• BIST 9099.63
  • Altın 2325.507
  • Dolar 32.3719
  • Euro 35.0404
  • Kayseri 15 °C
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 21 °C

Almanya'da kesin dönüş korkusu

Almanya&#39da kesin dönüş korkusu
Almanya’nın, son zamanlarda gerçekleşen tersine göçten endişe duyduğunu belirten Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Nihat Sorgeç, “Büyük masraflar harcayarak yetiş-tirdiği kişilerin tekrar Türkiye’ye dönmemesi için Alman yetkililer çare arıy
ALMANYA’da Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Nihat Sorgeç, Almanya’da doğup büyüyen ve iyi eğitim gören Türklerin, Almanya’dan ayrıldıklarını ifade ederek, “Almanya bundan endişe duyuyor. On binlerce Türk akademisyenin Almanya’dan Türkiye’ye gidişi yetkililer tarafından endişeyle izleniyor.

Almanya’da bir kişinin üniversite eğitim maliyeti 200 bin Euro’dur. Büyük masraflar harcayarak yetiştirdiği kişilerin tekrar Türkiye’ye dönmemesi için Alman yetkililer çare arıyor” dedi. Türkiye’de faaliyette bulunan 4 bin 600 Alman şirketinde 100 bin kişinin çalıştığını anlatan Sorgeç, “Türkiye’de faaliyet gösteren ünlü firmalam rın menajerlerine bakın Almanya’da müthiş eğitim gören Türklerin olduğunu görürsünüz” diye konuştu.

UYUMSUZLUK SORUNU
Nihat Sorgeç, şöyle konuştu: “Bu arada hala uyumsuzluk sorunları var. 40 yıldır orada yaşayıp 3 kelime Almanca bilmeyen vatandaşlarımız var maalesef. Almanya’da Türkler, kendi köylerini kurdular, bir arada yaşadılar, dışa açılmadılar. İki taraf da bizimle ilgilenmedi. Bizler, iki taraf arasında sıkıştı. Türkiye’ye milyarlarca lira para getirdik altın yumurtlayan tavuk olarak, Almanya’da iş gücü olduk ama iki taraf için de insan olarak görülmedik.”

Almanya’da yaşayan Türklere, Almanya’da yaşayan “Türk kökenli Almanlar” denilmesi gerektiğini ifade eden Sorgeç, “Bizler ne kadar çabuk uyum sağlayıp, kendimizi kabul ettirirsek Türkiye’yi ve Türkleri, daha iyi temsil edebiliriz” diye konuştu.

Türkiye’den Almanya’ya ilk olarak 1961 yılında işçi göçü olarak başlayan göçün 50 yıl sonra donanımlı elemanlar için gerçekleşeceğini ifade eden Sorgeç, “Ancak, Almanya’da teknik dallarda, özel sektörde, hizmet sektöründe eleman sıkıntısı yaşanıyor. Yani hasta ve yaşlı bakıcı, teknisyen, tıbbi sekreter gibi ara mesleklerde çalışacak işçilere ihtiyaç var. Yani Türkiye’deki meslek lisesi mezunları, Almanya’da çalışabilir” diye konuştu.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39