• BIST 9028.09
  • Altın 2295.172
  • Dolar 32.3273
  • Euro 35.0468
  • Kayseri 20 °C
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 22 °C

Beni Olanlar Dikkat

Beni Olanlar Dikkat
Vücudunda 50'den fazla siyah beni olanlar ile 35 yaş sonrası koyu renkli yeni benleri oluşanların deri kanseri olma riski yüksek.
Vücudunda 50'den fazla siyah beni olanlar ile 35 yaş sonrası koyu renkli yeni benleri oluşanların deri kanseri olma riski yüksek. Benin, daha çok hayatın ilk 30 yılında çıktığını belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. İnci Sak, 35 yaş sonrası çıkan koyu renkli benden şüphelenmek gerektiğini söyledi.

Ben, derideki renk veren hücrelerin belli bir noktada yoğunlaşmasıyla oluşuyor. Genellikle genetik zemin üzerinde gelişen ben, daha çok çocukluk ve gençlik çağında oluşuyor. Bilinenin aksine her ben kansere dönüşmüyor. Ancak, özellikle 35 yaş üstündekilerde oluşan koyu renkli yeni bir ben, kanser riskini artırıyor.

Memorial Kayseri Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. İnci Sak, "35'inden sonra kahverengi ya da siyah bir ben ve kenarlarında düzensizlik, şekil bozukluğu, çapında büyüme varsa bunlara dikkat etmek lazım" dedi. Yeni oluşan bende Ağrı ve kanama varsa mutlaka doktora başvurulması gerektiğini belirten Sak, yumuşak ve sarkık şekildeki et benlerinin ise aldırılmasında mahsur bulunmadığını söyledi. Sak, "Et benleri kanser riski taşımaz. Siyah benler içinse doktor kontrolünden geçmekte fayda vardır. Risk teşkil ediyorsa aldırılmalı. Açık tenli kişilerde de benlerin zemininde deri kanseri oluşma riski yüksek." diye onuştu.

Vücudunda 50'den fazla siyah beni olanlarda kanser olma riskinin yüksek olduğunu aktaran Sak, bu kişilerin mutlaka bir dermatoloğa gözükmesi gerektiğini ifade etti. Benlerin uzun süre güneşe maruz kalması halinde de riskin arttığını belirten Sak, "Güneşlenmeyle yeni benler oluşabilir." şeklinde konuştu.

Halk arasındaki 'Bene bıçak değdirilirse kesin kanser olur' inanışının da yanlış olduğunu vurgulayan Sak, "Doktor risk gördüğü ve patolojik test sonunda riskli gördüğü beni alabilir. Benin çıkarılması kanser riskini arıtrmaz, aksine erken teşhis ve tedavi olanağı sağlar." dedi.
cihan
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39