• BIST 9096.77
  • Altın 2324.531
  • Dolar 32.3647
  • Euro 34.9602
  • Kayseri 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C

BDP'li Tuncel'den 'Kapatma' İması

BDP'li Tuncel'den 'Kapatma' İması
Sebahat Tuncel, Kck operasyonları kapsamında yaşananların partilerini kapatmaya doğru bir gelişim gösterdiğini söyledi.
Barış ve Demokrasi Partisi (Bdp) Milletvekili Sebahat Tuncel, Kck operasyonları kapsamında yaşanan gelişmelerin partilerini kapatmaya doğru bir gelişim gösterdiğini söyledi. Tuncel, "Bir takım gerekçelerle Bdp'yi de kapatabilirler, milletvekillerini tutuklayabilirler. Böyle bir olayın Türkiye'nin yararına olmayacağını düşünüyoruz." dedi.

Sabahat Tuncel, hakkında çıkan olumsuz haberlerle ilgili Bdp İstanbul İl teşkilatında basın toplantısı düzenledi. Bir aydır şahsına yönelik basında bazı haberler, bilgi ve belgeler çıktığını belirten Tuncel, bunun özel bir nedeni olduğunu düşündüğünü söyledi. Bütün bu sürecin nedenini Türkiye'de yaşanan Kürt sorunuyla doğrudan alakalı bir durum olduğunu savunan Tuncel, "Ölmek ve öldürmek üzerine yapılan siyaset ne yazık ki aşılamamıştır. Yaşamak ve yaşatmak üzerine geliştirdiğimiz siyaset, Kürt halkının taleplerinin mutlaka dikkate alınması gerektiği konusundaki yaklaşımımızı başından beri hep ifade ettik. Başından beri gizli kapılar ardından da konuşmadık. Her zaman açık olduk." dedi.

Şimdiye kadar Kck operasyonları adı altında 8 bine yakın gözaltı olduğunu ve bunlardan 4 bin 500'ünün tutuklandığını söyleyen Tuncel, "Son dönemlerde yapılan özellikle Şeyma Güzel'le başlayan ve Cafer arkadaşımızla devam eden tartışmalarda, bu arkadaşlarımız bizim gençlik çalışanı arkadaşlarımızdır. Sanki Türkiye'de başka bir durum varmış gibi bir basın aracılığıyla emniyetin verdiği bilgi ve belgelere göre bir görüntüdür ve resimdir yayınlanıyor. 'Sebahat Tuncel ve diğer Bdp'li vekiller şunla görüştü, şunu kaçırdı' filan gibi gerçekten aslı astarı olmayan yaklaşımlar içinde bir linç kampanyasına alet olduklarını düşünüyoruz. Bu kampanya nereden başlatılıyor, niye başlatılıyor? bilmiyoruz." şeklinde konuştu.

Türkiye'de şu an herkesin her an Kck'lı olabileceğini ve tutuklanabileceğini öne süren Tuncel şöyle konuştu: "Böyle bir zemin var ne yazık ki, yani olur olmaz demiyoruz ama şunu ifade etmek istiyoruz. Türkiye siyaseti açısından gidilen yol iyi bir yol değil. Yapılması gereken şey Kürt sorununda Başbakanın kendisinin dediği gibi müzakere meselesini devre dışı bırakmamak, müzakere edebileceği temel şey de Bdp'dir. Biz anlıyoruz ki Anayasa yapım sürecinde AKP, Bdp'yi Mecliste istemiyor. Başbakan bizim olmamızı istemiyor. En önemli neden Anayasa yapım sürecinde Kürtlerin talebini görmemek ve Kürt sorunun çözümünü başka bir bahara erteleme yaklaşımıdır. Bizim vermeyeceğimi bir hesabımız yok. Bizim bugüne kadar yargılandığımız davaların hepsi bellidir. Söylediğimiz sözlerden dolayıdır. Söylediğimiz söz Kürt sorunun çözümü savaş politikalarıyla değil, diyalog ve müzakere yoluyla yapılması gerektiğidir. Bundan başka şey aramamak gerekiyor. Eğer gerçekten bunlar suçsa, o yüzden bunu daha yargılanmadan dava süreci devam eden gençleri terörist ilan etmeden varsa bir şey Başbakan ya da AKP parti kapatmaya zemin hazırlıyorsa bu sözlerimiz çünkü DTP'nin kapatılmasına bunlar neden oldu, Bdp'yi de bu gerekçelerle kapatabilirler. Milletvekillerini tutuklayabilirler, yöneticilerini tutuklayabilirler, yapılmayan şey değil bunlar Türkiye açısından. Ama bu neye yarar kim kazanır bu önemlidir. Biz Türkiye'nin yararına olmayacağını düşünüyoruz."

