• BIST 9057.24
  • Altın 2299.873
  • Dolar 32.3145
  • Euro 35.0998
  • Kayseri 21 °C
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C

Çakır'dan acı itiraf:

Çakır'dan acı itiraf:
Cüneyt Çakır'dan acı itiraf: Dünya Kupası'nda tek amatör bizdik

O Türkiye'nin en iyi hakemi. O Dünya Kupası'nda tam 40 yıl sonra Türk hakemliğini başarıyla temsil eden, hepimizi gururlandıran biri. Cüneyt Çakır, Türkiye gazetesine verdiği röportajda Dünya Kupası'ndan NBA tutkusuna kadar her sorumuza samimiyetle cevap verdi. Brezilya'da hedefine ulaştı mı? Hangi dizileri izler? NBA için neler söyledi? İstanbul'da en çok nereye gider? İşte bütün bu soruların cevapları…

- Brezilya'da en çok hangi konuda zorlandınız? Beslenme, iklim, ulaşım, hasret vs...
- 45 gün gibi uzun bir süre sevdiklerimizden uzak kaldık. Son altı yıldır yaz aylarını hep turnuvalarda geçirdik. Bu sefer evimden en uzun süre uzak kaldığım turnuva oldu. Sahada maç yönetmenin ötesinde bu zorlukla da baş etmemiz gerekti. Ekibimle birlikte çok yüksek bir konsantrasyonla bunun üstesinden geldik. Hedefe kilitlendiğiniz zaman bütün zorlukları yenebiliyorsunuz. Beslenme ve ulaşım konusunda hiçbir zorluk yaşamadık. Turnuva boyunca her şey dört dörtlüktü. Çok profesyonelce çalışan bir ekip vardı. Turnuvaya gitmeden önce Antalya'da yaptığımız bir hafta süren hazırlık kampı oradaki iklim şartlarına uyum sağlamak açısından çok önemliydi.

Hedefe adım adım ilerledik

- Turnuvada beklentin yüzde yüz gerçekleşti mi? Yarı final kafanda var mıydı?
- Hakemlikte çok fazla beklentiye girmenin doğru olmadığını düşünüyorum. Bir hakem için en önemli hedef verilen görevi en iyi şekilde yapmak, çıkacağı her maçı en iyi şekilde yönetmektir. Bizim turnuva öncesi hedefimiz gruplarda yöneteceğimiz ilk maçı çok iyi şekilde yönetip ikinci maçı alabilmekti. Bunu gerçekleştirdiğimiz zaman ikinci maçın, onu da iyi yönetirsek devamının geleceğini biliyorduk. Hedeflerimize ulaştığımızı söyleyebilirim. Bundan sonraki dönemlerde de bizim hedefimiz her zaman verilen görevleri en iyi şekilde yerine getirip finallerde ve büyük turnuvalarda Türk hakemliğini temsil etmek olacaktır. Elde edeceğimiz başarılarla bugün ve bizden sonra büyük turnuvalarda Türk hakemliğini kalıcı kılmaktır.

- Brezilya'da hakemler çoğu faulleri vermedi. Hep oynatmayı tercih etti. Bu durum bizim lige yansıyacak mı?
- Avrupa Şampiyonası ve Dünya Kupası gibi turnuvalar çok özel organizasyonlardır. Futbol oyun kuralları her yerde aynıdır. Bu tarz özel organizasyonlarda farklı yorumlar görmek doğaldır. Umarım bu turnuvada olan olumlu her şey bizim ligimize de yansır.

64 maçı da izledim

- Maçları izledin mi? Canlı ya da sonra banttan? Statta izlediğin maç oldu mu?
- Yönettiğim maçların haricinde oynanan diğer karşılaşmaların hepsini izledim. Seyahat esnasında ve kendi maçlarımızın olduğu gün oynanan diğer maçları daha sonra CD'den izleme fırsatı buldum. Ayrıca final karşılaşması dahil olmak üzere 4 maçı statta izledim.

- Brezilya'da babanı gördüğünde neler hissettin?
- Babam bana futbolu ve hakemliği sevdirdi. Hakemlik gelişimimde en büyük katkıyı sağladı. Sürekli gelişim göstermemizin mimarlarındandır. Brezilya'da yanımda görmek beni çok mutlu etti. Bu başarıyı ve mutluluğu orada onunla paylaşmak çok özel bir duyguydu.

En büyük gücümüz dualardı

- Sokakta nasıl bir ilgi var?
- Her zaman söylediğim gibi oradaki en büyük gücümüz halkımızın dualarıydı. Tanımadığımız binlerce kişiden destek mesajları aldık. Beni sokakta gördüklerinde ailelerinin bir ferdi gibi gören kardeşiymiş gibi gören herkese çok teşekkür ediyorum.

