• BIST 9067.22
  • Altın 2324.344
  • Dolar 32.3615
  • Euro 34.924
  • Kayseri 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 15 °C

BAKAN ÖZHASEKİ SARIYER'DE İMAR BARIŞI'NI ANLATTI

BAKAN ÖZHASEKİ SARIYER'DE İMAR BARIŞI'NI ANLATTI
"İMAR BARIŞI'NDA İLK GÜN BAŞVURU SAYISI YÜZBİNİ GEÇTİ"
photo5828118046710017626.jpg
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul'da "Sarıyer İmar Barışı Anlatımı" programına katıldı, Beyoğlu'nda Okmeydanı Kentsel Dönüşüm Projesi'ni başlattı.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, bir dizi programa katılmak için bulunduğu İstanbul'da Sarıyer'de düzenlenen İmar Barışı programı ile Okmeydanı Kentsel Dönüşüm Programına katıldı. 
 
AK Parti İlçe Başkanlığı'nın Yusuf Ziya Öniş Stadyumu'nda düzenlediği "Sarıyer İmar Barışı Anlatımı"  Vatandaşların yoğun ilgisiyle gerçekleşirken programda geçtiğimiz günlerde yasalaşan İmar Barışı düzenlemesini kendisini dinleyenlere anlatan Bakan Özhaseki, programın gerçekleştirildiği stadyumda vatandaşlarla beraber iftara da katıldı. İftardan önce konuşan Özhaseki, kentsel dönüşüm ve yapı kayıt belgesi hakkında önemli ayrıntılara değindi. İstanbul’un deprem bölgesinde olduğunu ve ciddi bir riskle karşı karşıya olduğunu belirten Bakan Özhaseki, sağlıksız yapılardan kurtulmak gerektiğini vurguladı. Özhaseki, bir süre önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından  Şehircilik Şurası düzenlediklerini de anımsatarak şurada alınan karar çerçevesinde yerinden dönüşüme önem verdiklerini aktardı. 
Sarıyer gezildiğinde, Yapı Kayıt Belgesi Yasası'na neden ihtiyaç duyulduğunun görüleceğini dile getiren Bakan Özhaseki, "Şunu bilin ki ülke genelinde 26 milyon 358 bin bağımsız birim var. Ev, dükkan, iş yeri, fabrika vesaire. Bunun ne kadarı imara aykırı? Dün Başbakanımız İzmir'de açıkladı, yüzde 62. İstanbul'da daha fazladır diye tahmin ediyorum. Eğer 80 milyonluk ülkenin 60 milyonu ihtilaflıysa, mahkemelikse, yıkım tehditleriyle karşı karşıyaysa çözüm bulmak gerekmiyor mu buna? Bunlara çözüm bulmak için vardır, siyaset kurumu" diye konuştu.
 
"İMAR SORUNU YAŞAYANLAR DAR GELİRLİLER"
Yapı Kayıt Belgesi Yasası'nın zamanlamasıyla ilgili eleştirilere değinen Özhaseki, "Bir seneden fazladır emek veriyorum buna. Bakanlığımın ilk yılında başladım. İstanbul'daki bütün belediye başkanlarını topladım, tek tek anlattım bunları." diyerek, kanunun seçim endeksli olmadığını belirtti.  Özhaseki, Yapı Kayıt Belgesi Yasası'na itiraz edenlerin "bu yasa zenginlere yarayacak" söyleminin doğru olmadığını, imar sorunu yaşayanların dar gelirli insanlar olduğunu ve yasadan en çok onların yararlanacağını ifade etti. Yasa çerçevesinde toplanan paraları kentsel dönüşüme aktaracaklarını aktaran Özhaseki, milletin cebinden çıkan paranın çok az olacağını çünkü kendi evlerinin yine kamu yardımıyla dönüşüme gireceğini dile getirdi. 
Yapı Kayıt Belgesi Yasası ya da kamuoyunda bilinen adıyla "İmar Barışı" için nerelere müracaat edileceğini anlatan Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, e-devlet üzerinden, İstanbul'un bütün ilçelerinde kurdukları müracaat noktalarından ve Anadolu'da da tapu müdürlükleri ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri üzerinden başvuruları alacaklarını söyledi. 
"İmar Barışı" yasasından yararlanmak için önceki gün resmi başvuruların başladığını hatırlatan Özhaseki, "Bu işten istifade etmek için sitemize giren kayıt belgesi doldurmaya başlayan insan sayısı 100 bini geçmiştir. Demek ki milletimiz bunu bekliyormuş, çok doğru bir iş yapmışız. Herkese hayırlı olsun" ifadelerini kullandı.
 
"KENTSEL DÖNÜŞÜMDE ASIL İŞ YENİ BAŞLIYOR"
Bakan Özhaseki, Okmeydanı'nda ise vatandaşların dönüşüm için razı olduğunu ama asıl işin yeni başladığını ve Beyoğlu Belediyesi'nin daha çok çalışması gerektiğini söyledi. Bakanlık olarak dönüşüm için gerekli çalışmayı yaptıklarını ve desteği verdiklerini belirten Özhaseki, Kentsel Dönüşüm'ün neden zorunlu olduğunu şöyle anlattı: "Bu toprakların altı biraz hareketli, altının hareketliği depremsellik. Deprem ülkesi olduğumuz için şu an bile ülkenin birçok yerinde oluyor. Şiddeti düşük olduğu için hissedemiyoruz. Son 100 yıl içerisinde bu ülkede olan 6 ve üzerindeki şiddette, yani yıkıcı deprem sayısı 56. Deprem olunca ağlıyoruz ama gidince unutuyoruz. Bunu hatırlatmam lazım benim.  Topraklarımızın yüzde 66’sı birinci ve ikinci dereceden deprem bölgesi. Nüfusumuzun yüzde 71’i, yani 55-60 milyon vatandaşımız her an deprem olabilecek bölgelerdeler. Son yüz yıldaki depremlerde ölen insan sayısı 83 bin, mali kaybımız da 100 milyar dolar"
 
"TÜRKİYE DÖNÜŞÜMÜ GERÇEKLEŞTİRECEK BİRİKİME SAHİP"
Bakan Özhaseki, olası depremlerde halkın güvende olması için Japonya'daki gibi sağlam konutlara sahip olunması gerektiğini ve Türkiye'nin bunu yapacak güce ve birikime sahip olduğunu vurgulayarak, "Kentsel Dönüşümde yerinden dönüşümün esas olduğuna karar verdik. İnsan hatırası neredeyse orada dönüşüm esas. Bir de bunun maliyeti var. Kamu burada elini taşın altına koyacak, destek verecek ki vatandaşlarımız rahatça evlerinde oturabilsin. Planlarımız, önümüzdeki 15 sene içerisinde tüm Türkiye’de yılda 500 bin bağımsız birim olmak üzere, 200-250 bin İstanbul’da, diğer kalan kısım Anadolu’da, ne kadar depreme dayanıksız evlerimiz varsa yıkmak ve yeniden yapmak" diye konuştu. 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39