• BIST 9099.05
  • Altın 2324.746
  • Dolar 32.3593
  • Euro 34.9694
  • Kayseri 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C

Başbakan bekarlara seslendi

Başbakan bekarlara seslendi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Konya'nın asırlık rüyası Mavi Tünel ile birçok yatırımın toplu açılışını gerçekleştirdi.
Beraberinde Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, kızı Sümeyye Erdoğan ile Mevlana Müzesi önünde oluşturulan ‘Mevlana Meydanı’nda toplu açılış törenine katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, burada kendisini bekleyenlere hitap etti. Şeb-i Arus törenlerine katılmak için bir gün öncesinden Konya’ya geldiğini hatırlatan Erdoğan, vefatının 739. yıldönümünde Mevlana Celaeddin-i Rumi’yi rahmetle andı.

Başbakan Erdoğan dünya’nın 4 bir tarafından önemli misafirleri ağırlayacak Konya’nın, gelecekleri manevi atmosferiyle bağrına basacağını belirterek, “Hz. Mevlana’nın 7.5 asır öncesinden yaptığı ‘Gel ne olursan ol yine gel’ davetine icabet edenler Konya’dan sevgi, barış ve hoşgörü mesajını iletecek. Konya 7.5 asır öncesinden olduğu gibi bugünde bir merkez haline geldi. 7.5 asır önce Anadolu Selçuklu devletine başkentlik yapan, gönül dostlarına ev sahipliği yapan Konya, bugünde sevginin, barışın, hoşgörünün merkezi haline geldi. Şunu samimiyetle söylüyorum, bu kadim başkente hizmet etmek bizim için onur vericidir. Konya’ya 10 yıllık hizmetimiz döneminde bugünkü rakamlar 10 milyar liralık yatırım yaptık. Konya’yı adeta bir ilim merkezi olmasına yaraşır şekilde tarihte olduğu gibi bugün biz güncelledik. 10 yılda Konya’ya 3 üniversite kazandırdık. Konya, Ankara ve Eskişehir’den sonra Yüksek Hızlı Trenle tanışan 3. şehrimiz oldu. Bu bizim Konya’ya verdiğimiz önemin en güzel ifadesidir. Yolları, konutları, adalet sarayları, barajlarıyla Konya’yı yeni baştan inşa ettik” dedi.

“ASIRLIK HAYAL PROJE TAMAMLANDI”
Konya’nın asırlardır hayalini kurduğu Mavi Tünel ve Bağbaşı Barajının tamamlandığını hatırlatan Başbakan Erdoğan, Konya Ovası Projesine (KOP) verdikleri öneme değinerek, “Biz göreve geldiğimizde KOP tamamen unutulmuş, tozlu raflara terk edilmiş olarak bulduk. GAP, DAP ve KOP’U yeniden ele aldık bir eylem planı oluşturduk ve çalışmalara hız verdik. Konya ülkemizin alan olarak en büyük illerinden birisi ancak su kaynakları çok kısıtlı. 200 yıl önce Konya topraklarının susuzluğunu gidermek için ilk girişim yapıldı ama başarısız oldu. Sultan 2. Abdülhamit döneminde çalışmalara devam edildi ama bir netice alınamadı. Bizden önceki hükümetlerde Konya’nın kuraklığını gidermek için harekete geçti ama onlarda netice alamadı. Biz projeleri revize ederek yeni stratejilerle 550 milyon dolar maliyetli bu projeyi 390 milyon TL yani 217 milyon dolara ihale ettik. Biz bu 2 yatırımı neredeyse yarı fiyatına maal ettik. Yer altında dev bir köstebek gibi çalışan tünel delme makinesiyle kısa sürede işi tamamladık. Akdeniz’e akıp giden suların önüne Bağbaşı Barajını inşa ederek suyu Mavi Tünel’e yönlendirdik. Tünel sayesinde Konya’ya ulaşacak 414 milyon metreküp suyun 100 milyon metreküp’ü ihtiyaçlar için diğeri tarımda kullanacak. Su hayattır, su medeniyettir. Suyunuz yoksa hayat tehlikede, suyunuz yoksa medeniyetten nasibinizi alamamış olursunuz. Türkiye yüzölçümünün yüzde 8’ne hitap eden bu proje ülkemizin GAP’tan sonra en büyük sulama yatırımı. Mavi Tünel ve Bağbaşı Barajını hafta içinde 12.12.2012 tarihinde Ankara’da ortak törenle açacaktık ama sizlerle birlikte olarak açılışı yapmak istedim. Konya’ya selam yola devam. Belediyelerimizde her zaman olduğu gibi Konya’ya çok güzel hizmetler kazandırdılar. Bu eserleri hizmete sunuyoruz. Tüm bu eserlerin ve hizmetlerin hayırlı olmasını diliyorum.

