• BIST 9039.77
  • Altın 2298.627
  • Dolar 32.3159
  • Euro 35.1084
  • Kayseri 21 °C
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C

58. PANCAR ALIM KAMPANYASI, DÜZENLENEN TÖREN İLE BAŞLADI

58. PANCAR ALIM KAMPANYASI, DÜZENLENEN TÖREN İLE BAŞLADI
KAYSERİ ŞEKER FABRİKASI’NDA BAYRAM GÜNÜ58. PANCAR ALIM KAMPANYASI, DÜZENLENEN TÖREN İLE BAŞLADIVALİ ŞERİF YILMAZ, “PANCAR ALIM KAMPANYASI KAYSERİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR DÖNEMDİR”BAŞKAN AKAY, “TÜRK ŞEKER’İN AÇIKLAMASI, TÜRK ÇİFTÇİSİNİN EMEĞİNE DARBEDİR”
Kayseri Şeker Fabrikası 58. Pancar Alım Kampanyası, Kayseri Valisi Şerif Yılmaz’ın da katıldığı törenle resmen başladı.

Kayseri Şeker Fabrikası Pancar Analiz Laboratuarı önünde gerçekleştirilen törene, Kayseri Valisi Şerif Yılmaz, Kayseri Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan, Kayseri Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Mustafa Alan, Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü, Boğazlıyan Belediye Başkanı Mustafa Özdal, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Yönetim Kurulu Üyesi Hurşit Dede, Genel Müdür Haydi Dikbaş, Genel Müdür Yardımcıları, Şeker İş Kayseri Şube Başkanı Ahmet Tatar, çeşitli Oda ve Kooperatif Başkanları ile çok sayıda çiftçi katıldı.

MUSTAFA ALAN, “BİZDE ÜÇ DÖNEM VARDIR, ALMANCI, HARMANCI, PANCARCI”

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende ilk konuşmayı Kayseri Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Mustafa Alan yaptı. Alan şöyle devam etti. “Bugün Kayserimizde, ekonomimizin büyük bir bölümüne hitap eden bir kampanya başlatıyoruz. Esnaf odalarımızdaki üyelerimizin yarısı esnaf, yarısı ise çiftçi. Bizde ticarette üç dönem vardır, Almancı dönemi, harmancı dönemi ve bir de pancarcı dönemi. Bu dönemlerden pancar döneminin bizim için çok önemli bir yeri vardır. Çünkü tüm esnaflarımız bu dönemde daha fazla iş yapar ve ekonomimiz hayli canlanır. Bugün itibariyle kampanyamızın başlamasına müteakiben tüm esnafımızın şimdiden hareketlendiğini söyleyebilirim. Bir taraftan Şeker Fabrikalarımız önemli bir istihdam yaratmaktadır. Bu nedenle de ekonomimiz için ayrı bir yere sahiptir. İnşallah ürünlerimiz ve fabrikamız bereketli bir dönem geçirir. Buradan Şekersporumuzu da aldığı son galibiyetten dolayı kutluyor, yöneticilerini de ayrıca tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.

AKAY “BUGÜN ASLINDA BİR BAYRAM GÜNÜ”

Daha sonra söz alan Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, bugünün aslında bir bayram günü olduğunu belirterek, “Bugün Fabrika açısından, üretim açısından adeta bir bayram günü, bir uyanış günü. Bu nedenle bu sevinci hepimiz birlikte yaşıyoruz. Sayın Valimiz de törenimize iştirak ederek bizleri onurlandırdılar, kendilerine de ayrıca teşekkür ediyorum. Kayseri Şeker Fabrikası varlığını ne kadar güçlü bir şekilde sürdürürse, ekonomimize o kadar katkı sağlayabilir. Fabrikamız yakın dönem önce kötü bir dönem geçirdi. Hepimiz bunları yakından takip ettik ve biliyoruz. Ve bugün çok şükür ki; geçtiğimiz yıl yaşanan bereketli ve başarılı dönemin ardından, bugün bu noktaya vardık” şeklinde konuştu.

FABRİKA 143 BİN TON ŞEKER ÜRETECEK

Kampanyadaki teknik veriler konusunda da bilgiler veren Akay, şöyle devam etti. “Kayseri Şeker Fabrikası 2012 yılı Pancar Alım Kampanyası döneminde, Kayseri Şeker Fabrikamıza bağlı ekim alanlarında toplam; 171 köy, 210 bin 383 dekar alan ve 5 bin 643 çiftçi ile sözleşmeli pancar ekimi gerçekleştirilmiş olup, bu ekimden 1 milyon 248 bin, fireli pancar alımı yapılarak, firesiz 950 bin ton pancar işlemeyi, bununla birlikte günlük 11 bin 500 ton işleme kapasitesi ile 143 bin ton Kristal Şeker üretmeyi planlanmaktadır. Buna ek olarak, tesellüm edeceğimiz pancarın, Boğazlıyan Şeker Fabrikamıza yakın bölgelerde hasadı yapılan 200 bin tonluk bölümü, Boğazlıyan Şeker Fabrikamızda işlenecek ve 83 gün sürmesi hedeflenen kampanya süresince, 34 bin ton Melas, 275 bin ton Yaş küspe ve 16 bin ton Kuru Küspe üretilmesi planlanmaktadır”

