• BIST 9096.77
  • Altın 2324.531
  • Dolar 32.3647
  • Euro 34.9602
  • Kayseri 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C

Banka ücretlerinde yeni dönem

Banka ücretlerinde yeni dönem
BDDK milyonlarca vatandaşı çok yakından ilgilendiren ve bankaların ücret, komisyon ve masraflarına ilişkin sınırlamalar getiren yönetmelik taslağını hazırladı. Bu yönetmeliğe göre 20 ücret kalemi dışında hiçbir ücretin alınamayacak. Ücret talep edilebilec

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), "Finansal Tüketicilerden Faiz Dışında Alınacak Ücret, Komisyon ve Masraflara İlişkin Usül ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Taslağı'nı yayınladı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, bankaların vatandaştan ücret alacağı işlem sayısını 20'ye indiriyor. Bankalar kredi verdiği vatandaştan istihbarat ücreti, dosya ücreti, ödeme planı değiştirme ücreti gibi ücretler alamayacak.

Sözkonusu yönetmelik taslağında öne çıkan başlıklar şöyle:

Taslak ile 20 ücret kalemi dışında hiçbir ücretin alınamayacağı bir model oluşturuldu.

Ücretlerde yıllık yüzde 20'nin altındaki artışlarda tüketicinin bilgilendirilmesi zorunlu olacak

Ücret talep edilebilecek her ürün ve hizmet için finansal tüketicinin ayrı ayrı onayının alınması zorunlu olacak

Ücretlerdeki yıllık yüzde 20'nin üzerindeki artışlarda ise finansal kuruluşlar tüketiciye ulaşarak yeniden tüketicinin onayını alacak.

BDDK, Finansal Tüketicilerden Faiz Dışında Alınacak Ücret, Komisyon ve Masraflara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Taslağını sektörün görüşüne açtı.

Yeni Tüketici Kanunu gereğince BDDK, bankaların tüketiciden faiz dışında alabilecekleri ücret, komisyon ve masrafları belirlemek üzere yönetmelik taslağı hazırladı. Taslağın üçüncü bölümünde vatandaşın en çok şikayet ettiği tüketici ve konut kredilerine ilişkin kurallar yer aldı.

NE İSTİHBARAT, NE FİŞ ÜCRETİ OLACAK

TAHSİS ÜCRETİ BİNDE BEŞİ GEÇEMEYECEK

Taslağa göre; bankalar vatandaştan kredi tahsis ücreti dışında, "İstihbarat ücreti, kredi işlem fişi ücreti, ödeme planı değiştirme ücreti, değişken taksitli ödeme planı ücreti" gibi her ne ad altında olursa olsun başkaca bir ücret talep edemeyecek.
Kredi tahsis ücreti ise kullandırılan kredi anaparasının binde beşini geçemeyecek. Örneğin 200 bin liralık bir konut kredisi kullanan vatandaş, kredi tahsis ücreti olarak sadece 1000 lira ödeyecek. Ancak BDDK, gerekli gördüğü hallerde bu sınırları artırma ya da yükseltme yetkisine sahip olacak.

FAİZ DÜŞERSE, ERKEN ÖDEME OLURSA... 

Taslağa göre kredinin faiz veya kâr oranında finansal tüketici lehine mutabık kalınarak değişiklik yapılması durumunda finansal tüketiciden, kanunda belirtilen maddede yer alan erken ödeme tazminatı haricinde hiçbir ücret alınamayacağına hükmediyor. Bu durumda veya konut finansmanı kredilerinde bir veya birden fazla taksit ödemesinin vadesinden önce yapılması hâlinde erken ödeme tazminatının yapılacak faiz indirimi tutarını aşamayacağını öngörüyor. 

- Taşınır ve taşınmaz rehni tesisi ile gayrimenkul ekspertizi işlemlerinde, finansal tüketiciden yalnızca üçüncü kişilere ödenen ücret talep edilebilecek.

KONUT KREDİ TALEBİ REDDEDİLİRSE... 

- Reddedilen kredi taleplerinden bir kamu kurum ve kuruluşuna veya üçüncü kişilere ödenen ücretler hariç olmak üzere herhangi bir ücret talep edilemez.

BORCU YOKTUR, YAZISI İÇİN ÜCRET ÖDENMEYECEK

- Finansal tüketicilerin ilgili kuruluşlardan borçlarının bulunmadığına dair talep ettikleri bilgi yazıları için bir defaya mahsus olmak üzere ücret alınmayacak.

KREDİLİ HESAPTAN YA DA KREDİ KARTINDAN PARA ÇEKMEYE ÜCRET YOK

- Kredili mevduat hesaplarından kullandırılan krediler ile kredi kartlarından yapılan taksitli nakit avans işlemleri için ücret tahsil edilemeyecek.

KREDİ İÇİN AÇILAN HESABA ÜCRET YOK!

- Vatandaşın, en çok şikayet ettiği konulardan biri de kredi çektiği bankaya taksitlerini ödemesi için açılan hesaptan 'hesap işletim ücreti' alınmasıydı. İşte taslak, 'belirli süreli kredi sözleşmesine ilişkin bir hesap açılması ve bu hesaptan sadece kredi ile ilgili işlemler yapılması durumunda, finansal tüketiciden bu hesaba ilişkin herhangi bir ad altında ücret veya masraf' talep edilemeyeceğini hükme bağlıyor. Ayrıca bu hesabın, tüketicinin yazılı talebi olmaması halinde, kendiliğinden kapanmasını öngörüyor. 

- Finansal tüketicinin onayı olmaksızın, belirli süreli kredi sözleşmesi ile ilişkili bir kredili mevduat sözleşmesi yapılamaz ve kredi tahsilâtları bu hesaptan gerçekleştirilemez.

İŞTE BDDK'NIN TASLAĞINA GÖRE BANKALARIN ÜCRET ALACABİLECEĞİ 20 KALEM

1. Bireysel Krediler

Tahsis Ücreti

Ekspertiz Ücreti

Taşınır ve Taşınmaz Rehin Ücreti

2. Mevduat

Hesap İşletim Ücreti

Para Çekme Ücreti

3. Para Transferleri

Elektronik Fon Transferi Ücreti

Havale Ücreti

Swift Ücreti

4. Kredi Kartları

Yıllık Üyelik Ücreti

Ek Kart Yıllık Üyelik Ücreti

Kart Yenileme Ücreti

Nakit Avans Çekim Ücreti

5. Diğer

Kiralık Kasa Ücreti

Kampanyalı Ürün ve Hizmetler Ücreti

Fatura Ödeme Ücreti

Arşiv - Araştırma Ücreti

Onaya Bağlı Bildirim Ücreti

Bakiye Sorgulama Ücreti

Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Yapılan Ödemeler

Üçüncü Kişilere Yapılan Ödemeler

AYSEL ALP / HÜRRİYET 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39