• BIST 8985.79
  • Altın 2299.076
  • Dolar 32.3237
  • Euro 35.0632
  • Kayseri 20 °C
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 22 °C

100.yıl'da Kızılcahamam Sempozyum'u start verdi

100.yıl'da Kızılcahamam Sempozyum'u start verdi
İlçe/Kaza merkezinin Kızılcahamam’a taşınmasının 100. yılı nedeniyle düzenlenen etkinlikler çerçevesinde;

Sempozyum’a Ankara Bölge Milletvekili Emrullah İşler ATO Başkanı Salih Bezci, Ostim Başkanı Orhan Aydın , İlçe Kaymakamı Mehmet Yıldız, Belediye Başkanımız Muhittin Güney, İşadamlarından Hüdaverdi Çakır ve Ömer Faruk Altınordu’nun yanı sıra bilim adamları katıldı. 

Sempozyum’da konuşan Belediye Başkanı Muhittin Güney; “İlçemizin 100.yılını kutlarken, 100.yılında YABANABAD’dan KIZILCAHAMAM’a adlı Sempozyumumuza Hoşgeldiniz” Diyerek konuşmasına başladı.

 

Başkan Güney ; 01 KASIM 2015 Pazar günü yapılan Genel Seçimlerin İlçemize Ankara’mıza Milletimize hayırlı olmasını dilerim.

 

Yöremiz Türk-İslam tarihi bakımından çok önemli özelliklere sahiptir. Kızılcahamam yöresi 1071 Malazgirt Zaferinden hemen sonraki yıllarda Türk-İslam yurdu haline gelmeye başlamış, Miladi 13.Asrın başlarından itibaren de kesintisiz bir şekilde Türk-İslam yurdu olmuştur.

 

Yöremizde bugün de dili bir, ırkı bir, dini bir insanlar yaşamaktadır.

 

Yani; bu topraklarda %100’ü Türk, Türkçe konuşan ve Müslüman yurttaşlarımız yaşamaktadır. Anadolu’nun Türk-İslam yurdu haline dönüştürülmesinde çok önemli görevler ifa ettiklerini bildiğimiz Horasan Erenlerinden bir derviş gazi olan Şeyh Ali Semerkandi yörenin Çamlıdere Merkezinde medfundur.

 

Yine Yunus Dede olarak tanınan ve Kızılcaören Mahallemizde medfun bulunan Şeyh Yunus Bin Ahmet Kuzviranidir.

 

Bir Osmanlı beyi ve Ankara çevresinde uzun yıllar hükümran olan Dur Hasan Gazi kendisine yönetim merkezi olarak yörenin bir köyü olan Tekke Köyünü seçmiştir.

 

Bu yörede, Beyazıt ile Timur arasında cereyan eden Ankara savaşlarının önemli izleri bulunmaktadır.

 

İlçemiz Taşlıca Mahallesi doğu çıkışında bir tepe üzerinde KIRMIZI EBE TÜRBESİ bulunmaktadır.

 

Anadolu’ da Anadolu Selçuklu devleti döneminde hükümdar Alâaddin Keykubat, Başköy kalesini fethe giderken yol üzerindeki Taşlıca köyüne uğrar.

 

Burada, oğlu Oruç ile beraber yaşayan Kırmızı Ebe Türk askerlerini karşılar ve kendilerine ayran ikram eder. Bir taş oluğa döktüğü ayrandan bütün askerin içerek kaplarına doldurmasını ister.

 

Herkes ayran içip, kabını doldurduğu halde, taş oluktaki ayran tükenmez. Halkın inancına göre Kırmızı Ebe bir evliya olduğu için bu keramet gerçekleşmiştir. Bu arada, ayran içip kaplarını dolduran askerlerle Kırmızı Ebe arasında şu diyalog yaşanır:

 

-Doldurun Gazilerim,

 

-Doldur Ana,

 

-Doldurun yavrularım,

 

-Ana,dolu !

 

Bu olağanüstü olay Sultan’ın kulağına gider ve Kırmızı Ebe’yi huzuruna davet eder. O’ nda gördüğü keramet ile etkilenir ve buradaki araziyi Kırmızı Ebe’nin oğlu Oruç Gazi’ ye yurt olarak bağışlar. Buna dair Kırmızı Ebe ‘ ye bir berat verir.

 

ORUÇ GAZİ TÜRBESİköyün batı ucundaki aşağı mezarlığın içinde bulunur. Türbede Oruç Gazi’den başka ailesine ait olduğu sanılan üç mezar daha vardır. Viran haldeki türbe, 2001 yılında klasik Selçuklu tarzında restore edilmiştir.

 

Yöremiz, Ankara-İstanbul Karayolu güzergahında zengin ormanları ve tabii güzellikleri vardır. Serin havası, Ormanları, Milli Parkı ve Tabii Güzellikleri ile yaz aylarında Başkent Ankara ve Çevre illerin halkının nefes alabileceği en yakın dinlenme yeridir. Kaplıcaları ile çevresindeki birçok ilin halkına şifa dağıtmaktadır.

 

İşletilen Tatlı Suları ve Doğal Maden Suyu ile Ülke çapında yaygın bir ünü vardır.

