• BIST 9071.02
  • Altın 2324.965
  • Dolar 32.3657
  • Euro 34.9347
  • Kayseri 15 °C
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C

Almanya'da Türk camisi yandı

Almanya'da Türk camisi yandı
Almanya’nın başkenti Berlin’de Türklerin yaşadığı Kreuzberg bölgesinde bulunan Mevlana Camisi’nde çıkan yangın sonucu cami ağır hasar aldı.

Olayda ölen ya da yaralanan olmazken yetkililer caminin kundaklanma ihtimaline karşın Berlin polisinin soruşturma başlattığını ifade etti.  Yetkililer, yangının caminin inşaat halinde olan bölümünde yatsı namazı sonrası çıktığını ifade ederken yangının kundaklama sonucu meydana gelmiş olabileceğini kaydetti. Yangın sonrası caminin olduğu alanda incelemelerde bulunan Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu camilere karşı yapılan kundaklamaların kendilerini üzdüğünü belirterek,

“Bir ibadet yerinin kundaklanması çok kötü. Geçen yılda Ensar Camisi kundaklanıp yakılmıştı. Onun ötesinde domuz kafası koyma, kanlı bir takım şeylerin atılması, sloganlar yazılması duvarlara bu tür hadiselerin çoğalması insanı üzüyor. Can kaybının olmaması tesellimiz ama onun ötesinde inşaat halindeki bir camide ve bir takım yalıtım malzemelerinin depolandığı bir yerden yangının çıkması üzücü. Buraya gerçekten büyük yatırım ve fedakârlık yapılmış. Bir ibadet yeri meydana getirilmiş. Böyle binanın hasar görmesi insana üzüntü veriyor” dedi.

Caminin birkaç aydır Türkiye’den gelecek çini ustalarını beklediği için inşaat halinde olduğunu kaydeden Karslıoğlu, “6-7 aydır bu binanın ince işinin ve çinisinin yapılması için Türkiye’den usta beklemesi de ayrı bir düşünülmesi gereken husus. Çünkü bina bitmişti tesisatı, elektriği, ısıtması her yönüyle bitmişti. Sadece bir çini işi için usta bekleniyordu. İnşallah polis gerekli incelemeyi, araştırmayı yapar ve umarız arkasından ırkçı bir eylem çıkmaz. Fakat bu olayların sayısının artması insanın aklına her türlü ihtimali getiriyor. İnsanı da bu özellikle üzüyor. Şu dönemde böyle bir şeyin gelmesi de insanın yüreğini biraz sızlatıyor. Burada görev yaptığım sürede kaçıncı yangın oldu. O da insanın yüreğini dağlıyor” dedi.

Berlin İslam Federasyonu Başkanı Fazlı Altın ise gece geç saatlerde caminin yandığı yönünde haber aldıklarını ve hemen olay yerine geldiklerini belirterek, “Dün geç saatlerde cemiyet başkanından telefon aldık camide yangın çıktığıyla ilgili. Olay yerine geldiğimizde alevler binanın boyunu geçmişti itfaiye ve polis ekiplerinden yangın devam ettiği için herhangi bir açıklama alamadık Ama bu sabah tespit edildi. Bodrum katta çıkan bir yangından dolayı bina büyük hasar gördü. Tek tesellimiz can kaybının olmayışı” dedi.

Kundaklama olup olmadığıyla ilgili henüz net bir şey söyleyemediklerini de kaydeden Altın, “Yatsı namazının akabinde cami kilitlenmiş ve cemaat yangın alevlerini fark edip tekrar olay yerine dönmüşler ve itfaiyeyi arayıp yangına müdahale yaptırmışlar. Şu an herhangi bir tahmin yürütmemiz doğru olmaz çünkü polis soruşturmaları sürdürüyor. Yani kundaklama olayı var mı? Varsa kim? Teknik bir arızaysa hangi teknik arızadan dolayı bu yangının çıktığını tespit etme gayreti içerisinde. Dolayısıyla şu anda bir tahmin yürütmemiz çok doğru olmamakla birlikte geçen yıl Ensar Camimize ve Şehitlik camimize daha önce böyle ırkçı saldırılar olmuştu. O yüzden kaygılıyız, buraya da öyle bir şey olma ihtimali yüksek. Eğer yangından dolayı bina yıkılmışsa bence 1 milyon Euro civarında masraf çıkabilir” dedi.
iha

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39