• BIST 8718.11
  • Altın 2245.853
  • Dolar 32.3322
  • Euro 35.1705
  • Kayseri 7 °C
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 8 °C

Adalet dağıtmayan savcı ve hakim de zalimler arasına giriyor

Adalet dağıtmayan savcı ve hakim de zalimler arasına giriyor
Adalet Bakanı Gül’den beklentimiz…

YENİ AKİT KÖŞE YAZARI -SİNAN BURHAN

Öteden beri adalet mekanizması ile ilgili tartışmalar var. Dün bu memlekette adalet yok diyenler vardı bugün de adalet yok diyenler var. Hatırlarım, bundan tam 20 yıl önce bir adli yıl açılışında Yargıtay Başkanı Mehmet Uygun, “vicdan ve cüzdan arasına sıkışmış yargı var” demişti. Yargı mensuplarının ekonomik gerekçeler nedeniyle adil karar vermekte zorlandığını belirtmişti. Bu cümlelerle tarihe not düşmüştü. Bizim kadim geleneğimizde Hz. Ömer’in adaletinden bahsedilir ve Adalet Mülkün Temelidir denir.

Basit suçlardan siyasi suçlara kadar memlekette adalet dağıtılamadığı görüşü halkımız arasında yaygın durumda. Oysa bir toplumu ayakta tutan en temel ortak değer adalettir. Hazreti Adem’den günümüze bütün kadim din ve gelenekler adaleti en yüce değer kabul etmişlerdir.

Yapılan bütün anketlerde, kamuoyu araştırmalarında yargı en az güvenilen kurum durumuna gelmiştir. Bu çok büyük bir travma, yozlaşma ve çürümedir. Adaletin yerini bulması, hukuka güven kavramı önemlidir. İster dindar olarak kul hakkı deyin ister modern hukuk olarak adil yargılama deyin bu konular çok önemli.

Mevcut Adalet Bakanımız Abdulhamit Gül hem modern hukuka hem geleneksel değerlere, vicdan, irfan kavramlarına sahip bir devlet adamıdır. Hukuk ve adalet kavramlarının yıprandığını, içinin boşaltıldığını elbette o bizden daha iyi bilir. Kendisinin bu göreve gelmesi bir fırsat olmalıdır. Bütün ömrünü ahlak ve adalet mücadelesine adamış Sayın Gül’ün mutlaka bu konuda radikal adımlar atmasını bekliyoruz. Mazlumun dini sorulmaz. Mazlumun siyasi görüşü sorulmaz. Adalet müessesi konjonktürel dengelerden etkilenmez. Bu konuda bakana güvenmemiz gerekir.

Adalet ile ilgili Cumhurbaşkanımızın açıklamaları oldu. Bu açıklamalar adil bir yargı düzenine geçişin işaret fişeği olmalıdır. Bakınız Sayın Erdoğan ne diyor:

“Tarihte hep bir adalet arayışı olduğunu görüyoruz. Adalet herkese hakkını vermektir. Hakkı vermekle gasp etmek arasındaki denge öylesine hassastır ki bunu sağlamak için çok çalışmak gerekir. Hz. Mevlana’ya göre ağaçlara su vermek adalet iken, dikene su vermek adaletsizliktir diyor. Her su emen kökü suladığınızda adil davranmış olmuyor adaletin ruhuna aykırı hareket ediyorsunuz demektir. Adalet dağıtmayan savcı ve hakim de zalimler arasına giriyor. Bir ülkede halk adalet çığlığı atar hale gelmişse oradaki yargı sisteminde bir sorun var demektir.”

Evet, Cumhurbaşkanımız çok net ifade etmiş. Adalet dağıtmayan yargı, adalet dağıtmayan hakim ve savcılar zalim olur. Bu arada bizim hakim ve savcılarımızı da özgür bırakmalıyız. Medya üzerinden, troller üzerinden yerden yere vurmamalıyız. Ben adalet mensuplarına güveniyorum. Siyasetin görevi yargı mensuplarının önünü açmaktır. Onları her türlü baskılardan, hakaretlerden korumalıdır.

Adaletin olmadığı bir yerde ot bile yeşermez. Peygamber Efendimiz bir hadis-i şerifinde “Bir toplum küfürle yani İslam dışı anlayışlarla ayakta kalır ama adaletsiz kalamaz” demiştir. Bu iktidarın genetik kodlarında bu hadis vardır. Yapılması gereken bu kodları harekete geçirmek ve adil bir düzen kurmaktır.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39