• BIST 9079.97
  • Altın 2325.333
  • Dolar 32.3361
  • Euro 34.9323
  • Kayseri 8 °C
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 14 °C

Benzinde Fiyat Neden Arttı Bakan Şimşek Açıkladı!

Benzinde Fiyat Neden Arttı Bakan Şimşek Açıkladı!
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek herkesin merak ettiği 'Neden benzini pahalıya kullanıyoruz' sorusuna cevap verdi.
Geçtiğimiz günlerde Batman'a giden Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AK Parti eski Milletvekili Nezir Nasıroğlu'nun Kayabağ köyünde bulunan evinde iftarını açtı.

İftar sonrası Batman'da esnaf ziyaretine çıkan Bakan Şimşek, kahvede oturarak vatandaşlarla sohbet etti. Bakana ulaşan Batmanlılar dertlerini anlatarak çeşitli isteklerde bulundu. Esnaf ziyareti sırasında vatandaşların daveti üzerine kahvede oturan Bakan Şimşek, şoförlerin akaryakıt zammı tepkisi ile karşılaştı. Bakan Şimşek şoförlere akaryakıta yapılan zamlarla ilgili uzun uzun bilgi verdi. Akaryakıtta vergi yükünde bir artış yapılmadığını söyleyen Bakan Şimşek, son zamlarda kesinlikle vergilerle oynamadıklarını söyledi.

Petrol fiyatlarının yükselmesi dolar kurundaki oynamalar Türkiye'de ki benzin fiyatlarına yansıdığını ifade eden Bakan Şimşek, vergi indirimi ile ilgili bir beklentinin olduğunu orada da, çiftçiye mazotta destek verdiklerini, denizcilikte ÖTV'siz mazot verdiklerini, hava ulaşımına da aynı desteği verdiklerini belirten Şimşek, "Kara ulaşımında ihracata destek veriyoruz. İçerde bunu yapamıyoruz. Bu dönemde üretimin yatırıma istihdamı önceliklendirdik."dedi.


NEDEN PAHALI AKARYAKIT KULLANIYORUZ?

Bakan Şimşek, 2012 yılının eylül ayında ÖTV de bir düzenleme yapıldığını ve o günden bu yana bu artışlarda vergilerin etkisinin olmadığını ancak gerçek olan Türkiye de akaryakıt üzerindeki vergilerin yüksek olduğunu ve buna da itiraz etmediğini söyledi.

VERGİ ORANI DÜŞTÜ AMA FİYAT ARTTI

Bakan Şimşek konuşmasına şöyle devam etti: "Konuyu anlamak açısından motorinde 2002 yılında benzinlikten 100 liralık benzin alsaydınız o 100 liranın yaklaşık 60 lirası vergi idi. Bu gün yine aynı benzinliğe gitseniz yine 100 liranın 51 lirası vergidir. yani yüzde 60'lardan yüzde 50'ye inmiş. Ama diyeceksiniz ki fiyat yükselmiş. Niye? Petrol fiyatları 2002 yılında Türkiye'nin ithal ettiği petrol'ün ortalama fiyatı bir varil yaklaşık 23-24 dolardı. Geçen sene ve bu sene ortalama yüz 11 dolarlar seviyesine çıkmış. 2' lik bir fiyat olsa 4 katlık bir artış var. Bu arada kur'da bir miktar yükselmiş. 2002 yılında kur bir 6'larda iken şimdi bir 90'larda. bunları dikkate aldığınız zaman vergi yükünde bir artış yok. Vergi yüksek kabul ediyorum ama vergi yükünde artış yok ama azalma var. Motorin için yüzde 60'lardan yüzde 50 civarına, benzinde de 2002 yılında 95 oktan benzinde 100 liranın 70 lira 30 kuruşu devlete geliyordu. Şu anda o oranda 60'ın altına düşmüş."

CARİ AÇIĞI KONTROL ALTINA ALMAYA ÇALIŞIYORUZ

Tüketimi arttırıcı bir vergi indirimine gidildiğinde bunun cari açığı da artırdığını,vergi artışına gitmediklerini söyleyen Bakan Şimşek "geçen sene Türkiye petrol ve Doğal gaz ithalatına 60 milyar dolar ödedi. Burada vergi yükünü azaltmışız, bunu daha aşağı çekersek bu daha çok tüketim daha çok ithalat demektir. Zaten şu anda Türkiye'nin en büyük sorunu cari açık. Biz cari açığı kontrol altına almaya çalışıyoruz. Tüketimi arttırıcı bir vergi indirimine gittiğimiz zaman bu bizim cari açığımız da arttırır. vergi artışın gitmemişiz. Bu son zamlarda kesinlikle bir vergi artışı yok dedi. her alanda vergi indirime gittik bizim derdimiz Batman'a güneydoğuya Türkiye ye daha çok yatırım çekmektir. Türkiye de tüketimi artıracak vergi indirimine gitmek Türkiye'nin lehine değil.Çünkü Türkiye de çok büyük bir cari açık var.Biz o yönteme başvurursak daha çok cari açık artar,vergileri indirirsek cari açık artar,cari açık artarsa faiz artar,faiz artarsa buraya daha az hizmet yaparız.Popülizm kolaydır biz Popülizm yapmıyoruz.Elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz" dedi
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39