• BIST 9079.97
  • Altın 2306.479
  • Dolar 32.3199
  • Euro 35.0359
  • Kayseri 15 °C
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 17 °C

AK PARTİ'NİN KÖŞK ADAYI BELLİ Mİ ?

AK PARTİ'NİN KÖŞK  ADAYI BELLİ Mİ ?
Mehmet Ali Şahin: ‘AK Parti'nin cumhurbaşkanı adayı henüz belli değil’

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, 'AK Parti'nin cumhurbaşkanı adayının henüz belli olmadığını söyledi.

 

 

Mehmet Ali Şahin, NTV'de gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.
Mehmet Ali Şahin, 'Geçen hafta sonu Sayın Cumhurbaşkanı ''Bu şartlarda gelecekle ilgili siyaset planım yok'' dedi. ''Bu şartlarda'' ifadesinin altının çizilmesine gerek var mı sizce?' sorusuna, "Orada yaptığı açıklamayı sadece bu cümleye bağlı değerlendirirsek isabetli sonuca ulaşamayız diye düşünüyorum. Konuşmadaki başka cümleleri de hatırlarsak gerçek niyetini de öğrenebiliriz diye düşünüyorum. Mesela şu bir gerçek ki ben bağımsız bir şekilde siyasete girmiş ve cumhurbaşkanı olmuş biri değilim diyor. Dolayısıyla arkadaşlarımla konuşacağımızı ve birlikte karara varacağımızı söyledim dedi. Dolayısıyla şu an için gelecekle ilgili bir siyasi planım yok derken bunlarla birlikte gerçek niyetini ve mesajını anlamak ve yorumlamak gerekir diye düşünüyorum.

Sayın Cumhurbaşkanımız, sayın Başbakanımız işte sayın Arınç ve arkadaşlarımızla birlikte 2001 yılı 14 Ağustos'unda AK Parti'yi kurduk. Sayın cumhurbaşkanı bizim birlikte yola çıktığımız yol arkadaşlarımızdan biridir. Bizim misyon olarak bazı ilkelerimiz var. Hangi konumda olursak olalım o ilkelerimize uygun davranırız. Bir defa hiçbir zaman bir görev talebinde bulunmayız. Siyasi bir beklentisi olduğu için cumhurbaşkanı seçilmesi sayın cumhurbaşkanımız. İstişareler sonucunda kendisinin cumhurbaşkanı adayı olması kararlaştırıldı. 2007 yılında görev süresi dolmuştu ve sayın başbakanımız bir grup toplantısında sayın Gül'ün elini kaldırarak cumhurbaşkanı adayımız kardeşim Abdullah Gül'dür demişti.

Sayın cumhurbaşkanımızın Kütahya'da ben bağımsız bir şekilde siyasete girmiş ve cumhurbaşkanı olmuş biri değilim diyor. Arkadaşlarımla konuşacağım ve birlikte karar vereceğiz diyor. Meclis başkanlığı yaptım ben ama siyasi hedeflerimden biri değildi. Bir görev bir sorumluluk düşerse biz millete hizmet etmek için yola çıkmış insanlarız" cevabını verdi.
Gül'ün Kütahya'da yapmış olduğu açıklamayı gereksiz spekülasyonlara son vermek için yaptığını düşündüğünü belirten Şahin, "Yerel seçimlerden hemen sonra hatta seçim sonuçlarıyla ilgili tartışmalar devam ederken hemen cumhurbaşkanlığı ile ilgili önemli bir konuyu gündemimize aldık Türkiye olarak. Hatta ilk açıklama sayın cumhurbaşkanımızdan gelmişti. Artık cumhurbaşkanlığı konusunu görüşmeliyiz demişti. Nasıl ki 2007 yılında kendilerinin cumhurbaşkanı adayı olarak açıklanması bir istişare sonucu belirlenmişse şimdi de yine bir istişare sonucu belirlenecektir. Herkes başbakanımızın cumhurbaşkanlığı adaylığı gerçekleşmiş gibi bakıyor. Böyle bir şey olsa istişarelere ne gerek var. Geçtiğimiz Cuma günü il başkanlarımızla, belediye başkanlarımız da vardı böyle bir istişare yaptık. Biz cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunu görüşürken partinin geleceğini de ihmal etmemek durumundayız" dedi.


