• BIST 8983.9
  • Altın 2282.65
  • Dolar 32.2607
  • Euro 35.0338
  • Kayseri 16 °C
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 19 °C

Anneye Erken Emeklilik Geliyor

Anneye Erken Emeklilik Geliyor
Meclis'e getirilecek olan torba tasarıda 500 bin anneye erken emeklilik yolu açılıyor. İşte torbadan çıkacaklar: Doğum izni artırılacak. Doğum borçlanmasının kapsamı genişleyecek. İkinci çocuğa 1000, 3'üncüye 5000 lira yardım yapılacak.
Üç ayrı bakanlığın uzun süredir üzerinde çalıştığı, kadın, aile ve istihdam politikalarında köklü değişiklikler getiren çalışmada sona gelindi.

Alternatifli olarak hazırlanan taslakta doğum izinlerinden kreş yardımlarına, evlilik yardımından doğum borçlanmasına kadar pek çok müjde yer alıyor. Paket, Sayın Başbakan'ın onayından sonra torba kanun tasarısı olarak Meclis gündemine gelecek.

İşte anneleri mest edecek paketten başlıklar...

Doğum borçlanmasında kapsam genişliyor

Mevcut durumda sadece SSK'lı annelere tanınan doğum borçlanması, tarım SSK, Bağ-Kur ve isteğe bağlı sigortalılara da tanınacak. İki doğumla sınırlı olan uygulamada borçlanılacak doğum sayısı üçe çıkarılırken sigorta başlangıcından önceki doğumların borçlandırılması da gündemde. Eğer bu şekilde yasalaşırsa yaklaşık 500 bin anneye erken emekliliğin yolu açılmış olacak.

Doğum izninde artış

Şu an 16 hafta olan ücretli doğum iznine bir hafta ilave edilecek ve takip eden üç ayda da yarı zamanlı çalışma hakkı tanınacak. İşveren bu sürede yarım ücret öderken diğer yarısını devlet karşılayacak. Bu üç ayın altı ay veya bir yıl olması da seçenekler arasında.

Üçüncü çocuğa 5000 lira

İkinci çocuk için 1000 lira, üçüncü çocuk için 5000 lira yardım yapılması planlanıyor. Bunun maliyeti yıllık 1,5 milyar lira olarak hesaplanıyor. Yardımlar geriye dönük değil, bundan sonraki doğumlar için verilecek.

Esnek çalışma

Çocuğun doğumundan ilkokula başlama zamanına kadar ebeveyne esnek çalışma imkanı verilecek. Böylece anne baba, ilk 5-6 yılda çocuklarına daha fazla zaman ayırabilecek. İşveren, bu konuda yaşadığı eleman sıkıntısını istihdam bürolarından geçici personel teminiyle çözecek.

Kreşlere ilave yardım

Kreşlere ilave teşvikler verilecek ve işyerlerinde kreş açılması özendirilecek.

Tüp bebekte destek artıyor

Şu an iki denemeyle sınırlı olan ve çiftlerden %25-30 oranında katılım payı alınan tüp bebek uygulamasında kapsam genişliyor. Deneme sayısı üçe çıkarılırken çiftlerden alınacak katılım payı %15'e çekiliyor.

Normal doğuma teşvik

Sezaryen yerine normal doğum teşvik edilecek. Normal doğumda SGK desteği artırılacak.

Doğum sonrası işe dönüş garantisi

Doğum sebebiyle ücretli-ücretsiz izne ayrılan annenin tekrar işe alınmasına dair İş Kanunu'nda düzenleme yapılacak. Ayrıca devlet memuru annelerin aylıksız doğum izni süresince kademe-derece ilerlemesi yapılacak.

Genç evlilikler teşvik edilecek

18-26 yaş arasında evlenen gençlere sıfır faizli ve bir yıl ödemesiz 10.000 lira kredi verilecek. Bunun yıllık maliyetinin 202 milyon lira olacağı öngörülüyor.

Yukarıda yer verdiğimiz düzenlemeler alternatifli olarak hazırlandı ve alternatifler konusunda kararı Sayın Başbakan ve Bakanlar Kurulu verecek. Paketin Meclis tatile girmeden önce gündeme alınması bekleniyor. Şimdiden annelerimize ve anne adaylarına hayırlı olsun diyelim.

(Bugün)
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39