• BIST 8977
  • Altın 2296.158
  • Dolar 32.3236
  • Euro 35.0675
  • Kayseri 20 °C
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 22 °C

Asgari ücrete zam haberi bekleyenler...

Asgari ücrete zam haberi bekleyenler...
Haftalardır asgari ücreti belirlemek için çeşitli çalışmalar yapılıyor. İşçi, işveren ve hükümet temsilcileri Türkiye'de verilecek olan en düşük ücretin belirlenmesi için çalışmalar yapıyorlar. Asgari ücret tespit komisyonunun yen, rakamları bugün açıklam
Ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bugün 5. kez toplanacağı belirtilen komisyon toplantısının yarın (31 Aralık) saat 10.00'da gerçekleştirileceği ve ardından 2014 yılında geçerli olacak asgari ücret miktarının açıklanacağı bilgisini verdi. Çalışma ve Sosyal Güvelik Bakanı Faruk Çelik başkanlığında, 6 Aralık'ta başlayan Asgari Ücret Komisyonu toplantı maratonu yarın sona erecek.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun, yarın yapacağı son toplantısında 2014 yılında geçerli olacak asgari ücreti açıklaması bekleniyor.
 
 
5.5 milyon asgari ücretlinin heyecanla beklediği 2014 yılı asgari ücreti bugün belli olacak. Geçtiğimiz haftalarda 4 kez toplanan, ancak zam oranını bir türlü belirleyemeyen Asgari Ücret Tespit Komisyonu, son toplantısını yapacak. Yeni asgari ücretin geçerli olacağı 1 Ocak tarihine 2 gün kala böylece yeni ücret belirlenmiş olacak. 
 
 
HÜKÜMET NE ÖNERİYOR? 
 
Asgari Ücret Tespit Komisyonun bu güne kadar yaptığı 4 toplantıda taraflar zam oranında bir türlü anlaşamamış, ancak Hükümet yılın iki ayrı döneminde 'yüzde 4.5+4.5' oranında zam teklif etmiş, bunu da en yüksek 'yüzde 5+5'e çıkarmıştı. Ancak işçi tarafı bu oranı da kabul etmedi. 
 
 
İŞÇİ NE KADAR İSTİYOR? 
 
Asgari ücretin 'en düşük memur maaşı olan 1.600 liraya çıkarılması' talebinden taviz vermeyen işçi tarafı bugün masaya yine bu istekle oturuyor. Hükümetin ise bu talebi kabul etmeyeceği söyleniyor. 
 
 
KAÇ LİRA OLACAK? 
 
Hükümet tarafı zam oranını 'yüzde 5.5+5.5' oranına çıkarmayı planlıyor. Bunun 2014 yılı için planlanan 'yüzde 3+3'lük artış öngörüsüne göre çok yüksek bir oran olduğunun altını çizen bürokratlar, bundan daha fazla artışın mümkün olmadığını belirtiyorlar.
 
Bu durumda halen 803.7 lira olan net asgari ücret Ocak ayı itibariyle 44.2 lira artmış olacak. Böylece asgari ücret net 848 liraya çıkacak. 
 
Yılın ikinci yarısında ise artış tutarı 46.6 lira olacak ve asgari ücret tutarı 894.5 liraya çıkacak. 
 
Bu tutar TÜİK'in 2014 yılı için 1.205 lira olarak hesapladığı en az ücretin halen çok altında kalacak.

 
 
16 YAŞINI DOLDURMAMIŞLAR İÇİN ASGARİ ÜCRET
 
Komisyonda Türk-İş'in gündeme getirdiği 16 yaşını doldurmamış işçiler için ayrı olarak belirlenen asgari ücretin kaldırılması teklifi kabul edilmişti. Buna göre 16 yaş ayrımı kaldırılılacağı için, 16 yaşını doldurmamış işçiler Ocak ayında hem 16 yaş üstü asgari ücrete yükseltilecekleri hem de yeni zam oranını alacakları için daha yüksek bir ücret artışı alacaklar. Eğer zam yüzde 5.5 olursa zam 148 lira olacak.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39