MOLOTOF ATANA AĞIR CEZA VEREREK BU SORUN ÇÖZÜLMEZ

Barış ve Demokrasi Partisi (Bdp) İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Van 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin molotofu silah kapsamına alarak karar vermesini değerlendirdi. Tuncel, bölgede yaşanan olaylardan Kürt gençlerinin çok öfkeli olduğunu ve çoğu zaman partili arkadaşlarını bile dinlemediğini belirterek, "Kürt sorunu hala şiddet kapsamındaysa, hala insanlar sokağa çıkıyorsa, hala gençler molotof kullanıyorsa burada bir sorun var. Burada bunları tutuklayarak, ağır cezalar vererek bu sorunu çözebilir miyiz? Çok mümkün görünmüyor." dedi.

Sabahat Tuncel, hakkında çıkan haberlerle ilgili Bdp İstanbul il binasında yaptığı basın toplantısında Van 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin molotofla ilgili aldığı kararı değerlendirdi.

Türkiye'de terörle mücadele kanununun kaldırılması gerektiğini düşündüğünü belirten Tuncel, "Çünkü bu kanun toplumla mücadele kanunu haline gelmiştir.Bu çok ciddi bir sorun. Bu sadece gösteri yürüyüşlerinde değil her konuda geçerli." Dedi.

"Kürt sorunu hala şiddet kapsamındaysa, hala insanlar sokağa çıkıyorsa, hala gençler molotof kullanıyorsa burada bir sorun var." diyen Tuncel sözlerini şöyle sürdürdü: "Burada bunları tutuklayarak, ağır cezalar vererek bu sorunu çözebilir miyiz? Çok mümkün görünmüyor, caydırıcı olabilir mi? Bu sorun bu kadar yakıcıyken ciddi anlamda Türkiye'nin gündemindeyken çok gerçekçi görünmüyor. O yüzden bunların olmaması, Türkiye'de Kürt sorununun şiddet sarmalı dışına çıkabilmesinin bir yolu var, o da Kürt sorununu diyalog ve müzakereyle çözmektir. İnsanları, gençleri kadınları bu sorunun çözümü konusunda adım atılacağı yönünde ikna etmektir. Aksi halde kontrol edemezsiniz. Bu tip şeyler başka şeylere de zemin sunuyor."

Adana Valisinin konuyla ilgili sözlerini de eleştiren Tuncel, "Adana Valisinin sicili çok temiz değil zaten. Bu tip konularda, çocuklara ve gençlere yönelik çok sorunu çözeceğini ve uzun vadede çok faydasının olacağını düşünmüyorum. Aksine Türkiye'de anayasayla birlikte anayasa sürecine kadar yeni bir temizliğin yeni bir zihniyetin Kürt sorunu çözümü konusunda olması gerektiğini düşünüyorum. Aksi takdirde yaşamak ve yaşatmak üzerinden bir strateji olmazsa ne yazık ki işte ölümler yaşanıyor, yaralanmalar yaşanıyor, bu tip toplumsal sorunlar yaşanıyor. Bunu önleyebilmenin yolu da doğru siyaset yapmaktır. Şiddetin alanı daraltmaktır. Bunun içinde siyasetin alanının genişletmektir. Şimdi siyasetin alanı bu kadar daraltmışken, her gün baskı, her gün operasyon olduğunda başka noktalarda orta çıkıyor." şeklinde konuştu.

Tuncel Kürt gençlerinin, Kürt çocuklarının çok öfkeli olduğunu belirterek, "Bu yaşananlar insanları o kadar çok öfkelendiriyor ki çoğu zaman partili arkadaşlarımızla bile karşı karşıya geliyor, çocuklarımız gençlerimiz ." dedi.

(cihan haber ajansı)
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39