“MERKEZ BANKASI’NIN KASASINDA 119 MİLYAR DOLAR VAR”
Bütçe görüşmelerinin TBMM’de devam ettiğini hatırlatan Başbakan Erdoğan, hükümet olarak şuana kadar hazırladıkları 10 bütçeyi de başarıyla uyguladıklarını söyledi. Başbakan Erdoğan Merkez Bankası’nın kasasında 119 milyar dolar olduğunu açıklayarak konuşmasına şöyle devam etti; “Türkiye ekonomik büyüklük anlamında dünyada 26. sıradaydı, şuanda 17. sıraya yükseldik. Bu lafla olmuyor, çalışarak oluyor. 230 milyar dolardan devraldığımız milli geliri 742 milyar dolara, 3 bin 500 dolardan devraldığımız kişi başı milli geliri bu yılsonu itibariyle 10 bin 600 dolara yükseltiyoruz. Türkiye’nin birikmiş borçlarını biz eritiyoruz. Önceki hükümetler bize 110 milyar lira, faiziyle 230 milyar lira borç devredildi, o borcu biz ödedik. 13,5 milyar lira işçimin memurumun alacağı borcu biz ödedik. İşçiden, memurdan konut edindirme yardımı adına kesilen 3.5 milyar lirayı hak sahiplerine biz ödedik. Bunlar bizden önceki hükümetler döneminden kaldı. Kamu bankaları biz geldiğimizde sürekli zarar ediyordu. Bu zarar vatandaşa yükleniyordu, biz bu görev zararlarına son verdik. 10 yılda kamu bankalarından 16 milyar kar ettik, 16 milyar lira da kurumlar vergisi aldık. Önceki hükümetler tarafından IMF’ye olan 23.5 milyar dolar borcu ödedik, şimdi IMF’ye 860 milyon lira borcumuz kaldı. Ve şimdi biz IMF’ye borç vereceğiz. Bizden 5 milyar dolar istiyorlar onun görüşmeleri yapılıyor, Mayıs ayında da bu 860 milyon lirayı ödeyeceğiz bitiyor. Sadece bunları ödemekle kalmadık Merkez Bankası’nın kasasında 27.5 milyar dolar vardı. İlk kez açıklıyorum, tarihinin en yüksek rakamına ulaştı Merkez Bankası’nın kasasında 119 milyar dolar var. 27.5 milyar dolar nire, 119 milyar dolar nire. Şimdi işte siz yolsuzluklardan devleti kurtarırsanız buraya gelirsiniz. İşte biz bunu başardık, yolsuzlukların hortumunu kestik attık. Daha da güçleneceğiz, 2023’de dünyanın ilk 10 ülkesi arasına girme hedefiyle yolumuza devam ediyoruz. Ve hedef 2071. Cumhuriyetin 100 kuruluş yıldönümü 2023’de ilk on. İnşallah tarihimizin o Anadolu yürüyüşünün başladığı andan bu güne ve 2071’e yani 1000. yıldönümüne Allahın izniyle o zaman Türkiye Selçuklu’daki, Osmanlı’daki ulaştığı o dereceye yeniden ulaşacak.”

