• BIST 8718.11
  • Altın 2241.459
  • Dolar 32.3269
  • Euro 35.1612
  • Kayseri 3 °C
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 7 °C

Bahçeli’nin ve ekibinin de yapmak istediği bu

Bahçeli’nin ve ekibinin de yapmak istediği bu
Artık geri dönüş yok.

2017 yılında mutlaka başkanlık defterini olumlu ya da olumsuz kapatacağız. Bu saatten sonra parlamenter sistemde ısrar etmek iktidar partisi açısından muhal. Bu tartışmaları ilelebet sürdüremeyiz.

Parlamenter sistem mi daha iyi ya da başkanlık sistemi mi daha iyi bu konular 60 yıldır tartışılıyor. Bu tartışmaya bir son vermek gerekiyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ve ekibinin de yapmak istediği bu.

Cumhurbaşkanını halkın seçmesiyle birlikte artık filen yarı başkanlığa geçmiş bulunuyoruz. Eskiden Cumhurbaşkanı parlamento tarafından seçiliyordu. 2007 yılındaki referandumla Cumhurbaşkanı halk tarafında seçiliyor.

O nedenle Sayın Erdoğan adaylığını açıklarken ben koşan ve terleyen bir Cumhurbaşkanı olacağım demişti. Bir tarafta halkımız tarafından seçilen bir Cumhurbaşkanı, bir tarafta ise hükümet var. İki seçilmiş yapı bu noktada karşı karşıya geliyor. Bu nakisanın giderilmesi önemlidir.

MHP bu tartışmalara son vermek istiyor. “Başkanlık sistemi konusu halka gitsin halk karar versin” diyorlar. MHP yönetimi başkanlık sistemi konusunun referanduma gitmesi için mecliste gerekli yasal desteği verecek.

Ancak parti yönetimi referanduma giderken hayır diyecek. Bu konuyla ilgili MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın tutumlarını açıkladı. MHP referanduma gidilirse parlamenter sistem daha faydalı diyecek.

MHP nasıl bir tutum alırsa alsın siyaseti bu tartışmalardan kurtarmak için olumlu katkı verecek. Siyasetin tıkandığı bütün alanlarda Sayın Bahçeli’nin yapıcı bir rolü olduğunu görmek gerekir. Sistem tartışması şuan ülkeyi her anlamda bloke etmiş durumda. Bu kilidin anahtarı halktır. Başkanlık beklentisi kamuoyu tarafından satın alınmış durumda.

Rahmetli Menderes de, Özal da, Erbakan da başkanlık sistemi tartışmalarına katılmış ve faydalı olacağı mülahazalarında bulunmuşlardı. Yine rahmetli Demirel’in başkanlık sistemine geçilmesine ilişkin görüşlerini hepimiz biliyoruz. Bu noktada rahmetli Başbuğ Alparslan Türkeş’in de başkanlık sistemi taraftarı olduğunu biliyoruz.

Başta Cumhurbaşkanımız Erdoğan ve AK Parti hükümetleri tarafından dillendirilen başkanlık sistemi konusunda bir nihayete varacağımız anlaşılıyor. Bu konuda yapılan anketlere bakılırsa milletimiz de başkanlık sistemi diyor.

Parlamenter sistem özellikle koalisyon dönemlerinde S.O.S veriyor. Bu ülkenin büyüme anları tek parti iktidarları dönemlerinde olmuştur. İstikrar büyümenin en önemli unsurudur. Başkanlık sistemi istikrarı sağlayacak sağlamasına da önemli olan denge ve denetleme mekanizması nasıl kurulacak. Bunu da ancak hükümetin bu konudaki teklifi ortaya çıkınca göreceğiz. Öyle ya da böyle bu kısır döngü bir biçimde bitmelidir. Türkiye bu tartışmaları daha fazla yapamaz. MHP’nin yaptığı da bu tartışmaları bitirmektir.

YENİ AKİT KÖŞE YAZISI

SİNAN BURHAN

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39