• BIST 8977
  • Altın 2299.033
  • Dolar 32.3273
  • Euro 35.0707
  • Kayseri 20 °C
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 22 °C

Cemil Çiçek 'Kavga çıkar'

Cemil Çiçek 'Kavga çıkar'
Meclis Başkanı Cemil Çiçek yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimleri hakkında NTV canlı yayınında soruları cevapladı.

Cemil Çiçek yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanlığı seçiminde çatışma yaşanıp yaşanmayacağı hakkında ki sorulara cevap verdi.

 

Ağustos ayında yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimini Meclis Başkanı Cemil Çiçek NTV kanalında değerlendirdi. Çiçek yaklaşan Cumhurbaşkanlığı hakkında ki soruları canlı yayında cevapladı.

 

Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili konuşan Meclis Başkanı Cemil Çiçek, ''Ben cumhurbaşkanlığı seçiminde sorun görmüyorum ortada bir merak var'' dedi.


Meclis Başkanı Cemil Çiçek, NTV canlı yayınında Funda Görey'in gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
-Seçimler bitti. Haritaya baktığınızda ortaya çıkan sonuçları nasıl değerlendiriyorsunuz?
 

Türkiye 30 Mart'ta bir önemli seçimi daha geride bıraktı. Seçimler bitti ancak seçimlerin iyi bir değerlendirilmesi yapılması gerektiğini düşünüyorum.Sonuçların siyasete verdiği talimatlar iyi okunmalı. Her seçimin bizim demokrasi kalitemizi daha da artırması lazım. Türkiye'de kurulan her parti Türkiye partisidir.

 

Sonuçlara bakınca bölgesel sıkışmalar görülüyor. Ülkeyi kucaklayıcı mesajlar siyaseti verimli kılar. Tartışmalar endişeleri de beraberinde taşımamalıdır.

-Cumhurbaşkanlığı seçimleri tartışılmaya başlandı. Kimlerin aday olacağı tartışmanın bir yönü ama diğer yönü de cumhurbaşkanını ilk kez halkın seçecek olması. Seçilmiş başbakan ve seçilmiş cumhurbaşkanı sistemin işleyişini nasıl etkiler?

Köşk seçimi değil yerel seçim sonucu konuşulmalı. Dikkat etmemiz gereken husus olayları ve kişileri tartışıyoruz. Bu topluma konuştuğumuzu konunun kuralı nedir, siyaset biliminde ne ne olması gerekiyor bunları konuşmalıyız. Ben cumhurbaşkanlığı seçiminde sorun görmüyorum ortada bir merak var. Falanca şahıs mı olacak o olursa ne olur ne olursa böyle olur. Değerlendirmeler yapılıyor.

2007 seçimlerinde AYM'nin vermiş olduğu 367 kararı cumhurbaşkanlığı seçimini sıkıntıya soktuğu için bu krizi Türkiye'nin aşması lazım. Şahıslarla ilgili değerlendirme yapmam, ben kuralı konuşuyorum.
 

YETKİ ÇATIŞMASI YAŞANIR MI?

 

Çok yetkili bir cumhurbaşkanı var, eskiden sembolikti. Cumhurbaşkanı'nın çok yetkisi var ama sorumluluğu yok. Çok yetkili bir cumhurbaşkanı çok etkili bir başbakan. Bu ister istemez bir kısım tartışmaları çıkaracak. Bazen Cumhurbaşkanı-Başbakan ilişkisi sıkıntılı olmuştur. Siyaset kurumu buna çözüm bulmak zorunda. Anayasa değişmezse sorun kişilerin demokratlığına kalır. Rahmetli Turgut Özal ile çalıştım. Sabır küpü gibi bir adamdı.

 

-Başbakan aday olur mu? Gül yeniden başbakanlığa döner mi?

