• BIST 9079.97
  • Altın 2310.536
  • Dolar 32.3369
  • Euro 35.0909
  • Kayseri 16 °C
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C

Adaylık Gül’ün doğal hakkı, engellenemez

Adaylık Gül’ün doğal hakkı, engellenemez
Anayasa Mahkemesi, eski cumhurbaşkanlarının ilk seçimde aday olamayacağı yasa maddesini neden iptal ettiğini açıkladı: Hüküm, eski cumhurbaşkanlarını engellemeyi amaçlıyordu
GÖKÇER TAHİNCİOĞLU

Cumhurbaşkanlığı Seçim Kununu’nda, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ve eski cumhurbaşkanlarının ilk seçimde aday olamayacağına yönelik düzenlemesini iptal eden Anayasa Mahkemesi, gerekçeli kararını açıkladı. Kararda, “İptal edilen kuralın temel olarak mevcut ve önceki cumhurbaşkanlarının bundan sonra yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday gösterilmelerini engellemeyi amaçladığı anlaşılmaktadır” denilerek, düzenlemenin Gül’ün adaylığının engellenmesi amacını taşıdığı vurgulandı.

Davayı CHP açmıştı
Anayasa Mahkemesi, CHP’nin açtığı davada, Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanunu’nun kritik düzenlemelerinin iptali istemini görüşmüştü. Gül’ün 7 yıllığına bu göreve seçildiğine yönelik hüküm dahil, yasanın önemli düzenlemelerinin iptali istemini reddeden mahkeme, Gül ve eski cumhurbaşkanlarının halk tarafından ilk kez cumhurbaşkanının seçileceği 2014’te aday olamayacaklarına yönelik hükmü iptal etmişti. Böylece, Gül’e ikinci kez adaylık yolu da açılmıştı.
Ak Parti, iptal edilen bu düzenlemeyi, Gül’ün zaten 7 yıllığına bu göreve seçilmesi nedeniyle eski anayasa hükmü uyarınca yeniden aday olmasının mümkün olmadığı gerekçesiyle açıklamıştı. Anayasa Mahkemesi ise Resmi Gazete’de yayımlanan gerekçeli kararda, iptal ettiği düzenlemenin amacının bu olmadığını vurguladı. Gerekçede, amacın, önceki cumhurbaşkanlarını engellemek olduğu vurgulanarak şöyle denildi:
“İptal edilen kuralın, temel olarak, mevcut ve önceki cumhurbaşkanlarının bundan sonra yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday gösterilmelerini engellemeyi amaçladığı anlaşılmaktadır.

“Seçilme en doğal hak”
Değiştirilen Anayasa’nın 101. maddesinin ikinci fıkrasının bir kimsenin en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebileceğini düzenleyen hükmü, maddenin eski metninde yer alan bir kimsenin iki defa Cumhurbaşkanı seçilmesini yasaklayan kuralı ortadan kaldırmıştır. Yeni düzenleme, Cumhurbaşkanı adayı olmaya ilişkin diğer koşulları taşıyanlara ikinci kez aday gösterilme hakkını tanımaktadır.
Bu hak bakımından, anayasada mevcut ve önceki cumhurbaşkanları açısından herhangi bir istisna öngörülmemiştir. Bu nedenle mevcut ve önceki cumhurbaşkanlarının bu haktan yararlanmaları doğaldır. Ayrıca seçme ve seçilme hakkı anayasanın 67. maddesinde vatandaşlar açısından bir temel hak olarak öngörülmüştür.
Cumhurbaşkanı seçimlerinde aday olma ve oy verme hakkının da bu madde kapsamında temel bir hak olduğu konusunda bir kuşku bulunmamaktadır. Anayasa değişikliği ile kaldırılan iki defa Cumhurbaşkanı seçilme yasağının kanunla geçmişe dönük olarak uygulanabilir hale getirilmesi anayasa koyucunun bu konudaki iradesiyle bağdaşmamaktadır.
Anayasada iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilme imkânının öngörülmesi mevcut ve geçmişte bu göre-vi yapmış olanların seçilme haklarını ileriye dönük olarak olumlu yönde etkileyen bir düzenlemedir. Anayasanın tanıdığı temel bir hakkın kanunla ortadan kaldırılması mümkün değildir.”
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39