• BIST 9089.58
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • Kayseri 15 °C
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 21 °C

ALTIN ŞAHA KALKTI

ALTIN ŞAHA KALKTI
ABD ekonomisindeki canlanmaya ilişkin belirsiz veriler... Yatırımcıların Amerikan tahvillerini üst üste dört aydır sattığının ortaya çıkması... Mısır'daki gerilimin iç savaşa doğru yol alması... Ve dolardaki hızlı düşüş, küresel piyasalarda belirsizliği artırınca, güvenilir liman olarak algılanan altında fiyatlar uçuşa geçti.

Haziran sonunda onsu 1.200 dolara inen altın, Mısır'daki olaylar ve küresel yatırımcıların dolardan kaçışıyla 1.400 dolara dayandı. Altın iç piyasada bir haftada yüzde 7 yükselirken, gramı 85 TL'yi geçti

ALTIN ESKİYE DÖNÜYOR
Uluslararası piyasalarda ons altının (31.1 gram) fiyatı dün 1.373 dolarla son iki ayın zirvesine ulaşırken, Türkiye'de de gram altın fiyatı 85 TL'yi aşarak haziran başındaki seviyelerine döndü. Altın fiyatlarındaki yükselişte Çin'den gelen talep de etkili oldu. Altın fiyatlarındaki artış ve dolardaki kayıp diğer değerli metallerdeki çıkışı da tetikledi. Gümüşün ons fiyatı 23 dolara yaklaşırken, bu metalde son 7 seanslık yükseliş yüzde 17'ye ulaştı. Benzer şekilde petrol fiyatları da 110 dolarla son dönemin en yüksek seviyesine ulaştı. Piyasalardaki dalgalanmalar hisse senedi borsalarında da satışların hızlanmasına neden oldu. ABD borsaları yüzde 1.5'in üzerinde değer kaybederken, "Korku Endeksi" olarak bilinen ve piyasalardaki dalgalanmayı gösteren VIX Endeksi hazirandan bu yana en hızlı artışını gösterdi.

TREND TERSİNE DÖNDÜ
Altındaki yükseliş, ABD Merkez Bankası Fed'in tahvil alımlarını azaltma yoluyla dolar faizini artıracağı ve dolayısıyla ABD para biriminin değer kazanacağı beklentilerine yönelik ezberlenmiş düşünce tarzını da değiştirdi. ABD'de tahvil faizleri, Fed'in tahvil alımlarını eylülden itibaren azaltmaya başlayacağının neredeyse kesinleşmesiyle birlikte hızla yükselişe geçerken dolar değer artışı yerine değer kaybı yaşadı. Çünkü faizlerin daha da yükseleceği beklentisi küresel yatırımcıların ABD tahvillerini satarak dolardan çıkıp altın, diğer emtialar ve avro gibi para birimlerine yöneldi. Geçmiş dönemde dolardaki değer kaybıyla toparlanma yaşayan Türkiye gibi gelişen piyasalarda ise bu kez aynı trend görülmedi.

Avro/dolar paritesi 1.34'e yaklaşarak, şubattan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Uzmanlar, ABD faizlerindeki yükseliş duruluncaya kadar dolardaki değer kaybının sürmesini ve altın gibi güvenli olarak algılanan emtia fiyatlarında artışın süreceğini belirtiyor.

AVRO 2.60'A DAYANDI
Dünya piyasalarındaki dalgalanmalar iç piyasada döviz kurlarını tetikleyince TL, avro ve döviz sepeti karşısında tarihinin en düşük seviyesini gördü. Parite desteğiyle gün içinde 2.5917 seviyesini gören Avrupa ortak para birimi avro, TL karşısında tarihi zirveye ulaştı. Dolar 1.94'ün hemen altında seyrederken, yarım avro, yarım dolardan oluşan döviz sepeti de 2 2689'la TL karşısındaki en yüksek seviyesini gördü.

BİR HAFTADA YÜZDE 7 KAZANDIRDI
Kapalıçarşı'da işlem gören 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı bu hafta yüzde 7.08 değer kazandı. Bayram tatilini de içine alan 10 günde Cumhuriyet altınının satış fiyatı yüzde 6.61 kazanımla 597 lira oldu. Önceki kapanışta 79.75 lira olan 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 85.40 liraya, 560 lira Cumhuriyet altınının satış 597 liraya yükseldi.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39