• BIST 9084.61
  • Altın 2325.575
  • Dolar 32.3788
  • Euro 35.0205
  • Kayseri 15 °C
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 21 °C

Altın yatırımcısına kötü haber

Altın yatırımcısına kötü haber
Son günlerde yaptığı yükselişlerle yatırımcının yüzünü güldüren altın yeniden düşüşe geçti.

Altın, Fed'in varlık alımlarını azaltamaya devam edeceği beklentilerinden olumsuz etkileniyor.

Altın, Fed'in varlık alımlarını azaltmaya devam edeceği beklentilerinin Çin'den gelen fiziki talep işaretlerine ağır basması sonucu iki haftanın en düşük seviyesine indi ve son bir ayın en uzun süreli düşüş dönemini gerçekleştirmeye yönlendi. 

Spot altın seans içinde en az yüzde 0.2 yükselip düştükten sonra, önceki kapanışına göre yüzde 0.1'den az bir düşüş göstererek, Singapur saati ile 15:34'te 1,236.84 dolara geldi. Fiyatlar erken saatlerde 1,231.85 dolar ile 10 Ocak'tan bu yana en düşük seviyesini gördü ve düşüşünü üçüncü güne taşıdı ve 19 Aralık'tan bu yana en uzun süreli düşüş dönemine yönlendi. ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Endeksi yükselişini sekizinci güne genişleterek Mayıs 2012'den bu yana en uzun yükseliş dönemini gerçekleştirdi ve dört ayın en yüksek seviyesi civarında seyretti. 

Bugün ABD'de açıklancak olan süregelen işsizlik başvuruları verisinin düşmesi ve konut satışlarının artması, böylece, Fed politika yapıcılarının 28-29 Ocak'taki toplantısı öncesi, teşviklerin azaltılması için nedenleri güçlendirmesi bekleniyor. Geçen yıl muhtemelen Hindistan'ı geçerek dünyanın en büyük altın kullanıcısı haline gelen Çin'de, Şanghay Altın Borsası'nın gösterge altın kontratının işlem hacmi, 11,525 kilogram olan dördüncü çeyreğin günlük ortalamasını, 6 Ocak'tan bu yana her gün geçti. İşlem hacmi 22,183 kilogram ile, son sekiz ayın en yüksek seviyesini gördüğü 6 Ocak'tan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. 

Hong Kong'da Wing Fung Financial Group araştırma müdürü Mark To, 'Herkes gelecek haftaki Fed toplantısını bekliyor,' dedi ve 'Dolardaki güçlenme satıcıları cesaretlendiriyor. Çin'de talep iyi, ancak fiyatla birlikte azalıyor,' şeklinde görüş bildirdi. 

ABD merkez bankası Aralık ayındaki toplantısında, ekonomideki iyileşme ile birlikte, altının 12 yıllık boğa hareketini destekleyen aylık varlık alımlarını azaltma kararı aldı. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC), varlık alım programını bu yıl sona erdirmek için, tahvil alımlarını her toplantıda 10'ar milyar dolar azaltacak. 

SPDR Varlıkları 

Şubat vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.2 düşerek ons başına 1,236.50 dolara geriledi. Dünyanın en büyük altın destekli exchange traded fonu (ETF) SPDR Gold Trust'taki altın varlıkları, 17 Ocak'ta yüzde 0.9 artarak Kasım 2011'den bu yana en hızlı günlük çıkışını yaşamasının ardından dün daraldı. 

Çin'de bugün açıklanan öncü imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksi (PMI) Ocak ayında 49.6 ile altı ayın en düşük seviyesine indi. Bu verinin 50 altında çıkması sektörde daralma olduğunu işaret ediyor. 

New York'ta INTL FCStone analisti Edward Meir, bilgilendirme notunda, 'Çin ekonomisinde olası yavaşlama, talebi ve altın alımlarını olumsuz etkileyebilir' dedi. 

Platin yüzde 0.9 düşüşle ons başına 1,445.75 dolara geriledi. Metal 20 Ocak'ta 1,472 dolara kadar çıkarak 7 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Güney Afrika'da platin madenlerinde faaliyet gösteren en büyük sendikanın yaklaşık 70,000 üyesi ücret anlaşmazlığından dolayı bugün greve çıkmaya hazırlanıyor. Bir ons platin ile dün 1.1819 ons altın alınabiliyordu. Bu, Haziran 2011'den bu yana en yüksek oranı işaret ediyor. 

Gümüş yüzde 0.2 düşüşle ons başına 19.7682 dolara geriledi ve düşüşünü ikinci güne genişletti. Palladyum yüzde 0.3 düşerek ons başına 744.70 dolara indi.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39