• BIST 9142.4
  • Altın 2325.583
  • Dolar 32.3735
  • Euro 35.0075
  • Kayseri 16 °C
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C

Başkan Boydak, “Ekonomiye Güvenimiz Tam”

Başkan Boydak, “Ekonomiye Güvenimiz Tam”
“Bu Dönemde KOBİ’lerimize Gereken Kolaylıkları Sağlamalıyız”

d3-003.jpgKayseri Sanayi Odası (KAYSO) tarafından yeni üyelerine yönelik üyelik berat takdim töreni düzenlendi. Odamız toplantı salonunda kahvaltılı olarak düzenlenen törende 90 yeni üyemize üyelik beratları takdim edildi.

 

Berat takdiminden önce konuşma yapan KAYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak, KAYSO’ya yeni üye olan firmalara hayırlı olsun dileklerini iletirken, Odamızın 1966 yılından beri Kayseri’nin sanayisine hizmet ettiğini, bu günde kendilerinin üyelerine en iyi şekilde hizmet verme gayreti içerisinde olduklarını söyledi.

 

Kayseri’nin sanayide iyi bir yeri olduğunu ifade eden Başkan Boydak, “Kayserimizin sanayi kültürü Cumhuriyetimizin kuruluşundan sonraki yıllara dayanır. Bu gün Türkiye’nin ilk bin firması arasında 35 civarında Kayserili firma olduğunu görmekteyiz. Ben her zaman ifade ettiğim gibi, bizim için firmalarımızın ciro büyüklüğünden ziyade şirketlerimizin verimli, karlı ve rekabetçi şirketler olması daha önemli. Çünkü şirketler sürdürülebilir olmaları için kar etmeleri gerekir. Kar edemezlerse faaliyetlerini sürdürmekte zorluklar olur” dedi.

 

Sanayicilik yapmanın, istihdam oluşturmanın ve sağlanan işleri sürekli kılmanın kolay olmadığına değinene Başkan Boydak, ekonomideki iniş çıkışların ve makro ekonomide ki dengelerin değişmesinin en temelde kendilerini etkilediğini, bunlardan etkilenmemek içinde bilgi ve sermaye birikiminin çok önemli olduğunu söyledi.

 

Son dönemde yaşanan ekonomik dalgalanmalara değinene Başkan Boydak, “Son yıllarda ekonomik olarak yakaladığımız bir başarı hikâyesi var. Çalışmalar hep büyüme yönünde devam etti. Dünyaya o kadar entegre olduk ki yaşanan gelişmelerden hemen etkileniyoruz. Türkiye hala kendi kaynakları ile büyümesini finanse edemediği için dış fonlamaya ihtiyacımız var. Dış kaynak kullandıkça cari açığımız artıyor. Cari açık konusunda rakam yüzde 5-5,5 gibi olursa makul gibi ifade ediliyor.  Bu yukarı doğru çıktığı zaman risk unsuru oluşturabiliyor. 2013 yılında bu rakam biraz yukarı doğru çıktı. İhracat rakamlarında da istediğimiz performansı yakalayamadık. Bu durumu tolere edebileceğimizi düşündük ama maalesef son dönemde çok ciddi bir faiz artışıyla birlikte gecelik faiz oranlarının yüzde 10’a çıkması hesaplarımız bozdu diyebiliriz. Biz Türkiye’nin dinamik yapısı ile bu süreci atlatacağını, makro istikrarı açısından bir risk oluşturmadan yolumuza devam edebileceğimizi söyleyebiliriz. Ne zamanki istikrarlı bir şekilde tekrar dengeler yerine oturmaya başlar o zaman tabi ki faizlerde düşüşler olacaktır” dedi.

 

KOBİ’lerin sanayimiz açısından son derece önemli olduğuna vurgu yapan Başkan Boydak, Türkiye’nin dengeli büyüyebilmesi için KOBİ’lerin çok önemli fonksiyonlarının olduğunu belirterek, bu dönemde küçük ve orta boy işletmelere bir takım kolaylıklar yapılması gerektiğini söyledi.     

 

KOBİ’lerin finansal olarak rahat etmeleri için bankacılık sektöründe yapılması gereken bir takım düzenlemeler olduğuna dikkat çeken Boydak, “KOBİ’lerimizin kredileri ile ilgili yeniden yapılandırma talepleri biraz daha kolaylaştırılmalı ve talepleri aracılık maliyetleri de sıfırlandırılarak daha hızlı yerine getirilmeli. BDDK’nın yapacağı düzenlemede bunu teşvik edici maddeler olmalı. Çünkü bu dönemde krediler hem pahalandı hem de imkanlar biraz daha daraldı. Bu dönemde KOBİ’lerimizin yere düşmemsi lazım” diye konuştu.

 

Şirketlerin sosyal güvenlikle ilgili ödemelerinin tekrardan bir yapılanmaya tabi tutulması gerektiğini belirten Başkan Boydak, devlete olan borçlar konusunda bir çok işletmenin sıkıntı içerisinde olduğunu belirterek, bu konuda banka kredilerini de içine olan geniş ve kapsamlı bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu söyledi.

 

Burada vergileri zamanında ödeyenlere herhangi bir haksızlığın söz konusu olmadığına değinen Boydak, vergileri zamanında ödeyenlerin zaten her platformda önde olduklarını, daha kolay ve ucuza kredi kullandıklarını belirterek, önümüzdeki dönemin bankacılık sektörünün KOBİ’lere vereceği destekle daha rahat aşılacağına inancının tam olduğunu söyledi.

 

Başkan Boydak, firmaların bu dönemde nakit akışlarına dikkat etmeleri gerektiğini, finansman alternatiflerinin tek olmaması, firmaların büyüklüne göre 2 yada 3 banka ile çalışması gerektiğini, diğer taraftan yıllık 10 milyon dolar cirosu olan bir şirketinde 18 banka ile çalışmasının çok büyük yanlış olduğunu, hatır gönül için bir banka ile çalışılamayacağını belirtti.

 

Başkan Boydak, Türkiye’nin geleceği ile ilgili en ufak bir endişelerinin olmadığını, ekonomiye güvenlerinin tam olduğunu, karışık bir dönemden geçildiğini ancak bu dönemin geçeceğine inandıklarını sözlerine ekledi.  

 

Daha sonra kürsüye gelen KAYSO Meclis Başkanı Nureddin Okandan, Kayseri’nin istihdamının yüzde 70’e yakın kısmını, ihracatın tamamına yakınını sanayicilerin gerçekleştirdiğini belirterek, Kayseri’nin yükünü omuzlayan üyelerinin her zaman yanlarında olacaklarını söyledi.

 

 Oda olarak meslek komitesi toplantılarına önem verdiklerini açıklayan Meclis Başkanımız Okandan, bu toplantılardan gelen şikayet yada sorunların çözüme kavuşması için önemli olduğunu söyledi.

 

İşlerini geliştirmek isteyen firmaların mutlaka üniversiteler ile işbirliği içerisinde olması gerektiğini ifade eden Okandan, Oda olarak Üniversite Sanayi Araştırma İşbirliği Vakfı sayesinde üniversite camiası ile sık sık bir araya geldiklerini belirterek, üyelerinden bu konuda önyargılı davranmamaları gerektiğini, Oda’dan gelen bilgi ve belgelere gereken önemi vermeleri gerektiğini sözlerine ekledi.d2-006.jpg

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39