• BIST 9079.97
  • Altın 2307.251
  • Dolar 32.3024
  • Euro 35.0637
  • Kayseri 15 °C
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 17 °C

BOYDAK BİRTAKIM SİYASİ GELİŞMELERİN ETKİSİ VAR

BOYDAK BİRTAKIM SİYASİ GELİŞMELERİN ETKİSİ VAR
KAYSO OCAK AYI MECLİS TOPLANTISI YAPILDI - KAYSO BAŞKANI MUSTAFA BOYDAK: - ''DÖVİZ KURUNDAKİ ARTIŞTA, SON DÖNEMDE YAŞANAN BİRTAKIM SİYASİ GELİŞMELERİN ETKİSİ VAR'' - ''TÜRK EKONOMİSİ İÇİN ENDİŞEYE MAHAL OLMADIĞI KANAATİNDEYİM'' - ''SON GÜNLERDE YAŞANAN Sİ

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mustafa Boydak, ''Döviz kurundaki artışta, son dönemde yaşanan birtakım siyasi gelişmelerin etkisi var'' dedi.
Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Ocak ayı olağan meclis toplantısı 22 Ocak 2014 tarihinde Odamızdaki tadilattan dolayı Boydak Holding'de yapıldı. Toplantıya, meclis üyeleri, disiplin kurulu üyeleri ve meslek komitesi üyeleri katıldı.
Mustafa Boydak, hem özel şirketlerde hem de Kayseri Sanayi Odası'nda bütçe çalışmalarının tamamlandığını belirterek, gelecek dönemde de şirketlerin sürdürülebilir bir durumda olmalarının ve karlılıklarını devam ettiriyor olmalarının çok önemli olduğunu söyledi.
Son aylarında kurda yaşanan artışların şirketlerinin karlılıklarının aşağıya düşmesine sebep olduğunu ifade eden Başkan Boydak, “Biz sanayiciliği kısa vadeli bir iş olarak düşünmediğimiz için bunların geçici olduğunu biliyoruz. İş camiasından ve ticaret erbabından kur konusunda çok çeşitli sorular geliyor. Resmin tamamına baktığımız zaman, gelişen ekonomilerdeki fonların bir miktar gelişmiş ekonomilere kayması ile ilgili bir durum olduğunu görüyoruz. Kur artışı sadece Türkiye'ye mahsus bir durum değil ama Türkiye'deki artışı da sadece dışarıya bağlamamak lazım. Bizde kur artışı diğer gelişmekte olan ülkelere göre biraz daha fazla oldu. Son dönemde yaşanan bir takım siyasi gelişmelerin bunda muhakkak etkisi vardır. Biz bunun kalıcı bir durum olacağını düşünmüyoruz. Sonuç olarak Türk ekonomisi için endişeye mahal olmadığı kanaatindeyim. Yeter ki biz kendi aramızda, ekonomik aktörler olarak işimize bakalım” dedi.
Böyle dalgalı zamanlarda özel sektör ve finans sektörü ile kamu tarafının el birliği ile bu sorunların üzerine gitmesi ve birlikte bu süreçlerin atlatılması gerektiğinin altını çizen Başkan Boydak, bu süreçte belki de yılın ilk çeyreğinde işlerde zayıf gitme ihtimalinin olduğunu, ancak ikinci çeyrekle birlikte Türkiye'nin büyüme moduna gireceğinden en ufak bir endişelerinin olmadığını söyledi.
Boydak, son günlerde ülkede yaşanan siyasi çalkantıların bir müddet sonra durulacağını, her başlayan bir işin mutlaka sonucunun olacağını belirterek, işadamlarına bu süreçte herhangi bir endişeye kapılmamaları tavsiyesinde bulundu.
Kayseri sanayisinde kendilerini rahatsız edecek bir problem olmadığını ancak zaman zaman iniş çıkışlar yaşanabileceğini belirten Boydak, bu dönemlerde firmalar içerisinde verimlilik yada kalite üzerine olsun, yeni pazarlar bulma konusunda olsun bir takım iyileştirme çalışmaları varsa onların yapılması gerektiğini ifade etti.
Geçen ay dile getirdiği sosyal güvenlik konusu ile ilgili yeni bir düzenleme yapıldığını açıklayan Boydak, “Bu konu ile ilgili bildiğimiz kadarı ile yeni torba yasa içerisinde bir düzenleme yapılıyor. Bu çok önemli bir sosyal sorumluluk görevimiz. Bu konuda binlerce insanda ekonomik şartlardan dolayı birçok zorluklar var. SGK borçlarının makul şartlarda ödenmesi ile ilgili hükümetimiz bir adım atmış durumda. Teşekkür ediyoruz. Yapılacak düzenlemenin bu konuda sıkıntı yaşayan insanlarımıza fayda sağlayacağını düşünüyoruz” diye konuştu.
Şirketlerin bilançolarındaki geçmiş yıllara ait karlara değinen Boydak, “Bu dönemde şirketlerimizin bilançolarını biraz daha rahatlatmamız gerekiyor. Geriye dönük 7-8 yıldır bilançolarında geçmiş yıllara ait karlar olan firmalarımız var. Şirketlerin bu karlarını ortaklarına dağıtırken biliyorsunuz yüzde 15'lik bir stopaj ödeniyor. Ekonomideki canlılığı azda olsa artırmanın yollarından bir tanesi de bu stopajı aşağı çekmektir. Bizim Kayseri Sanayi Odası olarak şöyle bir teklifimiz var. Bu yüzde 15'lik kar dağıtım stopajının yüzde 5'e çekilmesi. Bu sayede ekonomimize biraz nakit imkanın girmesi çok faydalı olacaktır diye düşünüyorum. Bu bir vergi affı falan değil. Bu bir kar dağıtımını teşvik malzemesidir. Bunun bize fayda sağlayacağı da gayet açıktır” dedi.
Perakende satışlar ile ilgili bir düzleme yapıldığını, taksit sayılarının 12 olacağının ifade edildiğini ama 9 olarak düzenlendiğini açıklayan Boydak, bu düzenlemenin önümüzdeki dönemde perakende sektörünü olumsuz etkileyebileceğini, tekrar 2009 yılındaki ortama dönülmemesi için kararlar alınırken daha makul ve özel sektörü koruyup kollayıcı kararlar alınmasının önemli olduğunu vurguladı.
Geçen hafta Mimarsinan OSB'de bir toplantı yaptıklarını ve gördükleri tablodan son derece memnun kaldıklarını ifade eden Başkan Boydak, İncesu OSB ve Kayseri OSB'de de çalışmaların gayet güzel devam ettiğini belirterek bundan sonrada Türkiye'nin üretim üssü olma özelliklerini devam ettireceklerini de vurguladı.b2-004.jpg

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39