AKAY “TÜRK ŞEKER’İN AÇIKLAMASI, TÜRK ÇİFTÇİSİNİN EMEĞİNE DARBEDİR”

Akay, Türk Şeker’in yaptığı açıklama ile Şeker Fabrikalarına ve Şeker Sektörüne ağır bir darbe vurduğunu da belirterek, “Bizler bir taraftan bu şirketin ihtiyaçlarını karşılamak için çaba sarf ederken ve fabrikanın içerisinde bulunduğu sıkıntıları aşmaya çalışırken, bu sektörün öncüsü olması gereken Türk Şeker isimli bir kuruluş, sorumsuzca bir politika ortaya koyarak, Türk Çiftçisine ve Türk Çiftçisinin emeğine adeta darbe vurmuştur. Bundan 14 gün sonra zam yaparak 2 lira 12 kuruştan satacakları şekerin fiyatını, “Şimdi alırsanız 1 lira 97 kuruştan satacağız” diyerek 325 bin ton şekeri, fabrikaların kampanya açılışları öncesi satılması, anlaşılabilecek bir davranış değildir. Yani bu nasıl bir anlayıştır anlamak mümkün değildir. Bu yapılan, benim ekonomi, benim işletme, benim yöneticilik anlayışıma sığmıyor. Şimdi Sorgun’da 50 bin ton şekeri 1 yıl vade ile satıyorlar. 11–12 ay vade ne demek? asgari yüzde 15–16 ıskonto demek. Maalesef işte böyle bir açıklama yaptılar ve bu açıklama bir anlamda Kayseri Şeker’in batırılmasına yönelik izlenmiş bir politika demek. Biz hep şunu söyledik. “Bu tür kuruluşlarda Kayseri Şeker Fabrikası temsil edilmiyor” Bu şekilde Kayseri’nin haklarının korunması mümkün olamaz. Bu nedenle bu konudaki sıkıntılarımızı sizlerle paylaştık. Böyle bir bayram gününde sizler ile adeta dertleştik. Ama biz asla sessiz kalmayacağız, Başbakanlık olmak üzere tüm yetkili kuruluşlara bu konudaki dilekçelerimizi göndereceğiz” şeklinde konuştu.

VALİ YILMAZ, “KAMPANYA İLE ESNAFIMIZ BÜYÜK CANLILIK YAŞAYACAK”

Son olarak söz alan Kayseri Valisi Şerif Yılmaz ise Pancar kampanyaların, açıldıkları şehirler ve ekonomileri açısından çok önemli olduğunu belirterek, şöyle konuştu. “İlimizde faaliyet gösteren çiftçimizin büyük çoğunluğunu ve nakliye esnafımızı yakından ilgilendiren, ilimizin ürettiği en fazla tarım ürünü olan şeker pancarının açılış kampanyası, hepimiz için ayrı bir önem taşımaktadır. Bu kampanya ile esnafımız ayrı bir canlılık yaşayacaktır. Ülkemiz için stratejik bir ürün olan bu pancarımız, çiftçimiz ve fabrikamız umarız hak ettiği değeri bulur ve ümit ettiği karı yakalar. Tarım arazileri itibariyle yüzde 40’a yakın bir tarım arazimiz var fakat sulama sorunları nedeniyle tam olarak tarım yapamıyoruz ve bu alanların bir kısmını kullanamıyoruz. Türkiye’nin çoğu yerinde olmayan, gece gündüz oranı arasındaki farkı en iyi bilen illerden bir tanesiyiz. Şeker Pancarı alanlarımızın dışında, tahıl ürünleri gibi birçok ürünümüz arasında en önemli olanı Şeker Pancarıdır. Pancarımız olduğu kadar, münavebeye dayalı olarak alternatif tarım ürünleri üzerinde de bir takım araştırmalar ve çalışmalar yapmamız gerekmektedir. Çiftçimiz için bu çok önemli bir husustur. Bu vesile ile bu kampanyamızın Fabrikamıza, çiftçimize, esnafımıza ve çalışanlarımıza hayırlı olmasını diliyor, hepinize teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

ÇİFTÇİLERE BİLGİSAYAR HEDİYE EDİLDİ

Yapılan bu konuşmaların ardından Fabrikaya pancar getiren ilk 3 çiftçiye ödülleri takdim edildi. Daha önceleri altın olarak verilen ödüller bu yıl diz üstü bilgisayar olarak değiştirildi ve ilk ödül Merkez Bölge çiftçilerinden Ahmet Yetkin’e, Kayseri Valisi Şerif Yılmaz tarafından verildi. Ardından ikinci ilk pancarını getiren Dilaver Akçakaya’ya hediyesi Gıda Tarım ve Hayvancılık il Müdürü Özkan Kayacan tarafından verilirken, 3. olan Suna Durmuş’a ise hediyesi Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü tarafından takdim edildi.

Ödül töreninin ardından dualar eşliğinde kurban kesildi, ardından açılış kurdelesi, davetliler tarafından kesilerek, fabrikaya ilk pancar resmen alınmış oldu.


  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39