• BIST 9079.97
  • Altın 2310.536
  • Dolar 32.3369
  • Euro 35.0909
  • Kayseri 16 °C
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C

Başkan Erçalık: Başbakan Davutoğlu'nun açıklaması bizi mutlu etti

Başkan Erçalık: Başbakan Davutoğlu'nun açıklaması bizi mutlu etti
ESDER BAŞKANI KEMAL ERÇALIK:

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Kayseri Şube Başkanı Kemal Erçalık, Başbakan Davutoğlu tarafından TESKOMB Yeni Türkiye Buluşması programında esnafa faizsiz kredi desteği ve özellikle kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin tekrar ayağa kalkması açısından sağlanacak desteği önemli bir adım olarak gördüklerini dile getirdi. 


Başkan Kemal Erçalık konuya ilişkin açıklamasında “Başbakanımızın açıklaması Esnaf kültürüne her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğunu göstermiştir. Kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin yeninden ayağa kaldırılması açısından sağlanacak faizsiz kredi desteği sermayesi sabır olan sanatkarlarımızın hem iş tecrübesinin hem de hayat hikayelerinin yeni nesle aktarılmasını sağlayacaktır. Şu an hepimizin Ahilik Kültürüne ihtiyacı var. Ahilik Geleneğinin mirasçısı esnaf ve sanatkarın temsilcisi kuruluş olarak, Ahiliğin temel değerlerinden, dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, dayanışmanın çocuk ve gençlere tanıtılıp, anlatılacağı projelerimiz yurt içinde ve Balkanlarda şu an işlemktedir. Ahilik Felsefesinin en güzel örneklerini başarılı bir şekilde yıllarca hayata geçirmiş, helal kazancın, dürüst yönetimin simgesi esnaf ve sanatkarların çocuk ve gençlerle buluşmasını da en kısa zamanda sağlayacağız” dedi.


Erçalık, "Ahi Evran’ın işaret ettiği, esnafımızın, gönül dostluklarıyla sunduğu, yaşattığı güzelliklerin büyük bir kazanç olduğunu ifade eden Erçalık, “Yeni insanlar tanımak,o bölgenin gelenek ve göreneklerine tanık olmak,sofralarına oturmak,dost sohbetlerinde bulunmaksa paha biçilmez bir kazanç. Bu gün ESDER olarak yurdumuzun kalesi Balkanlar’da çeşitli faaliyetlerde bulunduk/bulunuyoruz. 2012 yılında Bosna hersek, 2013 yılında Makedonya’da ve 2014 yılında Arnavutluk’ta Ahilik kültürümüzü tanıtan faaliyetlerde bulunduk. Gördük ki "Esnaf" kelimesi evrensel bir kavramdır. "Boşnakça'da, Makedonca'da, Arnavutça'da ve Türkçe'de esnaf kelimesi aynı.

Dolayısıyla esnaf ve sanatkâr ifadeleri Balkanlar'da ortak bir dil oluşturmuştur. İnsanlar arasındaki sosyal ilişkilerin, dostlukların, ahbaplıkların, barışın ve kardeşliğin var olabilmesi için esnaf ve sanatkârın kendi arasında geliştirdiği bir ticari dil olmuştur.’Hepimiz deriz ki bir insanı tanımak için onunla alışveriş yapacaksın.’ Alışverişte paylaşmak esastır. Eğer alan da veren de karlı çıkarsa, o alışveriş devamlı olur. Biri diğerini aldatırsa o alışveriş orada biter. Dolayısıyla, ticaretin, hem dostluğu geliştiren hem de engelleyen bir yapısı vardır. Eğer doğru, samimi bir ticaret yapılırsa dostluklar gelişir" şeklinde konuştu.
Erçalık şunları söyledi:


"Toplumsal sorumluluk, Hizmette mükemmellik, Dürüstlük ve doğruluk, Ortak yaşama" ile örnek bir 'yatay örgütlenme' toplum hareketi şekilendiriyor. Dünyanın hiçbir yerinde bizdeki gibi bir esnaf ahlakı olmamıştır. Esnaf, dostlarımızın kendi misafirlik anlayışıyla, kendi sunumuyla oluşturduğu dost meclislerinde sorunlarını konuşması, sorunlara çare araması esnaf teşkilatımızın olgunluğunun, demokrasi bilincinin ne kadar yüksek olduğunu göstermesi adına önemlidir. Ahilik teşkilatı ve âhiliğin önde gelen yedi ilkesi; Elini hep açık tut, sofranı hep açık tut, kapını hep açık tut, ağzını hep kapalı tut, gözünü hep bağlı tut, eline hep sahip ol, diline her zaman sahip ol ilkesidir. Ellbette, âhiliğin bu ilkelerini ülkenin her köşesine yaymak ve yaşama biçimi haline getirmek için taşın altına elimizi koymak zorundayız ve ESDER olarak bu kültürü ülkemizde ve dünyada yaymanın gayretindeyiz” ifadelerini kullandı."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39