• BIST 9102.39
  • Altın 2325.575
  • Dolar 32.3788
  • Euro 35.0205
  • Kayseri 15 °C
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 21 °C

Bahçeli'den 61 yorumu

Bahçeli'den 61 yorumu
Devlet Bahçeli, 'Türkiye Irak’ın kuzeyindeki peşmerge yönetimine günü birlik çıkarlar ve uluslararası dayatmalar eşliğinde adeta mecbur bırakılmıştır' dedi
TBMM’de partisinin grup toplantısında konuşan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, hükümetin dış politikasını eleştirdi. “Hem iç hem de dış gelişmelerin hiç olmadığı kadar tesir düzeyini artırdığın bir dönemden geçiyoruz” diyen Devlet Bahçeli, en ufak bir ihmal, en küçük bir kayıtsızlığın ciddi badirelere yol açacağını ifade etti. Bahçeli, Türkiye’nin belirsizliklerinin sivrildiği, risklerin ilerlediği, tehlikelerin genişlediği bir süreci yaşadığını söyleyerek, aynı zamanda elinin zayıfladığını, gücü ve saygınlığının azaldığını dile getirdi.
MHP lideri Devlet Bahçeli, yeni anayasa çalışmaları hakkında AK Parti’yi ve açıklamalarda bulunan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ı eleştirdi. Bahçeli, “MHP son güne kadar yeni anayasanın yazılacağına inanmaktadır. Şu ana kadar uzlaşma komisyonunda hiçbir parti çekilme iradesi göstermemiştir. Sadece AKP yan çizmektedir. Erdoğan anayasa uzlaşma komisyonunun çökmesi için elinden geleni yapmıştır. Yeni anayasa sürecindeki en ciddi bariyer Başbakan’dır” diye konuştu. Bahçeli Haşim Kılıç’la ilgili ise, “Sayın Mahkeme Başkanı neyi ima etmeye çalışmaktadır. Gelin kimdir, damat kimdir?" ifadelerini kullandı. Bahçeli, “Anayasa Mahkemesi Başkanı emekliliğinden sonraki yerini şimdiden hazırlamaktadır. Mahkeme başkanı kaş yapayım derken, göz çıkarmıştır” dedi.

Başbakan’ın "61" hesabını ti’ye aldı

Bahçeli, Başbakan Erdoğan’ın Trabzon’da yaptığı 61 hesabını da mizahi bir dille eleştirdi. MHP lideri, “Değişik zamanlarda bizim 40 hesabımızla alay eden Başbakan, bunu da taklit etmek istemiş, zorlaya zorlaya yaşından dolayı 61’e tutunmuştur. Başbakan’ı bu matematik dehasından dolayı tebrik ediyorum ve daha fazlasını bekliyorum. Trabzon’da 61’i uman Başbakan, Adana’dan, Konya’dan ne beklemektedir ? Oraların plakası nedir acaba? Bizim 40 hesabımızı 61’le bozan Başbakan bundan sonra nasıl dolaşacaktır” ifadelerini kullandı.

AK Parti hükümetinin izlediği dış politikanın bunun en açık ve başlıca nedenlerinden birisi olduğuna dikkat çeken Bahçeli, “Sıfır sorun retoriği dikiş tutmamış, iddialarla paralel yürümemiş ve ülkemizi zor durumlara sokmuştur. Komşu ülkelerle barış karşılıklı iyi niyet ve hürmete dayalı ilişkiler kurulamamış, kurulsa bile arkası getirilememiştir.

AK Parti hükümeti batının politikalarına harfiyen uyma ve bunları da uygulama acizliğini gösterdikçe her defasında bir komşumuzla aramız bozulmuştur. Başbakan Erdoğan’ın Başkent Ankara vizyonundan uzaklaşması, ülke olarak savunmak mecburiyetinde olduğumuz hak ve menfaatleri zaafa düşürmüştür” diye konuştu.

Dış işleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Türkiye’nin değil de BOP’un maaşlı bir ara elemanı gibi çalıştığını iddia eden Bahçeli, sorumsuz ve derinlikten yoksun yaklaşımları, yakın coğrafyalardaki yönsüz değişim dalgasını, imkan ve kaynak analizi yapmadan yönetmeye talip olmasının sıkıntıları daha da artırdığını ve tırmandırdığını savundu.

Şu günkü ortamda Türkiye’nin sınırdaş olduğu her ülke ile ters düştüğünü ileri süren Bahçeli, ön alan çok değişkenli, aktif ve değişim yanlısı olduğu iddia edilen dış politikanın Türkiye’nin sırtındaki kamburlardan birisi haline geldiğini ifade etti.

AK Parti’nin dünya ile entegrasyon, uyum ve karşılıklı iş birliği yerine, tecrit politikalarını önceliğine aldığını ve yalnızlaşmayı tercih ettiğini belirten Bahçeli, buna da bir kılıf uydurulduğunu ve değerli yalnızlık ismini taktığını söyledi. Bölgesel ve küresel aktörlerle düzeyli, dengeli ve milli beklentileri özne yapan, milli hedefleri hesaba katan bir diyaloğun geliştirilemediğini söyleyen Bahçeli, “Başbakan Erdoğan neyi tenkit etmişse aynısını yapmıştır. Neden şikayetçiyse ona yönelmiştir.

AK Parti’nin hayali, ham ve hüsran verici politikaları neticesinde Türkiye dost değil düşman kazanmıştır. Başbakan yalnızca kardeşi Barzani’yi kendisine yoldaş ve müttefik olarak belirlemiş, bunun dışında tüm alternatifleri dışlamış ve elinin tersi ile itmiştir. Türkiye Irak’ın kuzeyindeki peşmerge yönetimine günü birlik çıkarlar ve uluslararası dayatmalar eşliğinde adeta mecbur bırakılmıştır.

Dış politikada istikrar, milli perspektif ve seviye olmadan, içeride ekonomik kalkınma ve gerçekçi demokratikleşme hamlesi elbette sağlanamayacaktır. İç ve dış politika birleşik kaplar gibidir ve AK Parti hükümeti bu gerçeği idrak edememiş veya etmek istememiştir” şeklinde konuştu.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39