• BIST 9117.42
  • Altın 2324.394
  • Dolar 32.3814
  • Euro 35.0286
  • Kayseri 14 °C
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C

ALTIN YATIRIMCISI TEDİRGİN!

ALTIN YATIRIMCISI TEDİRGİN!
Altın fiyatları çıksa da, inse de halkımız telaşa kapılıyor
Altın fiyatları çıksa da, inse de halkımız telaşa kapılıyor. Çünkü altın fiyatı çok kişi için varlık değer ölçüsü. Altın fiyatı artarken bazılarımız varlıklarının değerinin de arttığını düşünüyor. Altın fiyatı gerilerken de bazılarımız, varlıklarının değer yitirdiğine inanarak üzülüyor.

Milliyet yazarlarında Güngör Uras altın fiyatlarındaki ser geri çekilme sonrasında yatırımcı acil karar vermemesi konusunda uyardı.

Uras yazısında;

"Hele hele, üç beş ziynet altını olan, kolundaki altın bileziği ve boynundaki altın zinciri bir "güvence" olarak gören kadınlarımız için altın fiyatı çok önemli. Halkımız altın fiyatını Cumhuriyet altınının tam ve çeyrek fiyatından izler.

Son zamanlarda gram fiyatından da izler oldu. Altının gramının fiyatı 100 TL'nin üzerine çıkınca, bu tırmanışın devam edeceği beklentisi ile altın satın aldı. Derken altın fiyatı gerilemeye başladı. Şimdilerde gramı 90 TL'nin altında seyrediyor.

SPEKÜLATÖRLER GİRİYOR ÇIKIYOR

Halkımız bu fiyat hareketi karşısında ne yapacağını bilemiyor. Yüksek fiyattan satın alanlar daha da düşer endişesi ile satmayı düşünüyor. Altın satın alacaklar daha da ucuzlar diyerek bekleyişte.

Krizden sonra altına talep spekülatörlerden geldi. Dolar ve euro'nun ne olacağını bilemeyenler, faizlerin düşmesi karşısında yeni yatırım alanı arayanlar altına yöneldi. Altın fiyatları tırmanışa geçti.

Şimdilerde ise tersi bir durum var. Spekülatörler altından çıktıkları için altın fiyatı geriliyor... Altının dünya piyasalarındaki ons fiyatının 1.400 dolara kadar gerileyebileceği söyleniyor. Bu çizginin altına düşmesini bekleyenler de var. Görünen o ki, Batılı ülkelerde yatırımcılar altına (şimdilik) eskisi kadar önem vermiyor. Ama bu ne kadar sürer? Bilinemez.

UCUZLUYOR DİYE SATMAYIN

Bizde ne olur? Bizde altın fiyatı dünya fiyatı ile döviz fiyatına bağlı olarak oluşuyor. Döviz fiyatı fazla oynamadığına göre, bizdeki fiyatı belirleyecek olan dünyadaki altın fiyatıdır. Altın üretiminde, arzında yavaşlama yok. O halde fiyatı belirleyen dış piyasalardaki talep. Dış piyasadaki talep bizdeki gibi halkın yaygın talebi değil. Spekülatörlerin yoğun talebi.

Bugüne kadar olduğu gibi spekülatörler altına yönelirse fiyatlar artar, altından başka yatırım alanı bulurlar ise altın fiyatı düşer. Küresel piyasalarda para bol. Bu durumda bugün altından çıkan spekülatörlerin yarın tekrar altına dönmeleri mümkün.

Sonuç: Küçük tasarrufçunun altın alıp satarak kâr etmesi çok zordur. Altını alacak olanlar uzun süre saklamak için alırlar ve de fiyatlar tepeye çıkmamış iken alırlar ise, büyük ölçüde zarar etmezler.

Çeyrek altın 2012 Mayıs ayında 146 TL idi. Ekimde 163 TL oldu. Dün 145 TL'ye satılıyordu. Geçen mayıstan bu yana nasıl indi bindi ise bundan sonra da inecek, binecek. Uzun sürede altın değerini gene de korur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39