• BIST 9107.38
  • Altın 2324.452
  • Dolar 32.3734
  • Euro 34.9681
  • Kayseri 14 °C
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C

Akay Tarımı Hobi Bahçesinde mi Yapacağız?

Akay Tarımı Hobi Bahçesinde mi Yapacağız?
Tarihe ilgi duymakla birlikte eksik tarih bilgime dayanarak söylüyorum;

tarihte Türkler ’den daha fazla devlet kuran başka bir millet yoktur. Tarih sahnesine çıktığımız günden, bu güne kadar 16 tanesi büyük devlet olmak üzere 112 tane devlet kurmuşuz. Tabii günümüzde var olanların (Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti,  Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, Kırgızistan, Kazakistan) dışında hepsini ya kendi ellerimizle yıkmışız, ya da yıktırmışız. Devlet kurabilmek büyük bir millet meziyeti olmakla birlikte ve bununla öğünürken, devletlerimizin yıkılmasını sorguluyor muyuz, neden yıkıldığını yeterince değerlendiriyor muyuz, bu meçhul. “Ders alınsa idi tarih tekerrür eder mi idi” sözü sanki bizim için söylenmiş. Ders almadığımız aşikar ortada olduğu gibi halen de ders almamakta adeta direniyoruz. Hâlbuki “Mü’min bir delikten iki kere kendisini yılana sokturmaz’’ kutlu sözü bizi de ilgilendiriyor olması lazım.
Devletlerimizin yıkılması genelde topraklarımızın bölünmesinden kaynaklanmış. Büyük imparatorluklar kardeşler arasında ülke ülke paylaşılmış, sonra birbirlerine düşmüşler ve çoğunlukla iç karışıklıklarla yıkılmışlar. Yani toprak paylaşmak ve parçalamak konusunda bizden daha iyisi(!)yok gibi.
Daha önce ecdadımız ülke ülke toprakları paylaşırken onların torunları bizler, aynı anlayışla tarlaları evlek evlek paylaşmaya devam ediyoruz. 150 sene öncesine kadar dünyanın en geniş topraklarına hakim olan bizler, bugün Avrupa’nın  en küçük ölçekli tarlalarında tarım yapma becerisini (!) ortaya koyuyoruz.
Türkiye’de tarımın en önemli sorunlarından bir tanesi toprakların parçalanmasıdır. Avrupa’daki pek çok ülke bu sorunu teşhis etmiş, 100 yıldan fazla bir süreden beri çözüm üretmeye başlamış. Arazi toplulaştırmasını milli bir politika haline getirmişler. Kırsal alanın yeniden düzenlenmesi için yoğun olarak uygulamışlar. Arazi toplulaştırması bizde ilk olarak 1961 yılında başlamış 2002 yılına kadar çok fazla bir gelişme sağlanamamışken, bu tarihten itibaren yapılan yeni yasal düzenlemelerle, çalışmalara hız verilmiş. Bugüne kadar yaklaşık 3 milyon hektar alanda arazi toplulaştırması tamamlanmış. 2023 yılına kadar 14 milyon hektar alanda toplulaştırma yapılması hedeflenmiş.
Ülkemizde halen ortalama tarımsal işletme büyüklüğü 5.9 hektar (59 dekar) seviyesinde. Avrupa Birliği ülkelerinde ortalama tarımsal işletme büyüklüğü 16.5 hektar (165 dekar) civarında. Tarım arazilerimizin miras yoluyla parçalanmaya devam etmesi, ekonomik işletme ölçeğinin altına düşmesine sebep olmuş, bu durum gıda güvenliğimizi ve kırsal kalkınmayı tehdit eder hale gelmiştir.
Arazi toplulaştırması ile;
-arazi ve üretim kayıpları azalmaktadır,
-daha büyük ve düzgün arazi yapısı ile makinalı tarım daha kolay yapılmakta ve giderler de önemli ölçüde azalmaktadır.
-işçilik ve yakıttan tasarruf sağlanmaktadır,
-tohum, gübre, ilaç gibi tarımsal girdiler daha optimal bir düzeyde kullanılmaktadır,
-köy imar planlarını yapılması, köy yenilenmesi, her türlü yolların planlanması vs. uygulanmaktadır,
-sulama randımanı artmakta, sınırlı su kaynağımızın tasarruflu bir şekilde kullanılması için gerekli olan sulama projeleri toplulaştırma ile birlikte yürütülebilmektedir.
Sürdürülebilir tarım ve kırsal kalkınma için güçlü bir işletme yapısının oluşturulması ve üretimi tehdit eden sorunların giderilmesi gerekmektedir. Bu amaçla tarım arazilerinin parçalanmasını önleyici tedbirlerin alınması önemlidir.
Devlet, Ülke, Millet bütünlüğü, çiftçi bütünlüğü, toprak ve arazi bütünlüğü vazgeçilmez kriterlerimiz olmalıdır. Çiftçiler bu ülkenin temel taşıdır. Önce işletme ve kooperatif bütünlüğü ve büyüklüğüne,  onun yanında  Devlet, Ülke ve Millet bütünlüğüne ve büyüklüğüne sahip çıkmaları beklenir.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39