• BIST 9094.18
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • Kayseri 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C

ANKARA'YI KARIŞTIRAN TÜRBAN OLAYI

ANKARA'YI KARIŞTIRAN TÜRBAN OLAYI
Kamuoyunda tepkiyle karşılanan ve kamuda ‘başörtü yasağı’ olarak algılanan kılık-kıyafet genelgesinin yeni olmadığı anlaşıldı.
Ankara'yı karıştıran belgenin altından bakın kim çıktı.
Kamuoyunda tepkiyle karşılanan ve kamuda ‘başörtü yasağı’ olarak algılanan kılık-kıyafet genelgesinin yeni olmadığı anlaşıldı.


Dün gündem olan başörtüsü genelgesi yıllar önce hazırlanmış.
Mersin Valiliği eski tarihli belgeyi yeni gibi uygulamaya koydu.
Şikayet üzerine Erdoğan, MKYK'da Bakan Güler'i aradı.
İçişleri Bakanı araştırma talimatı verdi.


İçişleri Bakanlığı ’nın valiliklere gönderdiği yaz genelgesiyle ilgili kamuoyuna yansıyan haberler büyük tepki çekti. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan kadın personelin başlarının tamamen açık olması gerektiğine dikkat çekilen belgenin, bakanlık tarafından değil Mersin Valiliği’nce hazırlandığı ortaya çıktı. Vali Hasan Basri Güzeloğlu’nun, 2 Mayıs’ta kurum ve kuruluşlara gönderdiği yazıda kadın personelin başlarının daima açık olması istendi. Genelge, Ankara’da da hareketliliğe sebep oldu. Bakanlık bürokratları, konuyla ilgili İçişleri Bakanı Muammer Güler ’e bilgi verdi. Güler, söz konusu olaya yönelik bir ihmal ya da kastın olup olmadığının belirlenmesi için araştırma yapılmasını istedi.
Bakanlıktan şaşırtan 'başörtüsü yasağı' İLİŞKİLİ HABER İÇİN TIKLAYIN

Bakanlık kaynaklarından alınan bilgilere göre söz konusu genelge, yıllar önce hazırlanarak Türkiye genelindeki valiliklere gönderildi. Ancak Mersin’de olduğu gibi bazı valilikler, mayıs ayında yürürlüğe giren genelge yerine eski belgeyi uygulamayı tercih etti. İlgili genelgeyi tüm kamu kurum ve kuruluşlarına göndererek kadın personele, başlarının tamamen açık olması, saçlarının taralı ve düzgün görünmesi uyarısı yaptı. Mevcut genelgenin günümüz Türkiye’sinde bir anlamının kalmadığı belirten bakanlık bürokratları, bazı valiliklerin eski tarihli genelgeyi yeniymiş gibi gündeme getirdiğine dikkat çekti. Eski belgenin yayımlanmasının, uygulanabileceği anlamına gelmediğinin altını çizdi. Bakanlık bürokratları ayrıca düzenlemenin eski alışkanlıklardan kaynaklandığını kaydederek ilgili birimlere göndermede bulundu. Yetkililer, herkesin kendi kıyafetiyle kabul göreceği bir anlayışın valiliklerde de kabul görmesi gerektiğini vurguladı.


İçişleri Bakanlığı’nın, kamu kurumları için yayınladığı genelgede başörtüsüne özel atıf yaparak kadın memurların başının tamamen açık olması yönünde uyarıda bulunması AK Parti yönetimini de rahatsız etti. Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, bakanlığın başörtüsünü yasaklayan bir genelge yayınlamadığını açıkladı. Türkiye’nin eski alışkanlıklarını terk ettiğini belirten Çelik, konuyla ilgili şu bilgiyi verdi: “Bakanlığın iki satırdan ibaret ‘Yaz kıyafeti uygulaması şu tarihte başlayıp şu tarihte bitecek’ şeklinde bir yazısı var. Bir ilimizde daha önceki metinlere göre bir yazı hazırlamışlar. Gazetelere yansıyan bu.”


Yasakçı genelge önceki gün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan AK Parti Merkez Karar ve Yürütme Kurulu (MKYK) toplantısında da gündeme geldi. Kendisi de başörtülü olan kurul üyesi Hasibe Özlem Çepni, Başbakan’a genelgeden söz ederek rahatsızlığını dile getirdi. Toplantı esnasında İçişleri Bakanı Muammer Güler’i arayan Erdoğan, yönetmeliğin detayları hakkında bilgi aldı. Ancak üyelere yönelik bir bilgilendirme ya da değerlendirmede bulunmadı. Fakat genelgeden ve konunun bu şekilde kamuoyuna yansımasından rahatsız olduğu öğrenildi.


Zaman’a konuşan Hasibe Özlem Çepni, “Ben bu konuyu Sayın Başbakanımıza arz ederken yasakçı zihniyetin kalkması açısından değerlendirdim. Nitekim biz yıllardır bu zihniyetle mücadele ederek bugünlere geldik. Yeni bir yasakçı uygulamaya gerek yok. Ben, Başbakanımıza genelgenin bu haliyle beni rahatsız ettiğini söyledim ve düzeltilmesi talebinde bulundum.” dedi. Başbakan Erdoğan’ın da, “İnceleyelim, ayrıntılarına bir bakalım” diyerek Bakan Güler’i aradığını aktaran Çepni, bu konuşmanın içeriği hakkında bilgi sahibi olmadığını, Erdoğan’ın daha sonra herhangi bir şey paylaşmadığını dile getirdi.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39