• BIST 9055.87
  • Altın 2292.207
  • Dolar 32.314
  • Euro 35.1085
  • Kayseri 21 °C
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C

Castro’yu öven köftehorlar....

Castro’yu öven köftehorlar....
Küba’nın tarihe damga vurmuş lideri-devlet adamı vefat etti.

kayseri38-190-125.gif

Toprağı bol olsun. Castro ölünce onunla ilgili övgüler aldı başını yürüdü. Bu arada cılız da olsa Castro eleştirileri de var. Olayı sadece romantizm boyutunda ele alanlar için sorun yok.

Kapitalizmin insanı ve doğayı sömürmesine tepki koyan bir figür olarak ele alanlar Castro’yu övebilirler. Ama romantizmin dışına çıkıp bakanlar için Castro ortaya kayda değer bir yapı koyamamış.

Şu anda Küba dünyanın açık hava hapishanesi gibi. Ülkemizde özgürlük olmadığını söyleyenler Küba’nın baskıcı rejiminden bîhaber olmalılar. Castro ülkesini dünyaya kapattı. Sonuçta ortaya açık hava hapishanesi ve yoksul bir halk çıktı.

Castro ABD’nin sömürgeci yönetimine tepki koydu. Ülkesini kısmen ABD’den kurtardı. Ancak Küba ekonomik olarak gelişemedi. Halka zenginlik yerine fakirlik yansıdı. Komünist eşitlik yoksullukta sağlanabildi. Şu an Küba üretim yapamayan, fuhuşla, uyuşturucu ile ayakta durabilen bir ülke.

Castro’nun devrimciliğinden bahsedenler diktatörlüğünü es geçiyorlar. 50 yıldır Küba’yı askeri üniforma ile yöneten Castro, demokrat halkın oylarıyla iktidara gelen Erdoğan diktatör. Bizim aydınlarımızın bu çelişkiden kurtulması lazım. Fidel’den sonra yerine kardeşi Raul Castro geldi. Diktatörlük yetmedi ilave olarak saltanata geçtiler. Castro’nun devrimciliğinden övgüyle söz edenler demokrat olduğunu söyleyebilirler mi?

Küba, Batista rejimi sırasında ABD’nin ve kapitalizmin genelevi gibiydi. Castro bu duruma dur demek için isyan başlattı. Batista rejimini devirdi. Peki, bu devrim üzerinden 60 yıl geçti. Küba ekonomik olarak kalkındı mı? Fakirliği yendi mi?

Hâlâ ülkenin en büyük geliri fuhuştan, uyuşturucudan ve eğlence sektöründen. Castro fakirlikte eşitliği getirdi. Milli bir markaları yok. Üretim yapamıyorlar. Ucuz turizm ülkesi olarak karşımızda duruyor.

Bizim romantik devrimciler Castro güzellemesi yaparken baskıcı yanına hiç değinmiyorlar. Anadolu’da bir tabir vardır. Bir konuda soru sorarken dinine imanına doğru söyleyin derler. Ben de bizim ülkenin aydınlarına şunu sormak isterim. Dininize imanınıza doğru söyleyin Fidel Castro demokrat mıydı? Özgürlükçü müydü?

Castro ülkesini ekonomik olarak büyüttü mü? Küba şu an dünyanın gelişmiş ülkelerinden biri mi? İyiki burada Castro varmış diyen bir Kübalı var mı? Küba dışındaki sürgünde bulunan bu ülke vatandaşları Castro’ya iyi insan, demokrat insan diyorlar mı?

Elbette benim amacım Fidel’i kötülemek değil. ABD ve küresel emperyalizme karşı duran her insanın başımın üzerinde yeri var. Kapitalizm ve sömürüye karşı durmak erdemli insanların işidir. O nedenle Castro’nun ABD karşıtlığını takdir ederim.

Ama bizim sözde aydınların Castro’yu överken “dünya beşten büyük” diyen Erdoğan’a sövmeleri gücüme gidiyor. Castro’nun milli olduğunu söyleyenlerin faize savaş açan, milli üretime destek veren Erdoğan’ı görmemeleri zoruma gidiyor. Ülkesini demir yumrukla yöneten Fidel’i övenlerin seçimle gelmiş Erdoğan’a diktatör demeleri kanıma dokunuyor. Bırakın bu ikiyüzlülüğü. Samimi olun. 

Yeni Akit köşe yazısı

Sinan Burhan

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39