• BIST 9079.97
  • Altın 2308.987
  • Dolar 32.315
  • Euro 35.0532
  • Kayseri 15 °C
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 17 °C

Bir Kemal Kılıçdaroğlu Klasiği...

Bir Kemal Kılıçdaroğlu Klasiği...
Gül'ün görev süresinin 5 yıl olduğu görüşünde olan CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun, başka bir düzenlemede tam aksini savunduğu ortaya çıktı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresinin 5 yıl olduğunu savunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 2005 yılında altına imza attığı iptal dilekçesiyle çelişkiye düştüğü ortaya çıktı. Gül'ün seçilmesinin ardından görev süresinin kısaltılmasına yönelik düzenlemenin Gül içinde uygulanmasını isteyen Kılıçdaroğlu'nun esnaf odası başkanlarının görev süresinin sınırlayan düzenlemenin görevdeki başkanlar için uygulanmasına itiraz ettiği belirlendi.

GÜNDAY'A SINIR GETİRİLDİ

2005 yılında çıkartılan ve 5326 Sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu'nun 54. maddesinde yapılan düzenlemeyle başkanlık ve genel başkanlık görevlerini üst üste iki dönemyapanların aradan bir seçim dönemi geçmedikçe tekrar başkan seçilemeyeceklerine ilişkin düzenleme yapıldı. Üst üste iki dönem başkanlık yapanların aradan bir seçim dönemi geçmedikçe tekrar başkan seçilemeyeceklerine ilişkin yasak kapsamına dönemin TESK Başkanı Derviş Günday da giriyordu. Meclis'ten geçen kanuna göre Günday, bir dönem ara vermeden yeniden başkan seçilemeyecekti.

KILIÇDAROĞLU İTİRAZ ETTİ

5326 Sayılı Kanun'un iptali için CHP Anayasa Mahkemesi'nde iptal davası açtı. Anayasa Mahkemesi'ne gönderilen dilekçenin altında grup başkanvekili olarak Kemal Kılıçdaroğlu'nun imzası da bulunuyor. Kılıçdaroğlu, oda başkanları için getirilen yasağın geçmişe yürütülmesine itiraz etti. Kılıçdaroğlu'nun da imzası bulunan iptal dilekçede şu ifadeler yer aldı: “Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonraki olay ve işlemlere uygulanması doğaldır. Bu, kanunlara güvenin ve istikrarın aynı zamanda kazanılmış hakların korunması için gereklidir. Kişilerin, koşulları kanunla belirlenmiş bir statüye, devlete ve hukuki istikrara güvenerek görev aldıktan sonra bu statüde kanunla, makul nedeni olmayan, ölçüsüz ve geriye dönük biçimde hakları kısıtlayıcı değişiklikler yapılması, kazanılmış haklara ve dolayısı ile yine hukuk devleti ilkesine aykırı düşmektedir.” Kılıçdaroğlu'nun, esnaf ve sanatkar oda başkanları için seçilme yasağının geçmişe yürütülmesine karşı çıkmasına rağmen, Cumhurbaşkanı Gül'ün seçildiği dönemde 7 yıl olan görev süresinin 5 yıla indirilmesine ilişkin düzenlemenin geriye yürütülmesini isteyerek kendisiyle çelişkiye düştüğüne dikkat çekiliyor.

Emsal karar imzasının sonucu

Gül'ün görev süresinin 7 yıl olduğuna ilişkin Anayasa Mahkemesi'nin emsal kararının Kılıçdaroğlu'nun altında imzası bulunan iptal dilekçesiyle verildiğine dikkat çekiliyor. Anayasa Mahkemesi, 2005 yılında Kılıçdaroğlu'nun 5326 Sayılı Esnaf ve Sanaatkalar Kanunu'nda yapılan değişikliğe ilişkin itirazını haklı buldu. Anayasa Mahkemesi kararında “Kişilerin seçilerek, koşulları kanunla belirlenmiş bir göreve getirildikten sonra geriye dönük düzenlemelerle haklarının, hukuki istikrar ve güvenlik gözetilmeden kısıtlanması hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmaz” denilerek iptal etti.

Bugün
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39