• BIST 9079.97
  • Altın 2308.099
  • Dolar 32.3328
  • Euro 35.0976
  • Kayseri 16 °C
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C

ABD Türkiye’yi dinledi

ABD Türkiye’yi dinledi
Der Spiegel, ABD'nin Türkiye’yi dinlediğini ve casusluk faaliyetleri yürüttüğünü iddia etti.

Almanya’da yayın yapan haber dergisi Der Spiegel, ABD’nin Türkiye’deki birçok noktada kurduğu gizli birimler aracılığıyla Türkiye’yi dinlediğini ve casusluk faaliyetleri yürüttüğünü iddia etti.

Der Spiegel, ABD’ye ait gizli bilgileri yayınlayan eski NSA ajanı Edward Snowden’dan elde edilen bilgilere dayandırarak yayınladığı haberinde, Türkiye’nin ABD tarafından dinlenen ülkeler listesinde üst sıralarda yer aldığını öne sürdü. Spiegel, ABD’nin Türkiye’de ondan fazla kilit noktada hükümetin faaliyetlerini takip ettiğini kaydetti. Türkiye’nin Avrupa ve Rusya arasında kritik bir noktada bulunduğunu ve ABD istihbarat birimi NSA’nın eski ortaklarından olduğunu belirten Spiegel, ortaklığın NSA kurulmadan önce 1940’lı yıllara kadar dayandığını iddia etti. Haberde ABD ajanlarının PKK ile mücadelede yıllarca Türkiye’ye yardım ettiği, coğrafi bilgi sağladığı ve PKK’lıların telefon görüşmeleri gibi teknolojik konularda destek verdiği ifade edildi. ABD’nin Türkiye’ye Venezuela ve Küba gibi ülkelerde uyguladığı dinleme faaliyetlerini uyguladığını ifade eden Spiegel, askeri alan, Türk hükümetinin dış politikadaki hedefleri ve enerji alanlarında bilgi aktarımı yapıldığını öne sürdü. Spiegel, NSA’nın elde ettiği bilgileri İngiltere, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi daimi müttefikleriyle paylaştığını da ifade etti.

Haberde İngiltere’nin Türkiye üzerinde gerçekleştirdiği dinleme faaliyetlerine de yer veren Spiegel, İngiltere’nin Türkiye’de casusluk alanında birim oluşturduğunu öne sürdü. Spiegel, 2008 yılına dayandırılan bir istihbarat bilgisine göre İngiltere’nin Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nı, BOTAŞ’ı, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nı ve Çalık Grubu’nu dinlediği ve şirketler hakkında bilgi toplamak için birçok İngiliz ajanı görevlendirdiğini iddia etti. Haberinde Snowden’ın “Türkiye’deki hükümetin amaçlarını öğrenmek isteyen yalnızca Alman istihbaratı değil” sözlerine yer veren Spiegel, NSA’nın Rusya, Ukrayna ve Suriye gibi ülkeleri dinlemek için Türkiye üzerinden hareket ettiğini öne sürdü. Der Spigel, 16 Ağustos’ta Türkiye’nin Alman istihbaratı tarafından dinlendiğini iddia etmişti ve haberin Alman hükümeti tarafından yalanlanmaması üzerine iki ülke arasında gerginlikler yaşanmıştı. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39