 

Günümüzde Ankara’nın bir ilçesi olarak idari yapı içinde yer alan Kızılcahamam, 1933 yılına kadar Yabanâbâd adı ile yine aynı ilin ya da Osmanlı dönemindeki idari statüsü ile Ankara Sancağı’nın/Vilayeti’nin sınırları içinde yer almıştır. Günümüzde Kızılcahamam ilçesinin sınırları, tarihi ve coğrafi sınırları itibarı ile Osmanlı döneminde Ankara Sancağı’na (19. Yüzyılda Vilayeti’ne) bağlı Yabanovası veya Yabanâbâd (günümüzde Kızılcahamam, Çamlıdere, kısmen Kazan, Güdül ve Ayaş’ta kalan köylerle) olarak isimlendirilen kaza ile; Osmanlı’nın ilk dönemlerinde Çubuk Kazası’na bağlı olan ve 16. yüzyılın son çeyreğinden itibaren ayrı bir kaza olarak idari sistem içinde yerini alan Şorba (Güvem ve Pazar çevresi)’yı içine almaktadır.

 

2015 yılı bu çerçevede, kaza merkezinin Pazarköy’den Kızılcahamam’a taşınmasının 100. yılıdır.

 

İdari yapıda yaşanan bu değişiklik, 2015 yılında, Kızılcahamam 100 yaşında sloganı ile ilçemizde yıl içinde çeşitli sosyal ve kültürel etkinliklerin düzenlenmesine temel teşkil etmiştir.

 

İlçe/Kaza merkezinin Kızılcahamam’a taşınmasının 100.yılı nedeniyle düzenlenen etkinlikler çerçevesinde; Türkiye Cumhuriyeti Kızılcahamam Kaymakamlığı ve Kızılcahamam Belediye Başkanlığı’nın ortak çalışma ve teşviki ile 06-07- 08 Kasım 2015 tarihlerinde Kızılcahamam’da “100. Yılında Kızılcahamam Sempozyumu” başlığı altında,

 

Kızılcahamam’ın (tarihi yapısı itibarı ile Yabanâbâd ve Şorba’nın) geçmişten günümüze, günümüzden geleceğe; tarihî, idarî, ekonomik, sosyal, kültürel, dinî, turizm ve sağlık gibi konuların ele alınacağı bir sempozyum düzenleme gereği hissedilmiştir.

 

Sempozyumda; Tarih, Coğrafya, Eğitim ve Kültür, Yerleşim ve Nüfus, İdari ve Sosyal Yapı, Ekonomi, Tarım, Hayvancılık, Turizm, Doğal Kaynaklar ve Musiki gibi başlıklar altında Kızılcahamam / Yabanabad ve çevresi ile ilgili geçmişten bu güne konular ele alınacaktır.

 

100. Yılında Kızılcahamam Sempozyumu; ilçemizin geçmişten geleceğe uzanan yolculuğunda bilgi üretimine katkı sağlanması, yeni bakış açıları ve projelerortaya konulması ve karar vericilere bilgi desteği sunulması açısından ayrı bir önem taşıyor.

 

Görevi teslim altığımız günden bu yana Kızılcahamam Belediyesi olarak yaptığımız yatırımlar

 

*Ak Masa Birimi açılarak hizmete başladı

 

*İlçe Merkezin de 15.000m2 engellilere uyumlu kaldırım çalışması yapılarak tamamlandı

 

*İlçemiz merkez ve mahallelerin de 250.000ton (120 km) asfalt yapıldı.

 

*Kızılcahamam devlet hastanesi yapımı (11 Mart 2015 tarihinde temel atma töreni yapıldı)

 

*Yüzüncü yıl müzesi yapımı tamamlanarak (16 Ekim 2015 tarihinde açılışı yapıldı)

 

*100.YIL sosyal konutları sahiplerine teslim edildi

 

*Yeni Belediye Hizmet Binası yapımı (09 Ekim 2015 tarihinde temel atma töreni yapıldı)

 

*Muhsin Yazıcıoğlu Spor Kompleksi yapımı tamamlandı.

 

*Yabanabad Termal Tesis yapımı tamamlandı ve açılışı yapıldı.

 

*Sincan Uygur özerk bölgesi urumçi şehrinde faaliyet gösteren xinjiangalkut şirketler grubu Ankara ili Kızılcahamam ilçesi’nde sağlık ve turizm alanında yatırım faaliyetlerine başladı.

 

*Seyir tepesi kültür merkezi (09 Ekim 2015 tarihinde temel atma töreni yapıldı)

 

*Sosyal güvenlik kurumu yeni merkez binası için yer tahsisi yapılarak inşaata başlandı

 

*Gençlik Merkezi ve Çocuk Kulübü açıldı.

 

*Kadirbey Kentsel Yenileme ve Dönüşüm Projesi

 

Sempozyumun hazırlanmasında emeği geçen çok değerli 100.yıl çalışma ekibine, Katılımcılara, Akademisyen, Siyasetçi, İş Adamı ve değerli halkımıza teşekkür eder;

 

Nice yıllarda sağlık ve huzurlu bir beraberlik dilerim” dedi.

 

Sempozyum ‘un birinci günü Tarih, Coğrafya ve Müzik ile devam etti.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39