• BIST 9079.97
  • Altın 2302.998
  • Dolar 32.3201
  • Euro 35.1053
  • Kayseri 21 °C
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C

Cemil Bayık'ın Çekilmeyi Durduruyoruz Açıklaması Ankara'yı Karıştırdı:

Cemil Bayık'ın Çekilmeyi Durduruyoruz Açıklaması Ankara'yı Karıştırdı:
Gözler Tekrar Öcalan'a Çevrildi! Cemil Bayık'ın Çekilmeyi Durduruyoruz Açıklaması Ankara'yı Karıştırdı, Umut İmralı!
Cemil Bayık’ın “Çekilmeyi durduruyoruz” açıklaması Ankara’yı karıştırdı. BDP’liler, “İmralı’ya gidecek heyet beklenecek” dedi

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık’ın “Gerillayı durduruyoruz. Eğer operasyon yaptıklarını görürsek, bu operasyonlara karşı meşru savunma yapacağız” sözleri Ankara’da şok etkisi yarattı. Bayık’ın sözlerini “Gereksiz açıklama” olarak nitelendiren hükümet kanadı, “Zaten geri çekilmiyorlardı” diyor. Bayık’ın açıklamalarını şaşkınlıkla karşılayan BDP kanadı ise, “Geri çekilme durmadı, sürüyor. Ancak hükümet, demokratikleşme adımlarını bir an önce atmalı” ifadesini kullanıyor. Her iki kanat da, asıl önemli olanın PKK lideri Abdullah Öcalan’ın söylemleri olduğunu belirtiyor.
“ŞAHİN” DEĞİŞİKLİK OLDU

Cemil Bayık’ın çözüm süreci kapsamında PKK militanlarının geri çekilmesine ilişkin önceki gün yaptığı açıklamalar “Süreç bitiyor mu” sorularına neden oldu. PKK, hükümetin bir süredir üzerinde çalıştığı, “Eve Dönüş Yasası”nı genişletmesi ve bazı KCK’lılara tahliye getirmesi planlanan “demokratikleşme paketi”nin tamamlanmamasına, hükümetin demokratikleşme adımı atmamasına tepki gösteriyordu. PKK, başta Diyarbakır olmak üzere 16 ilde sivil sokak eylemlerine hazırlanıyordu. Bir süredir sürece ilişkin söylemlerinde PKK’ya tepki ve mesaj veren hükümet ise, “örgütün zaten geri çekilmediğini” savunuyor. Hükümet kaynakları, şunları söylüyor: “Şu ana kadar örgütün sadece yüzde onu geri çekildi. Bu yüzde onun içinde ise yaşlılar, çocuklar ve hastalar yer aldı. Hükümetimiz ‘çözüm süreci’ dedi, risk aldı, paket hazırladı ve yakında bu paketi açıklayacak ancak PKK, bu süreçte aynı samimiyeti gösteremedi. Önce kadrolarında ‘şahin’ değişiklik yaptılar, ardından sürekli olarak sürece zarar verecek açıklamalarda bulundular. Sürekli bizim adım atmamızı istediler ancak aynı çabayı kendileri göstermediler. Süreç tek taraflı işlemez.”
YENİ İMRALI ZİYARETLERİ

Bu arada, hem hükümet hem de BDP kaynakları, Bayık’ın açıklamaları ile sürecin sona ermeyeceğini düşünüyor. Her iki kanattan kaynaklar da, “Müzakerelerin Abdullah Öcalan ile yürütüldüğüne, Öcalan’ın son açıklamalarının sürecin devamı yönünde olduğuna” dikkat çekiyorlar. Diğer yandan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yurtdışı dönüşünde kurmaylarıyla biraraya gelerek, çözüm sürecinin ikinci aşaması kapsamında son hazırlıkları yapılan “demokratikleşme paketine” nihai şeklini verecek. Paket daha sonra kamuoyuna açıklanacak. Ayrıca, Erdoğan’ın dönüşü sonrasında, Abdullah Öcalan ile görüşmek üzere hem devlet hem de BDP’den iki ayrı heyetin İmralı Adası’na gitmesi öngörülüyor. Öcalan ile sürecin geldiği aşama, Bayık’ın açıklamaları ve paketin son şekli hakkında konuşulacak.
taraf
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39