• BIST 9079.97
  • Altın 2308.523
  • Dolar 32.3143
  • Euro 35.0465
  • Kayseri 15 °C
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 17 °C

Bu beldenin yarısı hırsızlıktan sabıkalı

Bu beldenin yarısı hırsızlıktan sabıkalı
Zonguldak'ın merkez Gelik Beldesi Belediye Başkanı AK Parti'li Hasan Fahri Yıldırım, 3 bin 800 olan belde nüfusunun neredeyse yarısının, kaçak kömür ocaklarında çalışırken yakalanıp haklarında 'hırsızlık' suçundan işlem yapılanlar nedeniyl
Kaçak ocakta çalışıp hırsızlık damgası yiyenlerin devlet dairesinde çalışamadığını, belediye meclis üyesi, muhtar, muhtar azası olamadıklarını belirten Başkan Yıldırım, böyle giderse muhtar, muhtar azası, meclis üyesi ithal etmeye başlayacaklarını kaydetti.

Gelik Belediye Başkanı Hasan Fahri Yıldırım, beldelerinde 8 özel maden işletmecisi bulunduğunu, bu şirketlerin sahalarında da yüzlerce ruhsatsız kömür ocağının faaliyet gösterdiğini söyledi. Başkan Yıldırım, kaçak ocaklarda kömür çıkarırken yakalananlar hakkında 'hırsızlık' suçundan işlem yapıldığını ifade etti. Başkan Yıldırım, "Kaçak ocakta çalışanlar hırsızlık damgası yiyor. Devlet dairesinde işe giremiyor, belediye meclis üyesi olamıyor, muhtar, muhtar azası olamıyor. Çünkü bunun için sabıka kaydının temiz olması gerekiyor. Bunların adli sicil belgeleri temiz olmuyor. Herkesi meclis üyesi yapamazsınız. Herkes belediye başkanı da olamaz. Bilginin yetmesi lazım, çalışkan olması lazım. Geçen seçimlerde 18 kişilik meclis üyesini tamamlamakta zorlandım. Seçim zamanı geliyor. Ben bir daha aday olmayacağım. Ama böyle giderse muhtar, muhtar azası, meclis üyesi ithal etmeye başlayacağız" dedi.

Beldede yaklaşık 800 civarında kaçak kömür ocağı bulunduğunu belirten Başkan Yıldırım, şöyle devam etti:

"Her ocakta 4- 5 kişi çalıştığını düşünürsek, toplam çalışan sayısı 4 binleri bulur. Bu insanların başka mesleği de yoksa kömür işletmeciliği yapmaktan başka çaresi yok. Bunu söylerken kaçakçılığı onaylamıyorum. Ama buradaki insanların da vergilendirilmesi lazım. Cumhuriyet tarihinde hırsızlara, katillere, gasp suçu gibi suç işleyenlere daha önce aflar çıkarıldı. Ekmeği için ocakta çalışıp da 'hırsız' damgası yiyenler de affedilebilir. Bu işi yapan insanların çocukları topluma kazandırılsın istiyorum. Kaçak ocakta çalışan insanları yasal hale getirerek saha sahiplerine destek yapılabilir. Böylece o insanlar kendi ocaklarını sosyal güvenlik çatısı altında ve bir miktar vergi ödeyerek saha sahibinin kontrolü altında sürdürebilirler."

Başkan Yıldırım, Gelik'te 9 yıldır belediye başkanlığı yaptığını hatırlattı. Başkan Yıldırım, "Burada normal hırsızlık vakası 10'u geçmez. Bu kadar az olmasının nedeni, insanlarımızın maden kömürünü umut olarak görmesi ve o umudun peşinden koşmasıdır. İnsanlarımızı, o umudun peşinden koşarken hırsızlık damgası yemekten kurtarmak için başta Vali olmak üzere tüm siyasi partiler ve milletvekilileri bu işe bir çözüm bulmalı" diye konuştu.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39