Şahin, 'Siyasetle ilgili bir planım yok açıklaması zamanlama itibariyle sizi şaşırttı mı? Böyle bir açıklama bekliyor muydunuz? Acaba bu açıklamanın altında siyasete geri dönmüyorum ama Çankaya Köşkü'nde devam edebilirim gibi bir izlenim de var mıydı?' sorusu üzerine, "Gerçek amacını bilmem ama benim yakinen tanıdığım cumhurbaşkanımızın gerçek niyetinin bu istişareler sonucunda ortaya çıkacak duruma göre hareket edeceği şeklindedir kanaatim. Bizim AK Parti olarak henüz cumhurbaşkanı adayımızın kim olacağı belli değil. Henüz açıklanmadı. Sanıyorum çokça konuşuldu yazıldı çizildi kendisiyle ilgili konuşmaların önünü kesmek için bir açıklama yapmak zorunluluğunu hissetti diye değerlendiriyorum. Beklemiyordum tabii. Ama bir olumsuz sonuç da çıkarmıyorum" dedi.
Cumhurbaşkanı ile başbakan arasındaki beklenen görüşmenin ne zaman gerçekleşeceği sorusuna Şahin şu cevabı verdi: "Onu bilemiyorum. Sayın başbakanımızın cumhurbaşkanımızı haftalık ziyaret programı var. Kişisel kanaatim bu istişarelerle ilgili çalışmalar nihayete erdiğinde bu konuyu gündemlerine alırlar diye değerlendiriyorum".


'Adalet ve Kalkınma Partisi'nin geleceği de bu noktada tartışılıyor ama başbakan aday olursa ve çıkarsa genel başkan kim olur? Siz olur musunuz?' sorusuna Şahin, "Sayın başbakanımızın cumhurbaşkanı adayı olacağı sonuncuna varırsak partinin genel başkanı kim olacaktır, seçimlere kadar başbakan kim olacaktır, kongrede kim gelecektir ve 2015 seçimlerinde kimin genel başkanlığında AK Parti seçimlere girecektir bunlarında değerlendirilmesi ve isabetli kararların verilmesi gerekiyor. Benim bir beklentim yok bir talebim de yok. Sayın Başbakan Köşk'e çıkarsa başbakan yardımcısı arkadaşlarımızdan birinin başbakanlık yapması mümkündür. Bu konunun da cumhurbaşkanlığı kadar önemli olduğunu düşünüyorum. Ancak bu konu sayın Arınç demişti ki; başbakanımız cumhurbaşkanı adayı olursa ilk turda seçileceğine inanıyorum demişti. Gönlümüzden geçen de cumhurbaşkanımız sayın Gül'ün partinin başına geçmesi ve başbakanlık görevini yürütmesi demişti. O hissiyata katıldığımı ifade etmiştim hala o düşüncedeyim. Kendisine birlikte yola çıkan arkadaşları olarak 9 milyonluk AK Parti camiası olarak kendisine böyle bir teklif getirilirse reddedeceği kanaatinde değilim" şeklinde cevap verdi.


'Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı iki ayrı isim olabilir mi?' sorusu üzerine Şahin, "Hukuken buna mani bir hal yok. Ancak bunun sağlıklı ve yürütülebilecek bir formül olduğu kanaatinde değilim. Bir siyasi parti eş başkanlık uygulaması yapıyor biliyorsunuz ve biz de bir yasal düzenleme ile eşbaşkanlık imkanını getirdik. Bizim partimizde bunu uygular mı şeklinde bir gündemi biz henüz oluşturmadık konuşmadık. Doğrusu ben bu sisteme biraz mesafeliyim" dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39