• BIST 9105.26
  • Altın 2323.989
  • Dolar 32.3607
  • Euro 34.9689
  • Kayseri 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C

Ağca İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ağca

Ağca İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ağca
Ağca İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ağca'dan Kayseri yazısı...

Ağca İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ağca, ekonomisi, tarihçesi ve nüfusu ile devamlı olarak gelişen Kayseri'yi, ''KAYSERİ'DE YOLA DEVAM'' başlıklı bir yazı ile anlattı. 

Özellikle Kayseri'nin son dönemde ki gelişimine vurgu yapan Ağca, Kayseri'yi; Türkiye'nin parlayan yıldızı olarak tarif etti.

İŞTE AĞCA'NIN O YAZISI 

''Kayseri, Türkiye’nin gelişen ve ülke ekonomisine katkısı her geçen gün artan cennet yörelerimizden birisidir. Kayseri’de yaşayan bizler, ilimiz hakkında yeterince bilgi sahibi değiliz. Bu yazı ile Kayseri’nin yükselişini ve gelişimini anlatan bir tablo oluşturmaya çalışacağım.

Kayseri’nin Tarihçesi

Kayseri kentinin adı Latince Caesarea, Yunanca καισαρία (Kaysaria) kavramlarından gelmektedir. Bu isimler, daha sonra Arapça biçim almış ve Arapça’dan Türkçeleştirilmiş ve Kayseri olmuştur. tir. Kayser veya Kaysar (Arapça ve Osmanlıca: قيصر), Bizans imparatorlarına verilen Caesar (Sezar) unvanının İslam ülkelerinde kullanılan biçimidir.

Kayseri, 1988 yılında çıkarılan 3508 sayılı yasa ile Büyükşehir olmuştur. 2004 yılında (5216 sayılı yasayla) Kayseri Büyükşehir Belediyesi sınırları genişletilmiş ve 5 ilçeli bir Büyükşehir haline gelmiştir.
Bugün Kayseri, Ankara ve Konya illerimizden sonra İç Anadolu bölgemizin 3. Büyük şehri haline gelmiştir. Geçmişte Kapadokya adı verilen bölge, bugün Kayseri ili sınırları içinde yer almaktadır.

Kayseri Nüfusu

Kayseri, Türkiye’deki büyük şehirlerden birisidir. 1927 yılında 250 bin civarında nüfus barındıran Kayseri şehri, 1950 yılına geldiğimizde 400 bini geçen bir nüfusa sahip olmuştur. 1970 yılında 600 bin civarına yükselen nüfusu, 2000 yılında 1 milyonu geçmiştir.
Bugün Kayseri’nin nüfusu, 1 milyon 300 bini geçmiş ve son yasal düzenlemeler ile Büyükşehir kimliğine kavuşmasıyla göçe rağmen nüfusu hızla artan bir kente dönüşmüştür.

Kayseri Ekonomisi

Tarım ve hayvancılık, Kayseri ekonomisi açısından önemli bir gelir kaynağıdır. Son yıllarda ise Kayseri ili, kurulan fabrikalar ile sanayi üretimi merkezi haline de gelmiş ve üke ticaretinde parlayan bir yıldıza dönüşmüştür. Öyle ki, bugün 20 bini aşan ticaret yapan şirketi ile Kayseri ilinin ihracatı, 2 milyar doları aşmaktadır. Tarım, hayvancılık ve ticaret yanında, Kayseri’nin maden zenginliği de kayda değerdir. İlimiz, maden potansiyeli açısından zengindir ve şu maden zenginliğine sahiptir : asbest, kurşun, bakır, demir, çinko, fosfat, krom, manganez, vd diğerleri.

Türkiye’nin Parlayan Yıldızı : Kayseri

Kayseri ; coğrafi olarak Türkiye’nin merkezinde yer almakta ve tüm ülkede tanınan ticari zekaya sahip insanları ile bilinmektedir. Bugün Kayseri, tarım ve hayvancılık potansiyeli yanında, sanayi, düzenli kentleşme, planlı yerleşim, sağlıklı yapılaşma ve güçlü istihdam yapısı ile parlayan bir yıldız konumuna yükselmiştir.

Kayseri’nin güçlü ve planlı gelişmesinde en büyük rol sahibi, Türkiye’nin son 10 yılına damgasını vuran Ak Parti iktidarları ve siyasal iktidar ile uyumlu çalışan Belediye Başkanları olmuştur. Bunların yanında, Kayseri ilinin güzide evladı olan Kayseri’nin ilk Başbakanı ve ilk Cumhurbaşkanı olan, alçak gönüllü kişiliği ile Sayın Abdullah GÜL de ilin gelişiminde büyük paya sahiptir.
Bugün için Kayseri; organize sanayisi gelişmiş, dünyanın dört bir yanına ihracat yapan firmalarla zenginleşmiş, planlı kentleşme süreci ile yerleşim yerleri ve yolları gayet düzenli ve temiz, gecekondu sorununu aşmış, komple duble yollar ile ulaşımı kolaylaşmış bir şehir haline gelmiştir. Kayseri, abartma olarak değerlendirilmesin, çevre illerin İstanbul’u ve Avrupası haline gelmiştir.
Elbette, her ilin olduğu gibi, Kayseri’nin de eksiklikleri mevcuttur. Bu eksiklikler giderildiğinde, Kayseri’nin çok büyük bir çekim merkezine kavuşacağı anlaşılmaktadır. Kayseri iline yönelik istihdamı arttıracak yeni projeler ile birlikte çevre illerinde mevcut olan tarım ve hayvancılığı destekleme programlarının da devreye sokulması durumunda Kayseri’den göçün önü kesilecek ve iç göç alan bir kente dönüşecektir.
Kayseri üzerine yazılabilecek daha birçok konu vardır. Bu yazımda, Kayseri’nin gelişim potansiyelinin kısa bir görüntüsünü çıkarmaya çalıştım. Tüm hızıyla büyümesi ve gelişmesi devam eden Kayseri, ileriki yıllarda daha çok kendinden söz ettirecek ve bir Dünya şehri olarak parlamaya devam edecektir.''

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39