• BIST 9093.41
  • Altın 2325.482
  • Dolar 32.3736
  • Euro 34.9977
  • Kayseri 14 °C
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C

39 ülke gözünü Türkiye'ye dikti

39 ülke gözünü Türkiye&#39ye dikti
Yabancıların Türkiye'den gayrimenkul alabilmesinin önünü açacak yasa taslağının hazırlıklarına başlanması, gayrimenkul sektöründe heyecan yaşattı.
Mevcut durumda 54 ülke vatandaşı, karşılıklılık ilkesi çerçevesinde Türkiye'de taşınmaz edinebilirken, bu hakka sahip olmayan 39 ülkenin vatandaşı yeni düzenlemeyi bekliyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın, ''Mütekabiliyeti kaldıracağız, yabancılar kolaylıkla mülk alabilecekler'' şeklinde açıklaması, konut sektöründe beklentileri artırdı.

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Işık Gökkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yabancılara mülk satışında engel olan mütekabiliyet ilkesinin yer aldığı Tapu Kanununun, sektör için çok önemli problem oluşturduğunu söyledi. Türkiye'de 2005-2008 yılları arasında gayrimenkul sektörüne yapılan doğrudan yabancı sermaye girişinin, yaklaşık 3 milyar dolar olduğunu anlatan Gökkaya, gayrimenkul alımı konusunda yabancılara herhangi bir sınırlama getirmeyen İspanya'ya ise bu dönemde 10 milyar doları aşan yabancı sermaye girişi olduğunu kaydetti.

Türkiye'de, gayrimenkul alımı ile doğrudan yapılan yatırımların 2009 yılında 1,8 milyar dolar, 2010 yılında ise 2,5 milyar dolar olduğunu ifade eden Gökkaya, karşılıklılık koşulunun kaldırılması halinde Türkiye'ye yıllık 5 milyar doların üzerinde yabancı sermaye girişi olacağını belirtti.

Türkiye için çok önemli bir potansiyel olan körfez ülkeleri ve Türk Cumhuriyetlerinin, mütekabiliyet ilkesinden dolayı Türkiye'den konut alma imkanlarının bulunmadığını anlatan Gökkaya, şöyle konuştu:

''Türk cumhuriyetleri, bize coğrafi olarak çok yakın ülkeler. Bu ülkelerde Türkiye'de gayrimenkul edinmek isteyen çok insan var. Bunlar maalesef Türkiye'de yatırım yapmak isteseler bile mevcut mevzuattan dolayı yapamıyorlar. Sayın Bayraktar'ın bu engelleri kaldıracağına yönelik açıklaması, sektörü ciddi anlamda heyecanlandırdı ve beklenti içine soktu. Çünkü yaşanan Arap baharı ve Avrupa'nın ciddi anlamda ekonomik krizde olması, Türkiye'yi önemli bir yatırım merkezi haline getirmeye başladı.

Rusya'daki DOKI araştırma ajansı tarafından yapılan çalışma sonuçlarına göre Rusya vatandaşlarının 2009 yılı itibarıyla en çok gayrimenkul alımı yaptıkları üçüncü ülke Türkiye. Araştırmada bunun ülkemizdeki gayrimenkul alım işlemlerinin kolaylığından ve cazip tekliflerden kaynaklandığı da belirtildi. PriceWaterhouseCoopers tarafından 2011 yılında yapılan bir diğer araştırmaya göre ise İstanbul yeni gayrimenkul alımlarının yapılacağı şehirler sıralamasında ilk sırada yer aldı. Bu veriler de ülkemizin yabancılar tarafından ne ölçüde rağbet gördüğünün de güzel bir göstergesidir.''

-EN ÇOK KÖRFEZ ÜLKELERİ İLGİ GÖSTERİR-

Yabancıların konut edinmesi önündeki engellerin kaldırılmasıyla başta körfez ülkeleri olmak üzere, Suudi Arabistan, Suriye, Dubai, Azerbaycan, Katar ve İran'dan bir çok kişinin Türkiye'de gayrimenkul edineceğini ifade eden Gökkaya, çevre ülkelerdeki siyasi istikrarsızlıkların da Türkiye'yi yatırım açısından cazip hale getirdiğini söyledi.

Gökkaya, yabancılara mülk satışının önündeki engelleri kaldırmak amacıyla hazırlanan kanun tasarısının yasalaşmasıyla birlikte Türkiye'de de kıyı şeridindeki yerler ağırlıklı olmak üzere İstanbul, Antalya, Bodrum, Kuşadası ve İzmir'in en çok tercih edilecek kentler olacağını kaydetti.

Kanunun çıkmasıyla birlikte konut fiyatlarında ciddi artışlar beklemediklerini anlatan Gökkaya, ''Çünkü artış olabilecek nitelikte bir talebin oluşması da çok zor. Ama metropollerde, İstanbul'da belirli bölgelerde fiyat artışı yaşanabilir'' diye konuştu.

-KONUTDER BAŞKANI-

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik de yabancıya gayrimenkul satışının önündeki engellerin kaldırılmasının Türkiye'ye çok büyük faydalarının olacağını söyledi.

Mütekabiliyet ilkesinin, 1934 yılında yürürlüğe giren Tapu Kanunu'nun 35. maddesinde yer aldığını belirten Çelik, o günlerin Türkiyesi ile 21'inci yüzyıl Türkiyesi arasında çok büyük farklar bulunduğunu söyledi.

Bugün artık demokrasisi gelişmiş, özgüveni yüksek, ekonomik olarak da rüştünü ispat etmiş bir Türkiye'nin bulunduğunu anlatan Çelik, ''O halde 2010 yılında, 1934 yılındaki duygular ile hareket edemeyiz. Yabancıya gayrimenkul satışının önündeki engellerin kaldırılması ile Türkiye kazanacak. Tarih buna emek veren isimleri altın harflerle yazacak ve sektör minnetle anacaktır'' dedi.

-MÜTEKABİLİYET İLKESİ NEDİR-

Tapu Kanunu'nun 35. maddesinde, ''Yabancı uyruklu gerçek kişiler, karşılıklı olmak ve kanuni sınırlamalara uyulmak kaydıyla, Türkiye'de işyeri veya mesken olarak kullanmak üzere, uygulama imar planı veya mevzii imar planı içinde bu amaçlarla ayrılıp tescil edilen taşınmazları edinebilirler. Sınırlı ayni hak tesis edilmesinde de aynı koşullar aranır. Yabancı uyruklu bir gerçek kişinin ülke genelinde edinebileceği taşınmazlar ile bağımsız ve sürekli nitelikte sınırlı ayni hakların toplam yüzölçümü iki buçuk hektarı geçemez'' hükmü yer alıyor.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39