Şuanda gelişmiş ülkelerin küresel finans krizinin etkilerini çok ağır yaşarken Türkiye’nin istikrarlı şekilde yürüdüğünü ifade eden Başbakan Erdoğan, hedeflere ulaşmak için 3 çocuk tavsiyesini yineledi. Erdoğan, “Kardeşlerim bizler 2071’i göremeyebiliriz. Gençler sizlere sesleniyorum; ve özellikle bekar olanlara sesleniyorum. Evleneceksiniz, inşallah 1071’in neslini siz yetiştireceksiniz. Ama öyle bir şuurla yetiştireceksiniz ki, bu milletin dünyadaki yerini onlar ilk 10’un içerisinde farklı bir yere taşıyacaklar. Çünkü biz farklı ufukların insanlarıyız. Onun için her gittiğim yerde en az 3 çocuk diyorum, bak daha fazla olmalı altında olmamalı. Çünkü genç, dinamik, yetişmiş bir nesli biz yetiştireceğiz. Bunu ihmal etmeyelim. Bugün 444 kod numarasıyla yeni bir dönem başladıysa, 4+4+4 zorunlu eğitim başladıysa bunu iyi hesap ediniz. Siz birilerinin televizyonlardaki söylediklerine aldırmayın onların böyle bir derdi meselesi yok. Onlar dertli değil, bir dertliyiz. Onun için çok çalışacağız, onun için çok koşacağız. Eğer 81 vilayetin 81’inde de üniversite varsa bu bir aşkın, bir derdin meselesidir. Bizim yavrularımız doğduğu zaman teröre araç olarak değil, bu ülkenin kalkınmasına inşallah bir araç olarak doğacak. Ama biz biliyorsunuz insanı hedef alan bir medeniyetin evlatlarıyız. Bizim önceliğimizde devlet yok dedik, insan var dedik, önce insan dedik. Ardından da ne dedik, ‘Her şey Türkiye için’ dedik yola böyle yürüdük” şeklinde konuştu.

“YOLUMUZA KARARLILIKLA DEVAM EDECEĞİZ”
Başbakan Erdoğan, İspanya ve Yunanistan örneğini vererek Avrupa Birliği üyesi ülkelerde işsizliğin yüzde 25’lere ulaştığını, Türkiye’de işsizlik rakamının yüzde 8.8 olduğunu, diğer ülkelerin her alanda destekleri keserken enflasyona Türk halkını ezdirmediklerini dile getirerek, “Vatandaşın cebindeki paranın satın alma gücünü artırdık ve üstüne zam yaptık. Şuan İngiltere’de okul harçları 3 kat artırılırken biz harçları kaldırdık. Ve şimdi yılbaşından itibaren öğrencilerin burs ve kredisini daha da artıyoruz. Biz buyuz ama bunu göremeyenler yok mu, var. Gözleri var görmezler, kulakları var duymazlar, dilleri var hakkı hakikati konuşamazlar. Çünkü onlar gözleri kapalı olarak gündüz dolaşırlar, çünkü onların hayatı hep gecedir. Kardeşlerim Allahın izniyle, milletimizin güven desteğiyle, sizlerin hayır dualarıyla Türkiye kararlı şekilde yoluna devam ediyor. Ve bizler bu kararlılıktan asla vazgeçmeyeceğiz. Yolumuza bu şekilde devam edeceğiz. Bu istikrarlı yürüyüşü hiçbir zaman kesintiye uğratmayacağız. Ve 2023 hedeflerimize şurada 10 yıl kaldı hep birlikte çalışarak üreterek birbirimize güvenerek 2023 hedeflerimizi tutturarak dünyanın ilk 10 ülke arasında yer aldığımızı göreceğiz. Ekonominin kötüye gittiği dönemde demokrasi yara aldı. 2007 yılında e-bildiri yayınlandığında oluşan faiz artışıyla Türkiye yıllık 2 milyar dolar faiz artışıyla ağır bir bedel ödedi. Aynı şekilde 28 Şubat’ta ödenen ekonomik bedeli en iyi Konya biliyor. Anadolu’nun ortasında kendi yağıyla kavrulan Konya sanayisine 28 Şubat’ta çok ağır darbe indirmek istediler. Ama Konya’da ve Türkiyenin diğer şehirleri göğüs gerdi, sabır gösterdi, demokrasiyi yüceltmeye devam etti. Bizler aynı şekilde bu sabrı koruyacağzı” dedi.

