• BIST 9094.06
  • Altın 2324.793
  • Dolar 32.3663
  • Euro 34.9559
  • Kayseri 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C

AK PARTİ KASYERİ MİLLETVEKİLİ PELİN GÜNDEŞ BAKIR:

AK PARTİ KASYERİ MİLLETVEKİLİ PELİN GÜNDEŞ BAKIR:
Sayın Başkan, Değerli milletvekilleri,
Bakanlığımızın hazırladığı ‘Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun’, 31 Mayıs 2012 tarihinde yasalaşmıştır. Bu kanun, ülkemizde depremlerde yaşanan acılar sonrası, tamamen insani amaçlarla hazırlanmış bir kanundur. Depreme dayanıksız, mühendislik hizmeti görmemiş binaların, oy kaybetme pahasına yıkılması doğrultusundaki güçlü siyasi iradenin bir yansımasıdır. İnsan hayatıyla, siyasi iktidar arasındaki seçimi, hiç düşünmeksizin insandan tarafa yapan bir felsefenin tezahürüdür. Şu ana kadar hiçbir hükümet, oy kaybedeceğini bile bile bu siyasi iradeyi göstermemiştir ve sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın bu iradesi ve kararlılığı takdire şayandır.

Değerli milletvekilleri, artık yeni bir Türkiye var. Sayın Başbakanımız, Türkiye’nin hantal sağlık sistemini, 10 sene içinde dev reformlar yaparak, yoksullar için de erişilir hale getirdi. Üniversiteler ücretsiz oldu. Milli gelir son on yılda 3 kat arttı. 230 milyar Dolardan, 774 milyar Dolara çıktı. Merkez bankası döviz rezervlerimiz, 27,5 milyar Dolardan, 118 milyar Dolara yükseldi. Ancak tüm bu kazanımlarımızı, büyük bir İstanbul depremiyle 45 saniyede kaybedebiliriz. Çeşitli deprem senaryolarına gore, 7.2 büyüklüğündeki bir deprem, İstanbul’da en az 50 bin vatandaşımızın hayatını kaybetmesine ve 150 milyar dolar ekonomik kayba neden olacaktır. Son yüz yılda yaklaşık 110.000 insanımızı depremlerde kaybettik. Böylesine büyük can kayıplarına, yaşanacak acılara, Merkez Bankası rezervlerimizi sıfırlayacak derecede büyük ekonomik kayıplara mani olmak için hükumetimiz var gücüyle çalışmaktadır.

Sayın Başbakanımız, nasıl Mısır’da, Filistin’de, Suriye’de, akan kana duyarsız kalmadıysa, yeni çıkardığımız kentsel dönüşüm kanunuyla, Türkiye’nin en büyük kanayan yarası olan depreme dayanıksız çarpık yapılaşma sorununa da el atıyor, yeni Türkiye’ye bu manzaralar yakışmıyor diyor, artık depremlerde bir can bile kaybetmemeyi istiyor.

Bu yönüyle, Sayın Başbakanımız’ın bu güzel, anlamlı, evrensel siyasi iradesi ve bu dev ‘kentsel dönüşüm’ vizyonu, Nobel’i hakeden büyük bir irade ve vizyondur. 5 Ekim 2012 tarihinde, ‘Dünüşüm başlıyor’ sloganıyla, Türkiye’nin en büyük Bayındırlık ve İmar hamlesi, Sayın Başbakanımız ve Sayın Çevre ve Şehircilik Bakanımızın liderliğinde, çoğunluğu kamu binası olan 3000’in üzerinde binanın yıkımı ile başlamıştır.

Kentsel dönüşümü siyaset üstü ve insani amaçlı görüyor ve tüm aktörlerin de sürece katılımlarını destekliyoruz. Üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve partisi ne olursa olsun tüm belediyeler ile sıkı işbirliği içerisinde çalışıyoruz. Bu çerçevede, 1. Derece Deprem bölgesinde bulunan beş büyükşehir belediyesi ve ilçe belediyelerine, bakanlığımızca riskli alan ve rezerv yapı alanı belirleme yetkisi verilmiştir. Tüm yurt çapında Belediyelerimizden Bakanlığımıza gelen riskli alan teklifleri de, kanuni çerçevede hızla çözüme kavuşturulmaktadır. Evleri yıkılacak vatandaşlarımıza kira yardımı da yapıyoruz.

Siyasete atılmadan çnce hocalık yaptığım Boğaziçi Üniversitesi ve İTÜ İnşaat Mühendisliği öğretim üyeleriyle birlikte, Bakanlığımızın toplam 200 mühendisine, 2011 yılında, “yapılarda hasar tespiti” eğitimleri verdik.

Değerli milletvekilleri, kentsel dönüşüme herkese tek beden gömlek uyar mantığıyla yaklaşmadığımızı özellikle vurgulamak isterim. İstanbul’da, çarpık kentleşmiş ilçelerde uygulanacak çözümler ile, planlı yerlerde uygulanacak çözümler birbirinden ayrıdır. Örneğin planlı bölgelerde, öncelikle toptan göçme riski olan binalar saptanmak suretiyle; noktasal, bina bazlı çözümlere gidilecektir.

Çarpık gelişmiş daha düşük profilli semtlerde ise parsel bazında değil, ada bazında, hatta iki-üç ada birleştirilerek kentsel dönüşüm projeleri yürütülecektir. Bu semtlerde sorun, sadece depreme dayanıksız göçme riski bulunan binalar değil, plansız çarpık kentleşmedir.

Plansız çarpık bölgelerde, modern şehir bölge planlama esasları doğrultusunda ve çıkardığımız yeni kanun çerçevesinde; meydanları, yeşil sahaları, her türlü sosyal donatılarıyla, otoparklarıyla, yeterli açık alanlarıyla, hastaneleri, okulları, iş yerleriyle, çok iyi planlanmış; kimlikli, bizim medeniyetimizin mimarisine haiz ve afetlere karşı güvenli kentler oluşturmayı hedefliyoruz.

Bütün bu duygu ve düşüncelerle, 2013 yılı bütçemizin hayırlara vesile olmasını diliyorum.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39