• BIST 9141.48
  • Altın 2325.41
  • Dolar 32.3762
  • Euro 35.0131
  • Kayseri 16 °C
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C

28 Şubat Davası'nda Son Durum:

28 Şubat Davası'nda Son Durum:
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü "28 Şubat" soruşturması kapsamında hazırlanan iddianame, Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. 28 Şubat Davası'nda 103 kişi hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis istemi var. İddianamen
Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 10. maddesiyle görevli Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili ve Kemal Çetin tarafından hazırlanan bin 309 sayfalık iddianame, UYAP üzerinden mahkemeye sunuldu. 24 tutuksuz, 103 şüpheli hakkında Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren devirmeye ve düşürmeye iştirak suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

İlk iddianameyi tamamlayan savcılar dosyadan ayırdığı 28 Şubat’ın sivil kanadıyla ilgili soruşturmayı başlattı. Önümüzdeki günlerde sivil şüphelilerin ifade alma işlemine başlanacağı öğrenildi.


BİR NUMARA KARADAYI
28 Şubat soruşturması iki yılın ardından 14 ayrı dalgayla son buldu. Yeni başsavcı Fethi Şimşek’in onayı ile 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne 2013-307 soruşturma numarasıyla tefrik edildi. İddianamede 103 sanık hakkında Refahyol hükümetini devirmeye, düşürmeye iştirak suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının istendi. İddianamede, bir numaralı sanık dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, iki numara Orgeneral Çevik Bir, üçüncü sırada ise Orgeneral Erol Özkasnak yer aldı.

Bin 309 sayfalık iddianamede 199’u asker olmak üzere toplam 438 sivil mağdur yer aldı. Mağdurların başında dönemin Başbakanı Tansu Çiller yer alıyor. Geçen yıl başlayan operasyonlar kapsamında 75 emekli ve muvazzaf asker tutuklu bulunuyor.

TEK SİVİL YÖK ESKİ BAŞKANI KEMAL GÜRÜZ
340 klasörden oluşan iddianamede, Batı Çalışma Grubu’nu (BÇG) kurduğu iddia edilen Çevik Bir, Balyoz davasında ağırlaştırılmış mahkumiyet alan Çetin Doğan, emekli Tümgeneral Erol Özkasnak, eski kuvvet komutanları Ahmet Çörekçi, Hikmet Köksal, Teoman Koman, Fevzi Türkeri, Erdal Ceylanoğlu, eski MGK Genel Sekreteri İlhan Kılıç, MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan gibi isimler yer alıyor. Ayrıca iddianamede eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz de bulunuyor.

7 KİŞİYE TAKİPSİZLİK
Soruşturma kapsamında dördü sivil, emekli Albay Mehmet Haşimoğlu, emekli Korgeneral Mehmet Cahit Sarsılmaz, emekli Korgeneral Temel Batmaz Dandin’nin de aralarında bulunduğu 7 kişi hakkında takipsizlik kararı verildi.

SİVİL SORUŞTURMA BAŞLADI
28 Şubat soruşturmasının asker ayağı tamamlanırken savcılığın sivil kanadıyla ilgili soruşturmayı başlattığı öğrenildi. Yapılan suç duyurularında bir çok kişi fişlendiğini ve haksız yere işten çıkarıldığını belirtmişti. Şikayet edilen kişiler arasında ünlü iş adamları, milli eğitim müdürleri, dönemin valileri, öğretim görevlileri yer almıştı. Suç duyurularında şikayet konusu olan sivil kişiler üzerinde 28 Şubat’ı soruşturacak olan savcılığın bu kapsamda şüpheli bir çok kişinin ifadesine başvuracağı öğrenildi. İkinci iddianame hazırlık aşamasında sivil güçleri şikayet eden kişilerin de ifadelerine yer verilerek soruşturma tamamlanacak.

DARBE GİRİŞİMİNİ BÇG YÖNETTİ
İddianamede BÇG’nin faaliyetleri kapsamında bazı sivil toplum örgütlerini çalışmaların içine çektikleri, basın yayın organlarını kullanarak hükümet üyeleri üzerinde baskı oluşturdukları, Sincan’da tank geçişi yaparak hükümete ve üyelerine gözdağı verdikleri, YÖK’te görev yapan bazı öğretim üyelerini fişleyip görev yapamaz hale getirdikleri aktarıldı. 28 Şubat sürecinde Refahyol Hükümetini düşürmeye teşebbüs edildiği, bu kapsamda Genelkurmay Karargahı’nda Batı Çalışma Grubu(BÇG) adı ile bir yapılandırma oluşturulduğu, yine karargahta BÇG için yer tahsis edildiği ve faaliyetlerin buradan yürütüldüğü belirtildi. Faaliyetlerin olayın iki numaralı şüphelisi Emekli Orgeneral Çevik Bir’in emir ve direktifleri doğrultusunda yerine getirildiği, adı geçen diğer şüphelilerin ise o dönemde BÇG bölümüne girerek faaliyet yürüttüğü ve kendilerine giriş kartları verildiği belirtildi.

ATAMAN YOK

Şüpheli olarak iddianamede yer aldığı iddia edilen 1'inci Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman'ın ismi yok.


  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39