• BIST 8992.5
  • Altın 2299.076
  • Dolar 32.3237
  • Euro 35.0632
  • Kayseri 20 °C
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 22 °C

ATİD Başkanı Seçim AYDIN - Turistin Not Defteri

ATİD Başkanı Seçim AYDIN - Turistin Not Defteri
ATİD Başkanı Seçim AYDIN - Turistin Not Defteri
SAĞLIKLI PLANLARSAK SAĞLIKLA KAZANIRIZ

Dünya nüfusu hızla yaşlanıyor. Ortalama ömür süresi her geçen gün daha da uzuyor. 2030 yılında 100 yaşına kadar yaşamanın normal bir olgu olarak kabul edileceği ifade ediliyor. Yaşam süresi uzadığında hiç kuşkusuz kronik hastalıklar ve sağlık açısından sürekli olarak bakıma muhtaç insan sayısı artıyor. Bu durum ulusal ekonomiler üzerine büyük yük getiriyor ve ülkelerin uyguladığı sağlık politikalarının değişime ayak uydurmasını zorunlu kılıyor.

Yaşanmakta olan bu değişim kapsamında özel sektör güçleniyor ve rekabet artıyor, bireylerin kendi sağlığı üzerinde hassasiyet göstermesi dolayısıyla daha hızlı ve kaliteli sağlık hizmeti talepleri artıyor. İnsanlar tatil yapmaya endeksli isteklerini sağlıkları için de kullanmaya başladı. Dünyada üretilen GSYİH’nin %10’u sağlık harcamalarına gidiyor. 2030 yılına kadar sağlık sektöründe beklenen 10 önemli gelişme içinde sağlık turizmi ilk sıralarda yer alıyor.

Sağlık turizmi (medikal turizm, termal turizm ve ileri yaş turizmi) bakımından çok önemli bir potansiyele sahip olan ülkemizin, dünya sağlık turizmi pastasından daha fazla pay alması doğrultusunda önemli çalışmalar yapılıyor. Özel sektörün sağlık sektörüne ilgisi her geçen gün artıyor. Ülkemizde verilen sağlık hizmetleri gelişmiş ülkeler düzeyini yakaladı ve hatta daha iyi duruma geldi.

100 milyar dolarlık pasta
Sağlık turizmi bakımından ülkemizde önemli bir potansiyel olmasına rağmen, 100 milyar dolarlık dünya sağlık turizmi pastasından ülkemizin aldığı pay %1 civarındadır. Bu payın %10’lar seviyesine çıkarılmasında sağlık köyleri konseptinin geliştirilmesi, uygulanması ve teşvik edilmesi bu aşamada önem arz etmektedir. Devlet ve özel sektör bu konuda işbirliği yapmalı, ulusal bir politika oluşturmalı ve yurt dışında etkili tanıtım yapılmalıdır.

Diğer taraftan sağlık turizminde istenilen hedefe ulaşmak için, resmi ve özel sektör kuruluşlarının diğer ülkelerin sosyal güvenlik kuruluşları ile işbirliği yapması, sağlık hizmetleriyle diğer turizm imkanlarının entegre olarak paket halinde sunulması, sigorta şirketleriyle koordinasyon sağlanması, tur operatörleri ve seyahat acentalarının paket programlar yapması, ülkemiz turizminin en başta gelen sorunu olan tanıtım eksikliği sorununun sağlık turizmi açısından giderilmesi, etkili tanıtım kampanyaları düzenlenmesi, sağlık fuarlarına gereken ilginin gösterilmesi ve katılımın teşvik edilmesi, sağlık turizmi ile ilgili yatırımların ve yabancı sermayenin teşvik edilmesi önem arz eden hususlar olarak değerlendirilmelidir.

Avantajlar
Dünya standartlarında hastaneler, akredite olmuş sağlık kuruluşları, kaliteli ve ucuz hizmet, 60’a yakın tıp fakültesi, özel sağlık kuruluşlarının gelişmiş ülkelerle rekabet seviyeye gelmesi, modern termal tesisler, güvenli ve dostça bir ortam sağlık turizmi açısından ülkemizin avantajıdır.

Seçim AYDIN
Anadolu Turizm İşletmecileri Derneği (ATİD) Başkanı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39