• BIST 8986.16
  • Altın 2297.275
  • Dolar 32.3247
  • Euro 35.0665
  • Kayseri 20 °C
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 22 °C

Buzlu yolda araç nasıl kullanılır?

Buzlu yolda araç nasıl kullanılır?
Karda araç kullanırken dikkat etmeniz gereken önemli incelikler.
İleri Sürücülük Teknikleri Uzmanı Onur Akçay, taşıtlar için buzlu zeminin kardan daha tehlikeli olduğunu belirterek, sürücüleri dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Kışın kardan ziyade buzlanmanın daha tehlikeli sonuçlar doğurabileceğine işaret eden Akçay, ''Eğer sürücüler hızlarını düşürmezse buzda, kış lastiği ve alınabilecek birçok tedbir işe yaramayabilir. Sürücülerin buzun daha tehlikeli olduğunu bilerek hareket etmeleri gerekiyor'' ifadelerini kullandı.

"KAT KAT GİYİNMEYİN"

Kışın insanların soğuk hava nedeniyle daha kalın giysiler tercih ettiklerine ve bu kıyafetlerle direksiyon başına oturduklarına dikkati çeken Akçay, şunları söyledi:

''Rahat hareket edilebilecek kıyafetler seçilmelidir. Araç içinde sıcaklığın bir an önce artacağını düşünerek sürücüler, daha rahat hareket edebilecekleri kıyafetlerle, ayakkabılarla araçlarını kullanmalıdır. Kalın pardösüler, kat kat giysiler, sürücünün direksiyon hareketlerini engelliyorsa, tüm zeminlerde tehlike oluşturacaktır. Bu nedenle sürücüler direksiyonu, rahat hareket edebilecekleri kıyafetlerle kullanmalıdır.''

"HIZINIZI DÜŞÜRÜN TAKİP MESAFESİNİ ARTTIRIN"

Akçay, sürücülerin buzlu koşullarda hızlarını yarı oranında azaltmaları, takip mesafelerini ise artırmaları gerektiğini anlatarak şöyle devam etti:

''Sürücülerimizin, buz ve gizli buzlanma olaylarında hızlarını çok iyi ayarlamaları, yüzde elli düşürmeleri gerekmektedir. Aracın ağırlık transferinin takip mesafesini, normal kuru zemine göre biraz daha fazla bırakmak durumundalar. İstanbul trafiğinde de bunu yapmak mümkün. Eğer trafik akıyorsa, bunu yapabiliriz.''

FREN VE GAZ PEDALLARINI YUMUŞATIN

Onur Akçay, sürücülerin fren pedalını buzlu zeminde çok az kullanmaları gerektiğini belirterek, şöyle dedi:

''Sürücüler daha az frene ihtiyaç duyacak şekilde araç kullanmalı. Direksiyon hareketlerinin de yavaş ve yumuşak olması, ani şerit değişimlerinden kaçınılması gerekiyor. Gaz ve fren pedalları da mümkün olduğunca yumuşak kullanılmalı.''

GİZLİ BUZLANMAYA DİKKAT

Gizli buzlanmanın, sürücüleri tehlikeye atan nedenlerden biri olduğunu ifade eden Akçay, ''Gizli buzlanma sürücülere tuzak kuran kış koşuludur. Özellikle köprü üstleri, viyadükler, tepe üstleri gibi yoğun rüzgar alan yerlerde gizli buzlanma sıkça görülür. Yerdeki su damlacıklarının oluşan gizli buzlanma, araç denge transferini bozacaktır. Dolayısıyla sürücüler, bu bölgelerde çok daha dikkatli olmalıdır'' diye konuştu.

"KIŞ LASTİĞİNE DE ZİNCİR TAKILIR"

Kışın, lastiklerin büyük önemi olduğuna dikkati çeken Akçay, şöyle konuştu:

''7 derece ve altındaki don ve buzlanma gibi olaylarda, kış lastikleri yola daha iyi tutunmayı sağlıyor. Ancak kış lastiğinin yeterli olmadığı koşullar var. Sürücülerin yanlış bildiği nokta, kış lastiğine zincir takılıp takılmayacağı hususu. Kış lastiğine de zincir takılır. Kış lastiği olsa dahi belli bölgeleri zincirle geçmek durumunda kalabiliriz. Biriken karın donması ve buza dönüşmesinden sonra, zincirin yerini hiç bir şey tutmayacaktır. Kış lastiği taksanız dahi buzun üzerinde rahat hareket edemezsiniz. Bu koşullarda en sağlıklı olanı zincir takma yöntemidir.''

Kışın çok daha çetin geçtiği ülkelerde kullanılan kar lastikleri ile kış lastiğinin karıştırılmaması gerektiğini de söyleyen Akçay, üzerinde çiviler bulunan kar lastiklerinin daha ağır koşullarda zincirsiz kullanılabileceğini ancak bu türün Türkiye'de yaygın olmadığını ifade etti.

"ARAÇ KAYARSA YAPILACAKLAR"

Onur Akçay, direksiyon hakimiyetinin kaybedildiği sırada yapılması gerekenlerle ilgili şu önerilerde bulundu:

''Aracın kayması demek, lastiklerin yerle temasını yitirmesi anlamındadır. Genellikle sürücüler panik yaparak kayma yönünün tersine direksiyonu çevirirler. Araç nereye doğru kayarsa o yöne doğru direksiyonu çevirmek, gaz ve fren pedallarına kesinlikle dokunmamak gerekir.

Vites küçültmek de fren yapılması anlamına gelir bu nedenle yapılmamalıdır. Aracın kontrolü sağlandıktan sonra gidilecek yöne doğru direksiyonu çevirmek gerekir.

90-100 kilometre hızdayken kontrol kaybedilmişse, aracın tekrar kontrolünü sağlamak mümkün olmayabilir. Bu nedenle düşük hızda seyretmek çok çok önemlidir.''
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39