• BIST 9079.97
  • Altın 2323.531
  • Dolar 32.3714
  • Euro 34.8891
  • Kayseri 8 °C
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 14 °C

BAKAN TANER YILDIZ KAYSO GECESİNDE KONUŞTU

BAKAN TANER YILDIZ KAYSO GECESİNDE KONUŞTU
ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI TANER YILDIZ:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye ziyaretinin ardından ortalığın alevlendiğini söyleyerek, “Türkiye bundan 1 ay önce ABD ile filan konuda anlaşma yapmıştı şimdide Rusya ile yapıyor filan konuda. Türkiye’nin AB ile ABD ile Rusya ile İran ile her ülke ile iş yapmak kabiliyeti gelişmelidir” dedi. 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kayseri Sanayi Odası tarafından düzenlenen Sanayi Gecesi’ne katıldı. Geceye Enerji Bakanı Yıldız’ın yanı sıra Kayseri Valisi Orhan Düzgün, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, belediye başkanları, sanayiciler ve davetliler katıldı. Gecede bir konuşma yapan Bakan Yıldız, dünyada gelir dağılım itibari ile ciddi bir rejimsizlik olduğunu söyleyerek, “Bu sanayicilerimizin pazarını etkiliyor. Afrika’daki olumsuzluklar aslına 3 dolarlık bir yatırımın 2 dolarının Afrika dışına çıktığını görüyoruz. Sadece 1 doları içeride kalıyor. Türkiye’de 76 milyar doları aşan yatırımlar yalnızca enerji sektöründe oldu. Çünkü özel sektörün kamu içerisinde kalmasını sağladı. Dünyanın yıllık 2 trilyon dolarlık enerji ihtiyacı var. Türkiye birçok açıdan dünyanın yüzde 1’ine tekabül ediyor. Biz bu yatırımları dünyanın büyüme hızından daha büyük çapta yapıyoruz. Türkiye’de bireysellik artıkça kullanım oranları artıyor. O yüzden Türkiye ekonomisinden daha hızlı büyümek zorundaydı” dedi.
“Biz yaptıklarımızı anlatmakta güçlük çekerken yapmadıklarımızı savunma ihtiyacı hissettirdiler” diyen Bakan Yıldız, “Bizim 52 milyar dolarlık enerji ithalatımız varken günde 1 milyar dolarlık IŞİD’den enerji almadığımız mı kaldı? Öyle böyle diyerek başka işlerle uğraşıyorlar. AK Parti hükümetleri ile geldiği noktada 31 bin megavat kurulu enerji elde etmişiz. Başka algı ile gerçek arasında algı yaparsak birçoğunuzun da algısının farklı olduğunu göreceğiz” ifadelerini kullandı.
Yıldız, “Mahallenin delisi biz değiliz. Türkiye’de 106 milyon ton kömür harcanıyor. Ne zeytin ağacından vazgeçiyoruz ne de ürettiğimiz kömürden vazgeçiyoruz. Türkiye eğer zeytin ağacından vazgeçseydi 2014 yılının ortasında daha da artırmazdık. Ne zeytin ağacından vazgeçeceğiz ne de ürettiğimiz kömürden. Zeytinin yıllık cirosu da 1 milyon TL’dir. Bu herhangi bir yatırım ile kesişirse neyi tercih yapmak lazım. Kömürün bugün ki piyasa değeri de 7 buçuk milyar dolardır. Bu parayı da ekonomimize kazanacağız. Bunlar Taner’in malı değil, Başbakanımızın da malı değildir. 230 milyon dolar her yıl doğalgazdan daha fazla ihracat yapıyoruz oradaki kömürün ürettiği elektrikten. 26 kişi İstanbul’dan ve İzmir’den kişiler geliyor ve ortalığı karıştırıyorlar. Üslupta çok büyük hata var. Çevre ile ilgili konularda samimi olmamız lazımdır. Kanal projesi Bursa’da çilek tarlalarına denk geldiği için kanal değiştirdim” diye konuştu.
Putin’in ziyaretinin ardından ortalığın alevlendiğini söyleyen Bakan Taner Yıldız, “2 yıl önce biz Irak’ta sistem kurmak istediğimizde karşı olan ülke kalmadı. Biz anlamaktan anlamayan bir ülke olduğumuzu söyledik ve yanlış olduğunu söylediler. 2 hafta önce Türkiye’nin hazırladığı sistemin üzerine mutabakat sağladıklarını söylediler. Putin’in ziyaretinin ardından ortalık alevlendi. Türkiye bundan 1 ay önce ABD ile filan konuda anlaşma yapmıştı şimdide Rusya ile yapıyor filan konuda. Türkiye’nin AB ile ABD ile Rusya ile İran ile her ülke ile iş yapmak kabiliyeti gelişmelidir. 4 yıl önce İran’daki yaptırımların yanlış olduğunu söylemiştik. Geçen yıl İsrail başkanı İran devlet başkanı ile görüşeceğini açıkladı. 4 yıl önce bunu öngörebilirdik? Biz öngördük” şeklinde konuştu.
Bakan Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Türkiye’de zekat kadar doğalgaz çıkıyor ama biz doğalgazı en ucuza satıyoruz. Biz dolarla alıp TL ile satan açık pozisyonda olan bir ülkeyiz ama buna rağmen bunları dengeleyebilen bir ülkeyiz. Bizim Bağdat ile ilişkimizin bozulduğunu söyleyen dün ki töreni görmeliydiler. Anlaşmamızı yaptık ve işe başlıyoruz. Bunun arkası da gelecektir. Bizimde kamu olarak Kuzey Irak’ta yapacağımız işleri hep beraber göreceksiniz.”
Bakan Yıldız ayrıca, “Serbest bölgeler, 154 kilovolt ve daha üzerinden elektriklerini alıyorlarsa 1 kilovolt üzerinden alacaklar ve OSB’ler ile aynı alacaklar” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39