“BU ÜLKEDE YAPACAK ÇOK İŞİMİZ VAR”
Birlik ve beraberlik mesajı veren Başbakan Erdoğan, kirli senaryoların kardeşlik dayanışmasıyla bertaraf edileceğini vurguladı. Erdoğan, “Ne olur birbirimizi Allah için çok sevelim. Kardeşlerim, bizi birbirimize düşürmek isteyenlere asla prim vermeyelim. Bizi ayırmak isteyenlere, bölmek isteyenlere bizler asla kulak asmayalım. Çünkü bizim bu ülkede yapacak çok işimiz var, bizi kıskananlar var, onların oyununa gelmeyelim diyorum. Kardeşler inanıyorum ki, bu oyunu bozacağız. Fakat bu güzel gidişimizi kıskananlara en güzel cevabı sizler birlik ve beraberlik içinde bugüne kadar hep sandıklarda verdiniz inanıyorum ki, bundan sonrada sandıklarda vereceksiniz. Konya ve Konya gibi şehirlere yeni bedeller ödetilmesine, yeni faturalar ödetilmesine asla müsaade etmeyeceğiz. Özellikle kardeşliğimizi hedef almak suretiyle yapılan saldırıları, kirli senaryoları biz yine kardeşliğimizle, dayanışmamızla bertaraf edeceğiz. Bizi birbirimize düşürmek isteyenlere asla prim vermeyeceğiz. Biz ‘Yaradılanı yaradandan ötürü’ sevmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

“KONYA OVASI İÇİN TARİHİ GÜN”
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan önce konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Konya Ovası için tarihi bir gün yaşandığını söyledi. 17 kilometre uzunluğundaki Mavi Tünel ile birlikte yaklaşık 500 milyon lira tutarında yatırımın tamamlandığını kaydeden Bakan Eroğlu, “Şuana kadar 10 yıldır bakanlığımız Konya’ya bu açılışla birlikte 2.5 milyar liralık yatırım yapmış oluyor. Gerçekten bende Konya’ya en çok yatırım yapan bakan olmanın gururunu yaşıyorum. Özellikle bugün Konya için, Konya Ovası için tarihi bir gün. Çünkü Başbakanımızın talimatıyla KOP adıyla bilinen proje DSİ’nin tozlu raflarında bekliyordu. Sayın Başbakanımız talimat verdi, ‘Konya Ovasına Akdenize boşa akan suların yıldırım hızıyla getirin’ diye bizde kolları sıvadık. Sayın Başbakanım geçmişte her hükümet Mavi Tünel’i bitireceğiz diye söz vermiş bunu bitirmek zatıalinize nasip oldu. KOP 11 milyon dekarlık alanı sulayacak muhteşem bir proje. KOP’un 3 büyük adımı da tamamlanmış oluyor. Bağbaşı Barajından 17 kilometre uzunluğundaki Mavi Tünel vasıtasıyla yılda 414 milyon metreküp su Konya Ovasına akacak ve Konya’ya hayat verecek” dedi.
Bakan Eroğlu, konuşmasında yatırım müjdesi de vererek Konya’ya “Bin Günde Bin Gölet” projesi kapsamında 45 gölet ve sulamasını da yapması için harekete geçtiklerini açıkladı.
Toplu açılış töreninde ilk kürsüye çıkan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, yapılacak açılışların Konya’ya hayırlı olmasını dileyerek emeği geçenlere teşekkür etti.
Başbakan Erdoğan konuşmasının ardından bir süre Mevlana Meydanında kendisini dinleyen partililerle sohbet etti. Başbakan Erdoğan ve beraberindekiler açılış noktalarına canlı bağlantının ardından kurdele keserek 58 yatırımın resmi açılışını yapmış oldu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açılışları yapılan yatırımlar şunlar: "Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın maliyeti yaklaşık 500 milyon TL olan Mavi Tünel, Bağbaşı Barajı, Bozkır Çağlayan Barajı ve Sulaması, Damlapınar Barajı ve Sulaması, Çumra KOS VI 2. Kısım Sulaması ile Meram Erenkaya Göleti ve Sulaması; Konya Büyükşehir Belediyesi'nin Aslım Katı Atık Üretim Tesisi ve yatırımları; TOKİ'nin Meram, Karatay, Emirgazi, Karapınar, Akşehir, Ereğli, Beyşehir'deki projeleri; Selçuklu, Meram ve Karatay Belediyesi'nin yatırımları, İl Özel İdaresi ve İl Sağlık Müdürlüğü'nün yatırımları."
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39