• BIST 9079.97
  • Altın 2322.902
  • Dolar 32.3523
  • Euro 34.9788
  • Kayseri 11 °C
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 15 °C

Caniler sahurda saldırdı 11 askerle 1 korucu şehit

Caniler sahurda saldırdı 11 askerle 1 korucu şehit
Teröristler sahurda da kan dökmeye devam etti. Hakkari-Çukurca karayoluna döşedikleri 4 ayrı patlayıcıyla pusu kuran PKK’lılar, 1’i binbaşı 11 askerle bir korucuyu şehit etti. Saldırıda 14 asker de yaralandı
Şeyhmus Çakan

Türkiye sahurda iken, Hakkari- Çukurca karayolunun 15’inci kilometresindeki Vali Erdoğan Gürbüz Çeşmesi yakınlarında askeri konvoyun geçişi sırasında teröristler önceden koydukları mayını infilak ettirdi. Hakkari valilik kaynaklarından alınan bilgiye göre 4 ayrı patlayıcının infilak etmesi sonucu 8 asker şehit oldu, 14 asker yaralandı. Yaralı askerlerden 3’ü tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Böylece şehit sayısı 11’e yükseldi.

Aynı yerde başka bir patlamada da bir köy korucusu şehit oldu. Şehit olanlar içerisinde 1 binbaşı, 4 uzman çavuş, 6 er ve bir korucu var. Olay yerinde yapılan ilk incelemede, saldırıda C-4 ve amonyum nitratla güçlendirilmiş dört mayının, zig zag çizerek yerleştirildikleri yolda telsiz frekansıyla arka arkaya patlatıldığı, ardından konvoyun şiddetli ateş altına alındığı tespit edildi. Üç araçlık personel taşıyıcı konvoyunda, uzaktan kumandalı patlayıcılara karşı frekans bozucu jammer olmadağı iddia edildi. Olaydan sonra bölgeye havadan ve karadan yoğun asker sevkiyatı yapılırken, kaçan örgüt elemanlarının Irak’a geçmesini önlemeye yönelik sınır şeridinde olağanüstü tedbir alındı. Jandarma komando timleri, arazi taramasını sürdürürken, olası patlayıcılara karşıda sürekli kontrol yaparak ilerlemesini sürdürüyor. Hakkâri’de bölge illerinde de takviye birlikler sevk edildi. Hakkâri ve Şırnak bölgesinde araziyi iyi bilen köy korucuları bölgeye gönderildi. Köy korucuları, askeri birliklere rehberlik yaparak arazide ilerlemeleri sağlıyor. Irak sınır hattında da önlem alan güvenlik güçleri, sürekli araziyi gözetlemeye başladı. Bu arada, olayın duyulmasının ardından Diyarbakır 2’nci Taktik Hava üs Komutanlığı’ndan F-16 savaş uçakları havalandı. Uçakların nereye gittiği konusunda bilgi alınamadı.

Güçlendirilmiş dört mayın

Olay yerinde yapılan ilk incelemelerde patlayıcının mayın, C-4 ve amonyum nitratla güçlendirilmiş el yapımı olduğu öğrenildi. Askeri araçların sürekli geçtiği yolun yan kesimlerine ve zikzak çizilerek yerleştirilen 4 ayrı patlayıcının birbirine bağlantılı olduğu belirtildi. Bu düzenekte, bir patlayıcının patlaması durumunda diğer patlayıcılarında devreye girdiği, ateşleme sistemi olarak pil bağlantılı olan patlayıcıların uzaktan kumandalı sistemle patlatıldığı belirtiliyor. Tahrip gücü yüksek olan patlayıcıların, birbirlerini desteklediği için de tahrip güçlerinin daha da arttığı belirtildi. Düzeneğin, Kuzey Irak’tan temin edildiği sanılıyor. Zırhlı olmayan araçla yola çıkan askerlere olası uzaktan kumandalı saldırılarda frekans bozucu jammerlarında olmadığı iddia edildi. 3 araçlık üstü açık personel taşıyıcı jammerın olmaması nedeniyle örgütün hedefi haline geldiği belirtiliyor. Olaydan sonra 2 güvenlik görevlisinin de kayıp olduğu iddia edildi. Askerlerin, patlamanın şiddetiyle olay bölgesine yakın dereye uçtuğu ve suda kaybolduğu yada örgüt elemanları tarafından kaçırılmış olabileceği iddia edildi. Dünkü saldırıyla birlikte son bir buçuk ayda yani 1 Temmuz’dan itibaren şehit olan asker ve polis sayısı 45’e ulaştı.

Saldırının sinyali bildiride var

PKK, 15 Ağustos 1984 yılında Eruh ve Şemdinli ilçelerine yaptığı saldırının yıldönümünde yayınladığı mesaj tehdit doluydu. PKK’nın, Demokratik Özerkliği savunan güç olduğuna değinilen açıklamada, “Bu anlamıyla HPG gerillaları olarak yirmi yedinci 15 Ağustos yılında en birinci görevimiz Kürt halkı ve kazanımlarına yönelecek saldırıları kimden ve nereden gelirse gelsin yenilgiye uğratmak ve demokratik özerkliği savunmak olacaktır.HPG, 2011 yılında dayatılan imha saldırıları karşısında 15 Ağustos direniş ruhuyla cevap verileceğinin altını çiziyor” denildi.

Binbaşı’nın baba evine ateş düştü

Şehit olan Binbaşı Yavuz Başer’in Ankara’daki baba ocağına ateş düştü. Şeker hastası olan baba kendisine taziyeye gelen komutana sarılarak, “Yavuz’umu niye getirmediniz?” diyerek ağladı. Binbaşı Yavuz Başer’in babası İsmail Başer, güçlükle ayakta dururken, babaya sağlık ekipleri müdahale etti. Annesi İnayet Başer ise şehit olan oğluna ağıt yaktı. Gözyaşlarına boğulan anne, “Oğlum şehit oldun, inşallah peygamberimize komşu olursun” şeklinde ağladı. İçeri giren komutanı gören baba Başer, komutanın boynuna sarılarak, “Yavuz’umu niye getirmediniz?” dedi. Gözyaşlarına boğulan babayı, komutan teskin etmeye çalıştı. Binbaşı Başer’in Fırat (10) ve İrem (6) adında iki çocuğu bulunduğu öğrenildi
STAR
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39