• BIST 9069.65
  • Altın 2324.847
  • Dolar 32.37
  • Euro 34.967
  • Kayseri 15 °C
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C

Başbakan Rusya’yı çevreliyor mu?

Başbakan Rusya’yı çevreliyor mu?
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun son zamanlardaki seyahatlerine baktığım zaman ilginç bir trafik görüyorum.

Öteden beri aktif bir dış politika izleyen Başbakan bu aralar hızını iyice artırdı. Bu trafiğin ne olduğunu yazacağım, biraz sabır.

Türkiye, Rusya’nın uçağını haklı bir biçimde düşürmesinden sonra gerilen ilişkileri düzeltmek için elinden gelen tüm gayreti sarf ediyor. Rusya ülkemiz için son derece önemli. Şu an için turizm sektöründe ve tarım sektöründe Rusya nedeniyle ciddi bir alarm var. Bu iki alanda ekonomi kan kaybediyor. Hükümet bu kayıpları durdurmak için bir dizi tedbir alıyor.

Rusya ülkemiz için önemli bir pazar. Sadece Rusya değil etki alanındaki ülkelerde çekimserlik içerisindeler. Kabul etmek gerekir ki Rusya bir dünya gücü. Türkiye Rusya ilişkilerinin bu noktaya gelmesi arzu edilen bir durum değildir.

Ancak Türkiye egemen bir devlettir. Bağımsız bir devlettir. Şanlıurfa ile Ankara arasında hiç bir fark yoktur. Rus uçakları ha Hatay hava sahasını işgal etmiş, ha Ankara hava sahasını. Ülkemizin yaptığı doğrudur. Biz güçlü ve egemen bir devlet isek yapılması gereken yapılmıştır. Biz sömürge devlet miyiz ki Rusya’nın her yaptığını sineye çekelim.

Kurtuluş Savaşı’nda o kadar yoksulluk içinde bile yedi düvele karşı savaş veren bir neslin evlatlarıyız. Çanakkale’de nasıl 250 bin şehit vermişsek yine de veririz. Bu topraklar üzerinde yaşamanın bir bedeli var. Bu bedeli ödemeye hazırız. Bu topraklarda Amerikan Mandacılığını savunanlar oldu, Rus Mandacılığını savunanlar oldu, İngiliz Mandacılığını savunanlar oldu. Halen mandacılık isteyenler var. Elbette ham bir hayal, kof bir hamaset içerisinde değiliz. Ülkemizin komşuları ile arasının iyi olmasını isteriz. Savaş, kriz gibi unsurların olmasını arzu etmeyiz. Ancak egemen bir devletin yapması gerekenlerden de vazgeçemeyiz.

Rusya doğalgazı kesecek diyenler var. Eyvah turizm battı diyenler var. Ne olacak bu domatesler diyenler var. Elbette Rusya gibi önemli bir devletle mücadele etmenin bir takım sonuçları olur. Ama Türkiye Rusya’nın hemen yiyebileceği, diz çöktürebileceği bir ülke değil. Ne yapsaydık sınırımızı kevgire mi döndürseydik. Biz bir Afrika kabilesi miyiz ki her şeye evet diyelim.

Tamam Türkiye’nin ekonomisi olumsuz etkilendi. Ya Rusya ne durumda. Rusya’nın iç borcu giderek artıyor. Petrol fiyatlarının düşmesinden sonra Rusya’nın iflasa gideceği konuşuluyor. Rusya güçlü bir devlet gibi değil mahalle kabadayısı gibi davranıyor. Dışardan güçlü gözüken ama içeriden çürümüş bir ülke. Gürcistan’la sorunları var. Ukrayna’yla savaşın eşiğinde olan bir ülke. Yakında her bakımdan yorgun düşecektir.

Gelelim Başbakan’ın ziyaretlerine. Başbakan ilk ziyaretlerinden birini Sırbistan’a yaptı. Normal şartlar altında Ahmet Bey’in Bosna Hersek’e gitmesi gerekirdi. Ahmet Bey Bosna hayranıdır. Bosna deyince gözlerinin içi güler. Ama kendisi Sırbistan’a gitti.

Daha Sonra Bulgaristan’a gitti. Eski Yugoslavya’nın hüküm sürdüğü bölgelere gitti. Son olarak da Kazakistan’a gitti. Gürcistan ve Ukrayna’ya da gideceği söyleniyor. Buradan da anlıyoruz ki Başbakan Rusya’nın negatif ya da pozitif etki alanında bulunan ülkelere önem veriyor. Bu ülkeler Rusya’nın yumuşak karnı durumunda. Buradan Rusya’ya akıllı ol mesajı veriyor. Türkiye’nin de kartları var. Bizimle arayı iyi tut diyor. Barışı sonuna kadar zorluyor.

Bununla birlikte Başbakan Rusya’yı çevreliyor. Rusya’ya Türkiye’nin ne yapabileceğini gösteriyor. Bu gezilere bakınca benim çıkardığım yorum bu. Fotoğraf bana öyle gözüküyor. Kısacası Başbakan boş durmuyor.

Yeni Akit Köşe yazısı Sinan Burhan

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39