• BIST 9059.38
  • Altın 2295.098
  • Dolar 32.3137
  • Euro 35.1151
  • Kayseri 21 °C
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C

28 Şubat mağduru memurlara müjde

28 Şubat mağduru memurlara müjde
28 Şubat döneminde meslekten ihraç edilen yüzlerce memurun beklediği yasal düzenleme Meclis'ten geçti.
2006'da çıkarılan kanunla mesleğe geri dönmeye hak kazanan memurlardan geriye dönük sigorta primlerini ödemeleri istenmişti. 20-30 bin lirayı bulan primler, birçoğu öğretmen olan memurları maddi sıkıntıya düşürdü. Zaman'ın, '28 Şubat mağduru öğretmenlere on binlerce liralık prim şoku' haberi üzerine hazırlanan kanun teklifi önceki gece yasalaştı. Buna göre prim borçlarını, ilgili kurumlar ödeyecek.

28 Şubat mağduru memurların sıkıntısıyla ilgili Zaman'ın haberinden sonra AK Partili Mahmut Kaçar harekete geçmiş, mağduriyetin giderilmesi için kanun teklifi hazırlamıştı. Söz konusu düzenleme önceki gece Meclis'te kabul edilerek yasalaştı. Düzenlemeye göre 23 Nisan 1999 ile 22 Haziran 2006 tarihleri arasında kurumlarından ilişiği kesilen memurların ödenmeyen sigorta primleri, ilişiği kesilen kurumlar tarafından ödenecek.

Öte yandan ÖSYM'nin şirket kurması, öğrenci affı, Sayıştay'ın denetim yetkilerinin sınırlandırılması gibi birçok düzenlemeyi içeren 'torba yasa teklifi'nin 2 bölümü dün Meclis'te kabul edildi. Sayıştay denetimini sınırlayan madde de muhalefetin sert eleştirilerine rağmen kabul edildi. Buna göre Sayıştay denetçileri kamu idareleri tarafından yapılan düzenlemeler ile kamu idareleri tarafından verilen görüşlere aykırı rapor oluşturamayacak. Bir başka önergeyle de ÖSYM'nin kurduğu veya iştirak ettiği şirketten, ÖSYM'nin yapacağı mal ve hizmet alımlarında YÖK'ün de uygun görüşünü almak koşuluyla, sınav faaliyetlerinin yürütülmesine yönelik yapılacak mal ve hizmet alımları, Kamu İhale Yasası kapsamı dışına çıkarıldı. Teklife eklenen başka bir maddeyle de kamu kurum ve kuruluşlarına ait resmi yapılar, yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor, sosyal ve kültürel alanlar, gerçek ve tüzel kişilerce yapılar, umuma açık hizmet veren her türlü yapıların özürlülerin erişilebilirliğine uygun hale getirilmesine yönelik tanınan ve 7 Temmuz'da dolacak olan süre 1 yıl uzatıldı.

İHALE SİSTEMİNE YENİ MÜDAHALE

Torba teklife eklenen bir maddeyle ilansız çıkılan ihalelerin şartnamesini öğrenmek isteyenlere bilgilenme yolu kapatıldı. Kabul edilen düzenlemeye göre: "İlan yapılmayan ihalelerde ihale dokümanı, yani şartname sadece davet edilenlere satılacak." CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi, Kamu İhale Yasası'nın temel felsefesinin, ihalelerin rekabet ortamı ve saydam şekilde yapılması olduğunu belirterek, ihaleye davet edilmese bile ilgilenen herkesin şartnameyi alıp inceleyebilme hakkının bulunduğunu ifade etti. MHP'li Ali Uzunırmak da düzenleme ile ihalelerde yeni yolsuzluklara kapı açılacağını ileri sürdü. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ise düzenlemeyi savundu. Bayraktar, düzenlemenin ihale dosyasının incelenmesine engel olmadığını belirterek, özellikle acil işlerde, ihaleye davet edilmeyen çok sayıda kişinin ihale dosyasını satın aldığını ve dokümanı alınca teklif verme hakkı da doğduğu için, bunlara tek tek cevap verilmesi gerektiğini kaydetti.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39