• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • Kayseri 15 °C
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 17 °C

23 milyon ehliyet değişecek

23 milyon ehliyet değişecek
AB standardına uygun ehliyetler geliyor. Gelecek yıldan itibaren verilmesi planlanan ehliyetler özel renk ve mikro harfler içeren tasarıma sahip olacak.
Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Dairesi Başkanlığı, sürücü belgelerini AB kriterlerine uygun hale getirmek üzere başlattığı çalışmada sona yaklaştı.

Yeni ehliyetlerde sahteciliğin önüne geçilmesi için güvenlik üst düzeyde tutulacak. Ehliyetler, fiziki olarak AB ülkelerinde kullanılan sürücü belgesine uygun olacak.

Polikarbonat malzemeden lazer baskı ile üretilecek sürücü belgeleri, özel renk ve mikro harfler içeren karmaşık bir tasarıma sahip olacak. Kartın içerisinde, ultraviyole ışığa tutulduğunda görülen yazı ve şekiller bulunacak.

TAKLİDİN ÖNÜNE GEÇİLECEK
Kartta renkli güvenlik mürekkepleri ile gökkuşağı ve guilloche baskı (Banknot baskısında da kullanılan çok ince çizgi ve yazılardan oluşan bir teknik) kullanılacak. Böylece tarama, baskı ya da kopyalama yoluyla kartın taklit edilmesinin önüne geçilecek.

FOTOĞRAF ÜZERİNDE ÖZEL HOLOGRAM
Fotoğraf, karta lazer baskı ile işlenecek. Fotoğraf üzerinde oynamaya veya kopyalamaya karşı özel hologram bulunacak. Fotoğrafın olduğu kısmın arka planında güvenlik tasarımı yer alacak. Böylece fotoğrafın değiştirilmesi ya da üzerinde oynanması engellenecek.

ISIYA DAYANIKLI RENK GEÇİŞLİ MÜREKKEP
Kartta ısıya dayanıklı renk geçişli mürekkep, değişken lazer görüntüler, ultraviole floresan mürekkep, renk değiştiren baskı, arka planda dijital su izi, kızıl ötesi ya da fosforlu boya, kabartma harf, sembol ve şekiller de bulunacak.

KULLANILABİLECEK ARAÇLAR YAZACAK
Belgenin ön yüzünde kişisel bilgiler bulunacak. Arka yüzde ise belge sahibinin kullanmaya yetkili olduğu araç ya da araçların kategorisi ile her bir kategori için belgenin geçerlilik tarihi yer alacak. Arka yüzde ayrıca ek bilgiler ile sürücü ve araca ilişkin kısıtlamaların kodları bulunacak.

23 MİLYON EHLİYET DEĞİŞECEK
Türkiye'de yaklaşık 23 milyon kişinin sürücü belgesi bulunuyor. Çalışmaların tamamlanmasıyla 23 milyon vatandaşın ehliyeti zamana yayılarak değiştirilecek. Ehliyetlerin tamamının değiştirilmesi için 5 ya da 10 yıllık bir süre öngörülüyor. Yeni ehliyetlerin gelecek yıldan itibaren verilmesi planlanıyor. Bu ehliyetler, AB ülkelerinde de geçerli olacak.

ÖMÜR BOYU KULLANILAMAYACAK
Yeni ehliyetlerin geçerlilik süresi olacak, belgenin ömür boyu kullanılması mümkün olmayacak. Uyum süreci kapsamında ehliyetlerin kategorilerinde de değişikliğe gidilecek. Çalışmaların tamamlanmasıyla Türkiye'de AB ülkelerinde kullanılan ehliyet sınıfları uygulanacak.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39