- İşlerin ne oldu. Bu kadar ara vermek zor değil mi?
- Biz orada amatör olarak görev yapan tek hakem ekibiydik. Dünya Kupası sanıldığı gibi sadece 45 günlük turnuva döneminden ibaret değil. İki yıldır çok sayıda uluslararası seminere, kamplara katıldık. 2008'den beri turnuvalara katılıp başarı sağlayarak bu yolda yürüyebildik. Hepimizin ailelerimizi geçindirmek için yaptığımız bir işimiz var. Hakemliği amatör olarak yaptığımız için profesyonel bir işte çalışmak zorundayız. Fakat hakemlikte bu başarıyı sağlamak ve yüklendiğimiz misyonu tamamlamak adına, sorumluluk bilinci içerisinde kendi profesyonel işlerimizi ikinci plana almak durumunda kalıyoruz. Üst düzey hakemlik hedeflerine ülkemiz ve kendi adımıza ulaşabilmek için işimizden fedakârlık yapıyoruz. Dünya hakemliği şu anda çok farklı bir yerde. Elit hakemlerin hemen hemen hepsi sözleşmeli hakem olarak görev yapıyorlar. Ben bizim ülkemizde de bu adımın atılacağına inanıyorum. Artık zamanının geldiğini düşünüyorum. Umarım bundan sonraki süreçte gerekli adımlar atılır. Bu artık bir zorunluluk haline geldi.

Yıldızlar centilmen

- Dünya yıldızları saha içinde nasıl davranıyorlar?
- Dünya Kupası gerçekten de çok özel bir organizasyon. En önemli oyuncuların katıldığı bir futbol şöleni. Yönettiğim maçlarda bütün oyuncular çok profesyonelce davrandılar. Fair-Play ruhlarını gösterdiler. Bu da saha içerisinde zaman zaman çok keyifli sohbetlerin yaşanmasına sebep oldu.
Hep fit olmalıyım

- En çok hangi yemeği seviyorsun? Yemek yapar mısın?
- Yemek yapma konusunda geliştirmem gereken çok şey olduğuna inanıyorum. Yeşil sahalardaki performansımı henüz mutfakta gösteremiyorum. Ama özel beslenme programı uyguluyorum. Her zaman fit olmak gerekiyor.
İstanbul eşsiz

- Boş zamanlarında İstanbul'un nerelerini gezersin?
- Dünyada birçok ülkeyi birçok şehri görmüş biri olarak söyleyebilirim ki İstanbul muhteşem bir şehir. Trafiğine rağmen. Doğma büyüme bir İstanbullu olarak yaşadığım şehri çok seviyorum. Benim çocukluğum Kuzguncuk'ta geçti. Fakat bu yoğun tempoda İstanbul'da en çok Atatürk Havalimanı'nı ve antrenman sahalarını görüyorum.

Biz takım arkadaşıyız

- Yardımcıların Bahattin Duran ve Tarık Ongun için neler söylersin?
- Biz 2010 yılından beri Bahattin ve Tarık'la birlikte yurt dışında ve büyük turnuvalarda birlikte görev alıyoruz. Bu başarıda en büyük pay sahada ter dökenlere aittir. Kendilerine bir kez daha teşekkür ediyorum. Ailelerimizle geçirdiğimiz zamandan daha fazla birlikte zaman geçiriyoruz. Biz her zaman şu anlayışı benimsedik; saha dışında gerçek dost, saha içerisinde takım arkadaşıyız.

NBA'İN SIKI TAKİPÇİSİYİM

- NBA izliyorsun. Bunu biliyorum. Dizi izliyor musun? TV izler misin?
- Lost, Prison Break, 24, How I Met Your Mother, Breaking Bad, Game Of Thrones en sevdiğim diziler. Futbol dışında basketbol benim en büyük tutkum. NBA liginin sıkı takipçisiyim. Bu ligi güzel ve heyecanlı kılan yönlerden birisi de bu oyuncu takaslarının sonucunda güç dengelerinin bir anda değişmesi ve takımlarda iniş çıkışların yaşanması oluyor. Gelecek sezon her zaman olduğu gibi çok heyecanlı maçlar izleyeceğimizi düşünüyorum. Umarım orada bizi temsil eden oyuncularımızın çok iyi performans sergilediği bir sezon olur.

“Başbakanımız bütün?maçlarımızı izlemiş”

Dünya Kupası dönüşü Başbakan Erdoğan'a giydiği formayı hediye eden Çakır, yaşadıklarını anlattı

- Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan futbolu çok seven biri. İçinde bizim de maçlarımızın bulunduğu bazı maçları izleme fırsatı bulmuş. Kendisini ziyaretimizde Türk hakemliği olarak 40 yıl aradan sonra katıldığımız bu turnuvada yönettiğimiz ilk maç olan Brezilya-Meksika maçının formasını hediye ettik. Bizim için çok özel bir maçtı.

Özel teşekkür

“Türkiye'deki bütün hakemler gibi ben de hakemlikle ilgili en doğru haberleri almak için Türkiye gazetesinde her cuma köşenizi takip ediyorum. Yazdığınız yazılarla Türk hakemliğine değer katmaya çalışıyorsunuz. Yaptığınız katkılardan dolayı bir hakem olarak size ayrıca teşekkür ediyorum.”

Ömer Faruk ÜNAL / Türkiye Gazetesi

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39