• BIST 9101.45
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • Kayseri 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C

Abdullah Gül: Türkiye'de Yaşananlar Batı'dakiler Gibi

Abdullah Gül: Türkiye'de Yaşananlar Batı'dakiler Gibi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ülkede 10 yıldır aynı iktidarın olması nedeniyle incinen muhalefetin olduğunu ve aynı Batı'da olduğu gibi eylemlerin olduğunu söyledi. Gül Türkiye'de yaşananların Ortadoğu'dakilere benzemediğini de dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül; Taksim Gezi Parkı eylemi sonrasında Türkiye geneline yayılan gösteriler konusunda, işdünyası ile esnaf temsilcilerinin görüşlerini dinledi.

Gül, uluslararası yatırımcıların temsilcilerine yaptığı değerlendirmede, "Bu olaylar niye oldu derseniz, 10 yıldır Türkiye'yi yöneten bir iktidar var. Muhalif insanların birikimi ve alınganlıkları olabilir. İcraatları onaylamayanlar olabilir. Türkiye’de siyasetin kırıcı olduğu zamanlar oluyor; bu nedenle incinenler olabilir. Amerika’da Occupy Wall Street aylarca devam etti, üniversite kampüsleri aylarca işgal edildi. Türkiye’de olup bitenler, bu anlattığım batı ülkelerindekilere benziyor, Orta Doğu ülkelerindekilere değil" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül; bugün Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yücelen, Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Yönetim Kurulu Başkanı Serpil Timuray ile Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken'i ayrı ayrı Çankaya Köşkü'nde kabul etti. TÜGİAD Başkanı Ali Yücelen, Gül ile yaptıkları görüşme konusunda, şu değerlendirmede bulundu:

"Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül, yaşanan olayları değerlendirerek gerilimi düşürmeye dönük adımları atmıştır; kendisine bu nedenle minnettarlığımızı ilettik. Bu ülke hepimizin. Nitekim kendileriyle yaptığımız görüşmede, bu kadar büyük bir kitlenin tepkisinin sadece bir kişiye ya da partiye olmadığını; kesimlerin bu hareketin vücut dilini iyi okuması gerektiğini belirttik. Türkiye gelişiyor ve değişiyor. Yaşananlar bunun sonucudur ve değişime ayak uydurabildiğimiz sürece Türkiye daha iyiye doğru daha da hızla yol alacaktır.Zaman zaman herkesi üzen olaylar izlememize rağmen çok güzel anlar yaşanmıştır. Biz kutuplaşmadan şikayet ederken; aslında doğal bir toplumsal mutabakat ortamı oluşmuştur.

Kavgalı taraftarlar yardımlaştı

Birbiri ile kavgalı olan taraftarlar bile yardımlaşmıştır. Bunları iyi okumamız gerekiyor. Farklılıklarımızın zenginliğimiz olduğunu unutmamalıyız. Gerçekten çok geniş kitlelerin katıldığı eylemlerde provokatif girişimler için de koşullar vardı; ancak memnuniyetle halkın, bu tarz grupları dışladığını; onlardan uzaklaştığını gördük. Tüm dünya Türk halkının bu güçlü ama olgun duruşunu hayranlıkla izliyor. Bizlere düşen halkın bu güçlü, olgun ve onurlu duruşunu taçlandırmamızdır. Her ne olursa olsun; halkı dinleyebilmeliyiz."

Gösteriler Arap Baharı değil

Gül, YASED heyetini kabulde, şu çarpıcı değerlendirmede bulundu:
"Belki yaşananlarla ilgili sizlerin de belli fikirleri vardır. Ben de yakından izliyorum, yabancı kanalları seyrederseniz kaygılanabilirsiniz. Londra’da yaşayan bunu farklı algılayabilir, Türkiye Orta Doğu mu oluyor diye sorabilir. Şirketlerinizin merkezlerinden sizlere de bu tür sorular gelebilir. Türkiye’de olup bitenlerle Orta Doğu’da olup bitenler tamamen farklı şeyler. Orta Doğu ülkelerine baktığınızda olup bitenler, temel haklar, özgürlükler ve temel meselelerle ilgili tartışmalar. Bunlar, serbest seçimlerin olmadığı, halkın iradesinin yansımadığı, mahkemelerin batı standardında olmadığı ülkeler... Oradaki olaylar çok farklı. Bazı Arap ülkelerinde bunlar olduğunda halka karşı önce silah kullanıldı.

İncinenler sokağa çıktı

Türkiye’de olup bitenler, tamamen farklı. Baştan söylediğim gibi Türkiye, AB ile müzakere sürecinde olan bir ülke. Mahkemeleri çalışıyor, AİHM’i tanımış, vatandaşına bireysel başvuru hakkını vermiş. Türkiye, çoğulcu bir ülke, seçimler sağlıklı biçimde yapılıyor. Ama neden bu olaylar oldu derseniz, 10 yıldır Türkiye’yi yöneten bir iktidar var. Muhalif insanların birikimi ve alınganlıkları olabilir. İcraatları onaylamayanlar olabilir. Türkiye’de siyasetin kırıcı olduğu zamanlar oluyor; bu nedenle incinenler olabilir.

Occupy Wall Street benzetmesi

Çevre meseleleri olabilir. İstanbul’da bir şey oluyor, bana niye sorulmuyor diyenler olabilir. Ağaç için, hayvan hakları için yürüyenler olabilir. Yaşam tarzına ve fikirlerine saygı duyuluyor mu diye kaygılananlar olabilir. Bütün bunları görüyorum. Bütün bunlar gelişmiş ülkelerdeki meseleler. Londra’da 2 yıl önce benzer problemler yüzünden arabalar yakıldı, dükkânlar yağmalandı, insanlar yaralandı. İspanya’da ekonomik krizin yol açtığı isyanlar insanlar meydanlara döküldü. Amerika’da Occupy Wall Street aylarca devam etti, üniversite kampüsleri aylarca işgal edildi. Türkiye’de olup bitenler, bu anlattığı batı ülkelerindekilere benziyor, Orta Doğu ülkelerindekilere değil. Olaylar karşısında aşırılıklar olabilir, polis aşırı davranmış olabilir. Ama bunlar kontrol edildi, Türkiye’de telafi edilemeyecek acılar yaşanmadı. Türkiye’nin geleceğinden tereddüt etmeyin. Ekonomik ve siyasi olarak öngörülebilir bir ülkeyiz; siyasi ve ekonomik istikrar devam edecektir."
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39