bulunmadığını gösterir belgenin sürücü kursuna ibrazı ve varsa iptal nedenlerinde yer alan geri alma süreleri kadar zamanın geçmiş olması zorunlu olacak. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39