• BIST 9151.98
  • Altın 2324.488
  • Dolar 32.3582
  • Euro 34.9376
  • Kayseri 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 15 °C

Altın fırladı! İşte rakamlar...

Altın fırladı! İşte rakamlar...
Altının ons fiyatının yükselmesi ve Türk lirasının dolar karşısındaki değer kaybı ile Kapalıçarşı'da altının gramı 15 ayın en yükseği olan 98,50 lirayı gördü

Altının ons fiyatının yükselmesi ve Türk lirasının dolar karşısındaki değer kaybı ile Kapalıçarşı'da altının gram fiyatı 15 ayın en yükseği olan 98,50 lirayı gördü.Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı küresel piyasalarda Çin ekonomisinin büyümesine ilişkin kaygıların artmasının yanında Ukrayna'ya eksenli jeopolitik gerginliklerin sürmesi ile 20 Eylül 2013'ten beri gördüğü en yüksek seviye olan 1.362,95 dolara kadar çıktı.

Güne 1.348,86 dolardan başlayan altının ons fiyatı Ukrayna odaklı gelişmelerin jeopolitik gerginliği artırması ile yükselişe geçti ve yaklaşık son altı ayın en yüksek seviyesi olan 1.362,95 doları gördü. Altının ons fiyatı en son 20 Eylül 2013'te 1.368,65 doları görmüştü.

Analistler, Çin'de hafta başında açıklanan ihracat verilerinin beklentilerden kötü gelmesinin Çin ekonomisinin büyümesine ilişkin kaygıları artırdığını ve endüstriyel emtia talebinde satış görüldüğünü ancak Ukrayna'da yaşanan politik gerginliğin hala devam etmesinin altının ons fiyatında yükselişe neden olduğunu dile getiriyor.

Teknik olarak altının ons fiyatında 1.360 dolar seviyesinin önemli direnç olduğunu aktaran analistler, Ukrayna tarafında olumlu açıklamaların gelmemesi durumunda sırasıyla 1.370 ve 1.400 dolar seviyelerinin görülebileceğini tahmin ediyor.

- TL/gram son 15 ayın en yüksek seviyesinde

Yurt içinde gelişmekte olan ülke para birimlerinde görülen değer kaybına paralel Türk lirasının dolar karşısında değer kaybetmesi ve altının onsunun da yükselmesiyle Kapalıçarşı'da altının gramı 98,50 lira ile son 15 ayın zirvesine yükseldi.

- "Altında yukarı hareket 1.400 dolara doğru etap etap devam edecek gibi görünüyor"

Garanti Bankası Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Alper Kalyoncu, Ukrayna'da odaklı gelişmelerde Rusya'nın geri adım atmamasının yaşanan gerginliğin daha da büyüme potansiyelini gösterdiğini ve bununla birlikte altında güvenli liman talebinin görüldüğünü söyledi.

Bu sebeple altının ons fiyatının 1.360 doları aştığını ancak Rusya tarafında ciddi bir karışıklık olmazsa 1.400 doları aşmasını beklemediğini dile getiren Kalyoncu, "Tarım dışı istihdam verisi de cuma günü beklentilerden iyi geldi. Aslında iyi istihdam verisinden sonra altında satışın devam etmesi beklenir.

Rusya'da olumlu bir gelişme olur ve güvenli liman yatırımında azalma olursa altında hızlı bir geri çekilme görülebilir. Altında yukarı hareket 1.400 dolara doğru etap etap devam edecek gibi görünüyor" dedi.
Çin tarafında büyümeye ilişkin endişelerin genel endüstriyel emtia talebinin aşağı doğru çektiğini aktaran Kalyoncu, Çin'de bu durumun şirktlerin iflasına neden olması durumunda finansal stres yaratabileceğini ve bunun da altına daha çok güvenli liman alımı olarak yansıdığını belirtti.

Kalyoncu, şunları da kaydetti:

"Eğer Çin'de ekonomik büyümede sıkıntı olacaksa fiziksel altın talebi de azalacaktır. Çünkü Çin halkının güvenli liman amaçlı değil ama yatırım amaçlı önemli miktarda altın talebi söz konusu. Rusya gerginliğinin de azalması ile bu durum altında satış için ekstra bahane olacaktır. Çin'deki büyümeye ilişkin endişelere rağmen Ukrayna eksenli jeopolitik gerginlik altında yukarı yönlü harekete neden oluyor. Kısa vadede altının ons fiyatında 1.360 dolar seviyesi önemli. 1.360 doların üzerindeki kapanışlarda 1.400 dolara kadar yükselme potansiyeli var."
 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39