• BIST 9079.97
  • Altın 2324.233
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.9392
  • Kayseri 7 °C
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 13 °C

Benzin zammı LPG'ye yönlendirdi

Benzin zammı LPG'ye yönlendirdi
Benzin fiyatının 5 Lira'yı geçmesinden sonra çoğu otomobil sürücüsü aracına artık LPG taktırıyor. Peki, LPG'nin araca ne gibi faydaları var?

Yapılan son zamla, İstanbul'da 4,92-4,94 liradan satılan 95 oktan kurşunsuz benzinin litresi 5,07-5,09 liraya yükseldi.

Otogaz fiyatları ise Temmuz ayı itibariyle 2,56 liradan satılıyor. Bu durum araç sürücülerinin yüksek fiyatlardan dolayı LPG'ye yönelmesine neden oldu.

TASARRUF ORANI YÜZDE 40
LPG (Otogaz) ustası Nejat Ay, LPG'nin çok temiz olduğunu ve benzine oranla yüzde 40 daha fazla tasarruf sağladığını söyledi.

Ay, LPG kullanacakların şu hususlara dikkat etmesi gerektiğini vurguladı:

"LPG işini merdiven altı yapanlar da var. Bayisi olmadığı halde bazı parçaları takabiliyorlar. Onlardan uzak durmak lazım.

'TSE BELGESİ OLMALI'
TSE belgesi olmayan firmalar da LPG takabiliyor, bunlara dikkat etmek gerekir. Bir diğer nokta da bu işi iyi yapan, kaliteli yerleri tercih etmek gerekir. Kaliteli malzeme ve işçilik her zaman ön planda olmalı."

ÇEVRE DOSTU
Günümüzde artık fiyat bakımından sonra insanların en fazla dikkat ettiği nokta LPG'nin çevre kirliliği yaratıp yaratmadığı.

Sıvılaştırılmış petrol gazı anlamına gelen LPG, tasarruflu olmasının yanı sıra çevre kirliliğini de önemli ölçüde azaltıyor.

LPG'nin azot oksit salınımı en düşük olan otomotiv yakıtı olması tercih nedenlerinden sadece biri. Diğer enerji kaynaklarına göre her yere taşınabilir olması nedeniyle çok geniş bir kullanıma sahip. Ayrıca diğer yakıtlarla kıyaslandığında kilogram başına daha fazla enerji üretiyor. Türkiye'nin enerji ihtiyacının yaklaşık %35'lik kısmı LPG ile karşılanıyor.

BAKIM MALİYETİ
Bakım olarak filtrelerin ve kelepçelerin değişimi için 10-15 bin civarında maliyet ortaya çıkıyor. Genel olarak her araca uygulanıyor.

PEKİ LPG KULLANIMINDA NE DURUMDAYIZ?
Türkiye'de LPG'nin pazar payı yüzde 12. Ayrıca Türkiye, LPG kullanımı açısından dünyanın en büyük 14'üncü LPG pazarı haline geldi, Avrupa'da ise 3'üncü sırada yer alıyor.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39