Ben o değerlendirmeyi yapmam. Siz kuralı konuşmayacaksınız falanca olursa nasıl oluru konuşacaksınız... Ben 1 kilogram 1000 gram diyorum. Aday senaryolarına giremem.
-Yargı kararları son dönemde yeniden gündemde. Özellikle de Anayasa Mahkemesi. En son Twitter'ın açılması kararı verince eleştirilerin hedefi oldu mahkeme. Yetkisi olmadığı yönünde. Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkı var ama yeni bir hukuk sistemi bir en üst mahkeme haline geldi. Bir hukukçu olarak ne diyorsunuz?

Özgürlük esastır. Çağımız özgürlükler çağı. Ama özgürlük sorumsuzluk değildir, hiçbir özgürlük de sınırsız değildir. Kuralları ortaya koyalım sonra kim doğru söylüyor bakalım. Özgürlüklerin kötüye kullanılmaması gerekiyor. Özgürlük-sorumluluk dengesi iyi kurulmalı.

Kişisel başvuru hakkı varsa, içtihatları da yeni oluşacak. Her başvuru ille de kabul edilecek diye bir şey yok. Meclis seçimlerine girmezden evvel sosyal medya ile ilgili bir kısım düzenlemeler yaptı. Bunlar yeni uygulamaya başlatılıyor. Endişe etmeye gerek yok. Kural bazında bu tartışmaları o zaman mesele kalmaz. Kişileri olayları konuşmak bizim işimize geliyor.
- Twitter ve YouTube'un kapatılmasının Türkiye'nin dünyadaki algısına yönelik olumsuz sonuçları oldu? Dünyanın önemli başkentlerinden hala eleştiriler gelmeye devam ediyor. Ne dersiniz?

Elbette Twitter çağdaş bir imkan. Biz bugün birçok bilgimizi orada alıyoruz kamuoyuna oradan mesajlar veriyoruz. Ama Twitter insanların özel hayatına da girmemeli. Özgürlük esas ama bu kötüye kullanılmamalı. İnsanların hayatını karartmamak lazım. Sonra 'Vay yandım böyle özgürlük olur mu?' diyorlar.
- Meclis yarın açılıyor öncelikle 4 eski bakan hakkındaki soruşturma önergeleri okunacak. Hem muhalefetin hem de bakanların kendileri hakkında verdikleri önergeler var. Bunlar birleştirilecek mi?

Sayın bakanların Meclis Başkanlığına ve parti grubuna müracaatları var. 5 tane de önerge verildi. Birisi AK Parti'nin tümünü kapsayan ve CHP'nin her birini kapsayan önerge. 3 Mayıs'tan önce bu konu Genel Kurul'da konuşulur. Soruşturmalar partilerle ilgili değil vekillerle ilgili. Evvelden danışma kurulunda konuşacağız. Ayrı ayrı mıdır birlikte midir tartışılıp karara bağlanacak. Soruşturma açılırsa 15 kişilik komisyon kurulur.
-Çözüm sürecinin geleceği, demokratik özerklik çağrıları ile ilgili değerlendirmeniz nedir?

Çözüm süreci konusuna partilerin bakışı farklıdır. Çözüm sürecini doğru bulanlar olduğu gibi yanlış bulanlar da var. Sorunu çözmek Türkiye'in görevi. Bu sorunu biz çözmeyeceğiz de kim çözecek? Başkası mı çözecek? Çözüm Türkiye'nin tümünün kucaklarsa süreç sıkıntısız olur.
-Siyasette bir üslup sorunu olduğuna siz de defalarca dikkat çektiniz. Bu sorun aşılabilecek mi? Meclis Başkanı olarak bir çağrınız uyarınız olacak mı?

Eleştiri haktır ama özeleştiri gerekliliktir. Acaba söylediğimiz her laf doğru mudur? Doğru bile olsa acaba o lafı öyle mi söylememiz gerekliydi? Hakaret edince kavga edince ne geçiyor elimize? Türkiye'nin en çok yaptığı iş eleştiri çok yapmadığı husus özeleştiri.
 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39