• BIST 8728.32
  • Altın 2240.582
  • Dolar 32.336
  • Euro 35.1296
  • Kayseri 6 °C
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 10 °C

Balıkesir'de Bin 800 Yıllık Kumaş Kalıntısı Bulundu

Balıkesir&#39de Bin 800 Yıllık Kumaş Kalıntısı Bulundu
Balıkesir'in Kepsut ilçesine bağlı Kalburcu köyü yakınında, antik kumaş bulundu
Balıkesir'in Kepsut ilçesine bağlı Kalburcu köyü yakınında, antik kumaş bulundu. Balıkesir Müze Müdürlüğü'nce Asartepe Tepesi'nde yapılan kazılarda ortaya çıkan kumaş parçasının bin 800 yıllık olduğu tahmin ediliyor. Kazı bölgesininse MÖ 2 bin yılından genç Roma dönemine kadar büyük ve zengin bir yerleşim yeri olduğu belirtildi.

Balıkesir Müzesi arkeologlarından Tarkan Özal ve Kütahya Dumlupınar Üniversitesi 3. sınıf öğrencisi Nuriye Özcan ile sekiz işçi, temmuz ve ağustos arasında yaklaşık bir ay süren kazıda, çok zengin cam, metal ve pişmiş toprak buluntulara rastladı. Tepenin doruğundaki yaklaşık 4 bin yıllık kült alanı olduğu düşünülen kayalığı çeviren dairevi alçak surdan oluşan gözetleme kalesi, eteklerindeki kayalar arasında çatı kiremiti ve döşeme lahit mezarlardan oluşan nekropoliste bu sezon 12 mezar açıldı. Son mezarlardan, taş levhaların Roma beton harcıyla birleştirilmesiyle lahit görünümü verilen ve içinden çıkan Gümüş aynayla saç topuzu şişinden Romalı soylu bir kadına ait olduğu anlaşılan mezarda, çok ender rastlanan bir buluntu günışığına çıkarıldı. Mezarın bir köşesinde toplu halde bulunan 24 erken Roma dönemi sikkesinden ikisinin yüzeyinde, bin 800 yıl önce içine koyuldukları kumaş kesenin kalıntılarına rastlandı. Arkeologlarca fotoğraflanan eserler, Balıkesir Müzesi'nde korumaya alındı.

Arkeolog Özal, bu tür kalıntıların ancak çok özel şartlarda günümüze kadar ulaşabildiğini belirterek, Bu kumaş kalıntılarının sikkeler üstünde bunca zaman korunmasının sırrı, mezarın hava ve su sızdırmayacak şekilde beton harcıyla sıvanması. Kepsut Kalburcu Asartepe Tunç, Demir, Arkaik, Klasik, Helenistik ve Roma dönemleri buluntularının, 1 metre derinlikte çok yoğun bulunduğu bir yer olması sebebiyle mutlaka akademik düzeyde kazıyı hakediyor. dedi.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39