• BIST 9079.97
  • Altın 2330.986
  • Dolar 32.3639
  • Euro 34.9782
  • Kayseri 11 °C
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 15 °C

Ak Parti Milletvekili Nergis:Çerkesler Kimliklerini Korumak İstiyor

Ak Parti Milletvekili Nergis:Çerkesler Kimliklerini Korumak İstiyor
AK Parti Kayseri Milletvekili, Atçı, Çerkesler'in Kafkasya'dan sürgün edilmelerinin153'üncü yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada,

21 Mayıs Çerkeslerin Kafkasya’dan sürgün edilmelerinin yıl dönümü; 1862-1864 tarihleri arası, Osmanlı topraklarına zorunlu göçün yoğun olarak yaşandığı tarihler…

Çerkesler, Osmanlı topraklarına göç etmeden önce yaklaşık 300 yıl Çarlık Rusya’sıyla sürekli savaş halinde oldular. Çarlık Rusya’sının, 19. yüzyıl başlarında Güney Kafkasya’yı, aynı yüzyıl ortalarında da Kuzey Kafkasya’yı işgal ve ilhak etmesiyle, toplu olarak sürgüne tabi tutulmuşlardır. O tarihte Çerkeslerin önünde 3 seçenek vardı. Hristiyan olmak, Kuban’ın sol kıyısına yerleşmek ya da Osmanlı ya gitmek… Atalarımız Osmanlı Devletinin topraklarına yerleşmeyi seçtiler.

Günümüzde dünyada yaşayan Çerkeslerin en büyük kesimi (yaklaşık % 80’i) Türkiye’de bulunmaktadır.  Osmanlı’da, 600 civarında Çerkes yerleşim bölgesi oluşturulmuştur. Atalarımız, o zaman Osmanlı toprağı olan Ürdün, Suriye, Mısır, Filistin, Lübnan ve Balkanlara kadar dağıtıldı. Aileler ayrıldı, parçalandı.

 Günümüzde en yoğun Çerkes yerleşimi Kayseri, Kahramanmaraş, Düzce, Yalova, Sakarya, Tokat, Sinop, Samsun, Çorum, Amasya, Yozgat, Sivas, Adana, Eskişehir, Bilecik, Bursa, Balıkesir ve Çanakkale’de bulunmaktadır.

Çerkesler, Anayurtları olan Kafkasya’da Rusya Federasyonuna bağlı olarak Adığey, Karaçay-Çerkes, Kabardey-Balkar, Abhazya, Güney Osetya, Özerk Cumhuriyetleri adı altında yaşamaktadırlar. Kuzey Amerika, Ürdün, Suriye, İsrail, ve Avrupa ülkelerinde çok sayıda Çerkeslerin yaşadığı da bilinmektedir.  

19. yüzyıl. Sonlarında, göçe zorlanan 1,5 milyon insanın yaklaşık 1/3’ü yolda açlık ve hastalıktan ölmüştür. Bu nedenle, en acımasız sürgünlerinden biri olarak tarihe geçmiştir.

Türkiye’de yaşayan Çerkesler, yeryüzündeki tüm toplumlar gibi kültürlerini yaşatmak ve kimliklerini korumak istemektedirler.Bu kapsamda biz AK Parti olarak, seçmeli anadil dersi ile Çerkes dilinin okullarda seçmeli olarak öğretilmesinin önünü açtık.  

Son olarak Halk Eğitim Merkezleri’nde de bu imkân sağlanmıştır. Çerkesler, güçlü ve çağdaş bir Türkiye için her zaman önemli katkılarda bulunmuşlar ve bu katkılarını artırarak sürdürmeye devam edeceklerdir.

Çerkesler, Kafkasya’da ve Orta Doğu Ülkelerinde yaşayan akrabaları ile birlikte, bu Ülkeler ile Türkiye arasında bir “barış köprüsü” olarak Türkiye’nin içinde bulunduğu Coğrafyada barış, işbirliği ve istikrarın gelişmesine de destek olmaktadır. Çerkes Sürgününün bu 153. yılında, tüm insanlarımızı bilinçlenmeye ve

bu günün kederini paylaşmaya çağırıyoruz.

Soykırım ve Sürgünde hayatını kaybedenleri saygı ile anıyor, Allah hiçbir Millete böylesi Soykırımı ve Sürgünü yaşatmasın diyor, yeryüzünde yaşayan tüm insanların barış, huzur ve kardeşlik duyguları içerisinde yaşamlarını sürdürmelerini diliyorum.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39