• BIST 9105.26
  • Altın 2323.989
  • Dolar 32.3607
  • Euro 34.9689
  • Kayseri 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C

Bakanlık damacana skandalında çareyi buldu

Bakanlık damacana skandalında çareyi buldu
Damacana skandalından sonra harekete geçen Sağlık Bakanlığı damacanaların çok kullanılmasını önlemek için firmalarla hologramlı çipli sistemi görüşüyor.
Sağlık Bakanlığı, damacana suda kirlilik ve mikrop sıkıntısı aşmak için çipli takip uygulaması başlatıyor. Bakanlık yetkilileri, dünyada ilk kez uygulanacak olan damacanalara çip takılma işlemi için Su ve Yazılım firmalarıyla masaya oturdu. Su firmalarının da kabul ettiği sistem üzerinde çalışma başlatıldı. Sağlık Bakanlığı'na bağlı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aksoy, damacana su denetimlerinin kaynağında herhangi bir sıkıntı olmadığını, firmaların denetimlerinin satış miktarlarına göre değiştiğini söyledi. Çok satış yapan firmaların denetimlerinin her hafta yapıldığına dikkat çeken Aksoy, "Su numunelerini firmalar yapmıyor. Bizim denetmenlerimiz gidiyor kaynaktan suyu alıyor ve 2 numuneyi mühürlüyor. Mühürlenen numunelerden biri firmaya kalıyor diğeri bakanlık laboratuarlarına getiriliyor. Mühürlenen numuneyi firma yetkilisinin bakanlığa getirmiş olması hiçbirşeyi değiştirmez. Barkodlu mühürlü numune açılamaz, değiştirilemez. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Bizim denetleme şeklimiz, usulümüz ya da denetim sıklımıza ilişkin bir sıkıntımız yok. İlgili yönetmelik AB mevzuatı çerçevesinde işliyor" dedi.

SIKINTI DAĞITIMDA

Bugüne kadar denetimlerde su firmalarının kaynağında hiçbir sorun çıkmadığının altını çizen Aksoy, denetimlerin rutin dışında hastanelere gelen hasta durumu, salgın, afet gibi durumlarda özel denetime dönüştüğünü söyledi. Kaynakta sıkıntının çıkmasının önemli olduğunu vurgulayan Aksoy, dolum ve dağıtım aşamasının önemine dikkat çekti. Dağıtım aşamasındaki suların da analizlerinin yapıldığını ancak bir damacananın kaç kez doldur boşalt yaparak dağıtıldığını ne firmanın ne de bakanlığın şu anki sistemde bilme ihtimalinin olmadığını kaydetti. Bu sorunun çözümü için yazılım ve su firmalarıyla bir araya gelerek çipli sistem üzerinde görüştüklerini belirten Aksoy şunları kaydetti: "Su firmalarıyla anlaştık. Damacanalara maliyeti makul derecede artıracak çip takılacak. Hologramlı çip. Bunun için sistem kurulacak. Ancak her firmanın mevcut damacanalarına çip takılabilecek mi yoksa yeni damacanalar mı üretilmesi gerekecek bunun üzerinde çalışıyoruz. Eğer yeni damacana üretilmesi gerekirse o zaman sistemin kurulması biraz zaman ve maliyet alabilir."

50-55 KEZ KULLANILMALI

Aksoy, Türkiye'de bir milyon ailenin damacanadan su içtiğini kaydederek, damacanaların ortalama en fazla 50-55 kez kullanılması gerektiğini kaydetti. Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise su üretim ve satış noktalarından alınan numunelerin değiştirilmesinin söz konusu olmadığı bildirildi. Açıklamada şöyle denildi: "Kamuoyundaki hassasiyet nedeniyle sonuçlarını açıkladığımız damacana suyu denetimleri, yıllardır devam eden uygulamalardır. Bu denetimler Avrupa Birliği (AB) mevzuatına uygun ve dünya uygulamalarına paralel kriterlerle sürdürülmektedir. Damacana sular Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'nca 365 gün denetlenmektedir. Tesis ve piyasa denetimlerinde şu hususlara dikkat edilmektedir:

- Tesis hijyenik şartlarda faaliyet gösteriyor mu?
- Başka bir suya ait kaplar kullanılıyor mu?
- Yıkama ve durulama ünitesi nasıl? Yıkama suyunda izinsiz ürünler kullanılıyor mu?
- Tesise ait laboratuvarda eksiklikler var mı? Analizler düzenli yapılıyor mu? Sonuçları nedir?
- Ambalajlarda kullanılan etiketler uygun mu? Tüketiciyi aldatıcı ve yanıltıcı bilgi ve sembollere yer verilmiş mi? Ruhsatta belirtilen formatta mı?
- Kapak üzerinde emniyet bandı kullanılıyor mu?
- Personel hijyen kurallarına uyuyor mu?
- İzinli suya niteliği dışında su katılıyor mu?
- İzinsiz kaynak ilavesi var mı?
- Ürünler hijyenik koşullara uygun taşınıyor mu?
- Suların depolanma koşulları nasıl?
- Satış koşulları nasıl?
Kaynak: Sabah
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39